Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!
Zmieniamy chlebowi towarzystwo na zdrowsze smarowidła: hummus i pasty z dodatkiem ziół, warzyw i owoców.
Odczuwam niepohamowaną niechęć do sklepowych gotowców, cudów instant czy typowych śniadań pobielanych twarogiem pulchnym od chemii i zapijanych litrami soku z kartonu. Co zamiast? Odwrót w stronę slow, do własnoręcznie wykonanych świeżych past, idealnie pasujących choćby do pięknie opalonej grzanki. Myślę, że to opcja wręcz idealna, szczególnie na drugie śniadanie w pracy, po treningu czy w szkole.
Taki ciepły jeszcze hummus to czysta przyjemność zagryziona zieloną rukolą, świeżym majerankiem i wspomnianą chrupiącą grzanką. W dodatku ugotowane strączki w połączeniu z przyprawami, pestkami i dobrym olejem tłoczonym na zimno mogą wyczarować niezliczoną różnorodność past, z powodzeniem zastępując sklepowe serki czy margarynę. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, kreatywności, smaku czy po prostu od tego, co aktualnie mamy pod ręką. Warzywa zawierają cenny błonnik, białko, zestaw witamin i mikroelementów. Te zielone dodatkowo chlorofil i antyoksydanty – absolutny must have w każdym sezonie!
Takie domowe smarowidła, dobrze skomponowane i właściwie przygotowane, są lekkostrawne, sycące i najzwyczajniej pyszne. Osobiście uwielbiam hummus ze śliwką, majerankiem i czosnkiem. Taki lekko słodki, delikatnie ostry, kremowy szał dla zmysłów. Lubię też dodającą energii na cały dzień pastę z pestek słonecznika, koniecznie z czymś soczyście zielonym i czerwonym pieprzem. Fasola lubi też towarzystwo pomarańczy i liści mięty.
Zapraszam na spotkanie z pastami idealnymi. Wyczarujcie je sami, ale lojalnie uprzedzam – po ich wypróbowaniu gotowy serek z supermarketu już nigdy nie będzie wam smakował… Na szczęście!
Hummus ze śliwką i majerankiem
Składniki:
- 1 szklanka cieciorki ugotowanej z wodorostem wakame,
- kawałek utartej skórki z cytryny,
- 2 suszone śliwki,
- 5 łyżek łagodnej oliwy z oliwek
- łyżka stołowa pasty tahini,
- płaska łyżka majeranku,
- szczypta kuminu,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 ziarenka świeżego czarnego pieprzu,
- spora szczypta różowej soli,
- 1/4 szklanki wody z ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Cieciorkę najpierw moczyć w wodzie przez około 14 godz., odlać, wypłukać i gotować do miękkości w czystej wodzie z kawałkiem wodorostu i szczyptą kuminu. Nie wylewać wody pozostałej z gotowania – przyda się później.
Wszystkie pozostałe składniki wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać cieciorkę z pozostałą z gotowania wodą i blendować na jednolitą masę. Można dodatkowo doprawić według uznania lub dodać odrobinę wody, jeśli hummus jest za gęsty. Przepyszny z ciepłą chrupiącą grzanką!
Pasta słonecznikowa z rukolą
Składniki:
- 200 g pestek słonecznika,
- solidna garść rukoli,
- 1 mała szalotka,
- ząbek czosnku,
- łyżka tłoczonego soku z jabłek
- szczypta różowej soli,
- świeżo mielony kolorowy pieprz,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- utarta skórka z limonki i kilka kropli soku,
- 3 łyżki białego wina.
Przygotowanie:
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pokrojoną cebulę, czosnek, świeżo zmielony pieprz, szczyptę soli i 3 łyżki białego wina udusić na patelni. Do wysokiego naczynia zetrzeć kawałek skórki z limonki, dodać odrobinę soku, wrzucić garść świeżej rukoli.
Odczekać chwilę i dodać łyżkę soku jabłkowego, uprażone pestki słonecznika, 3 łyżki oleju sezamowego, uduszoną cebulę i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę blenderem. Idealne smarowidło do razowego chleba!
Pasta fasolowa z miętą i skórką pomarańczową
Składniki:
- garść białej fasoli Jaś,
- łyżka masła migdałowego,
- 5 łyżek oleju słonecznikowego (tłoczonego na zimno),
- 2 ząbki czosnku,
szczypta czerwonego pieprzu, - garść świeżej mięty,
- łyżeczka sosu sojowego Tamari (bez glutenu),
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (ok. 1/4‒1/3 szklanki),
- utarta skórka z pomarańczy (1/2 łyżeczki),
- szczypta kurkumy.
Pasta fasolowa z miętą i skórką pomarańczową
Przygotowanie:
Namoczoną przez 12 godz. fasolę ugotować do miękkości ze szczyptą wodorostów. Do wysokiego naczynia wlać 5 łyżek oleju słonecznikowego, łyżkę masła migdałowego, szczyptę pieprzu, 2 duże ząbki czosnku, garść świeżej mięty. Następnie dodać łyżeczkę sosu sojowego i utartą skórkę z pomarańczy. Powoli miksować, dolewając z wyczuciem sok pomarańczowy, tak by pasta była kremowa i nadal gęsta.
Pysznie smakuje prosto z pojemnika, choć gdy się przegryzie, jest jeszcze lepsza. Grzankę z tą pastą można posypać podprażonym ziarnem sezamu i zjeść ze świeżym listkiem mięty.
Smacznego smarowania!
Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl.
Polecamy
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Oto czego jeszcze nie warto jeść na czczo
Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek
Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie
3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!
się ten artykuł?