Wegański żurek z chrupiącą cieciorką. Wiemy, czym zastapić kiełbasę
![Tekst o wegańskim żurku z pieczoną cieciorką. Na zdjęciu: Miska zupki z warzywami i ziołami - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-weganski-zurek3-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Bulion warzywny, zamiast klasycznej śmietany wegański jogurt albo śmietanka, samodzielnie przygotowany zakwas. Ale jak to żur bez kiełbaski? My proponujemy zamiast tłustej kiełbasy dodać pieczoną cieciorkę, a na wierzch rzucić minisałatkę z ostrej rukoli. Skorzystaj z naszego przepisu na wegański żurek – zdrowo i pysznie.
To ciecierzyca w naszym przepisie odgrywa rolę tak zwanego zaskoczenia kulinarnego. Bo nie dość, że znajdzie się w wegańskim żurku, to jeszcze ją upieczemy. Dodamy mnóstwo przypraw – będzie pysznie chrupała w zupie! Cieciorka w naszym przepisie to nie tylko chrupiący akcent, ale też moc zdrowia. Ciecierzyca jest przede wszystkim doskonałym źródłem roślinnego białka. Zawiera go tyle, że w zupełności może zastąpić białko mięsne. To nie wszystko – te małe kulki są bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i aminokwasy. Ciecierzyca dobrze wpływa na trawienie, trzustkę, żołądek, wygląd skóry i paznokci. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz podnosi odporność organizmu. Zawiera potas, magnez, cynk i żelazo. Tylko chrupać!
Składniki na zakwas:
– pół szklanki mąki jaglanej albo żytniej
– pół litra przegotowanej letniej wody
– skórka od chleba na zakwasie
Wszystkie składniki umieść w słoiku, wymieszaj i odstaw przykryty ściereczką słoik w ciemne miejsce na 3 dni. Każdego dnia należy wymieszać zakwas. Kiedy będzie gotowy, przechowuj go w lodówce.
Wegański żurek – składniki
– 1,5 litra bulionu warzywnego
– 500 ml zakwasu
– 6 łyżek śmietanki wegańskiej
– czubata łyżka domowego chrzanu
– sól i pieprz do smaku
– 2 ząbki czosnku
– 200 g ugotowanej ciecierzycy
– pęczek rukoli
– pęczek kolendry
– pęczek koperku
– sok z połowy cytryny
– łyżeczka papryki wędzonej
– łyżeczka papryki słodkiej
– pół łyżeczki kurkumy
– łyżka czarnuszki albo czarnego sezamu (opcjonalnie)
– olej roślinny
Wegański żurek – przygotowanie:
Ciecierzycę wrzuć do naczynia żaroodpornego, posyp papryką wędzoną, słodką, kurkumą, solą, pieprzem i polej 2–3 łyżkami oleju. Dokładnie wymieszaj, piecz w temperaturze 220 stopni, aż cieciorka będzie chrupiąca.
Do garnka wlej bulion i zakwas.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietankę, chrzan oraz sól i pieprz do smaku.
Zdjęcie: masz.talerz
Zagotuj. W misce wymieszaj rukolę, kolendrę, koperek i sok z cytryny. Do smaku dodaj sól i pieprz. Żurek podawaj z ciecierzycą i rukolą.
Zdjęcie: masz.talerz
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
![Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiecha się](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/mw_20240220_01_77-kopia-850x446.jpg)
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![Annibale Carracci The Butcher’s Shop](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/annibale-carracci-the-butchers-shop-850x493.jpg)
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)