3 min.
Wegański żurek z chrupiącą cieciorką. Wiemy, czym zastapić kiełbasę

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
21.06.2022
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
20.06.2022
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
20.06.2022
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
19.06.2022
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu
Bulion warzywny, zamiast klasycznej śmietany wegański jogurt albo śmietanka, samodzielnie przygotowany zakwas. Ale jak to żur bez kiełbaski? My proponujemy zamiast tłustej kiełbasy dodać pieczoną cieciorkę, a na wierzch rzucić minisałatkę z ostrej rukoli. Skorzystaj z naszego przepisu na wegański żurek – zdrowo i pysznie.
To ciecierzyca w naszym przepisie odgrywa rolę tak zwanego zaskoczenia kulinarnego. Bo nie dość, że znajdzie się w wegańskim żurku, to jeszcze ją upieczemy. Dodamy mnóstwo przypraw – będzie pysznie chrupała w zupie! Cieciorka w naszym przepisie to nie tylko chrupiący akcent, ale też moc zdrowia. Ciecierzyca jest przede wszystkim doskonałym źródłem roślinnego białka. Zawiera go tyle, że w zupełności może zastąpić białko mięsne. To nie wszystko – te małe kulki są bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i aminokwasy. Ciecierzyca dobrze wpływa na trawienie, trzustkę, żołądek, wygląd skóry i paznokci. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz podnosi odporność organizmu. Zawiera potas, magnez, cynk i żelazo. Tylko chrupać!
Składniki na zakwas:
– pół szklanki mąki jaglanej albo żytniej
– pół litra przegotowanej letniej wody
– skórka od chleba na zakwasie
Wszystkie składniki umieść w słoiku, wymieszaj i odstaw przykryty ściereczką słoik w ciemne miejsce na 3 dni. Każdego dnia należy wymieszać zakwas. Kiedy będzie gotowy, przechowuj go w lodówce.
Wegański żurek – składniki
– 1,5 litra bulionu warzywnego
– 500 ml zakwasu
– 6 łyżek śmietanki wegańskiej
– czubata łyżka domowego chrzanu
– sól i pieprz do smaku
– 2 ząbki czosnku
– 200 g ugotowanej ciecierzycy
– pęczek rukoli
– pęczek kolendry
– pęczek koperku
– sok z połowy cytryny
– łyżeczka papryki wędzonej
– łyżeczka papryki słodkiej
– pół łyżeczki kurkumy
– łyżka czarnuszki albo czarnego sezamu (opcjonalnie)
– olej roślinny
Wegański żurek – przygotowanie:
Ciecierzycę wrzuć do naczynia żaroodpornego, posyp papryką wędzoną, słodką, kurkumą, solą, pieprzem i polej 2–3 łyżkami oleju. Dokładnie wymieszaj, piecz w temperaturze 220 stopni, aż cieciorka będzie chrupiąca.
Do garnka wlej bulion i zakwas.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietankę, chrzan oraz sól i pieprz do smaku.
Zdjęcie: masz.talerz
Zagotuj. W misce wymieszaj rukolę, kolendrę, koperek i sok z cytryny. Do smaku dodaj sól i pieprz. Żurek podawaj z ciecierzycą i rukolą.
Zdjęcie: masz.talerz
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022