3 min.
Wegański żurek z chrupiącą cieciorką. Wiemy, czym zastapić kiełbasę

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Najnowsze
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
18.01.2021
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
18.01.2021
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
17.01.2021
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
17.01.2021
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Bulion warzywny, zamiast klasycznej śmietany wegański jogurt albo śmietanka, samodzielnie przygotowany zakwas. Ale jak to żur bez kiełbaski? My proponujemy zamiast tłustej kiełbasy dodać pieczoną cieciorkę, a na wierzch rzucić minisałatkę z ostrej rukoli. Skorzystaj z naszego przepisu na wegański żurek – zdrowo i pysznie.
To ciecierzyca w naszym przepisie odgrywa rolę tak zwanego zaskoczenia kulinarnego. Bo nie dość, że znajdzie się w wegańskim żurku, to jeszcze ją upieczemy. Dodamy mnóstwo przypraw – będzie pysznie chrupała w zupie! Cieciorka w naszym przepisie to nie tylko chrupiący akcent, ale też moc zdrowia. Ciecierzyca jest przede wszystkim doskonałym źródłem roślinnego białka. Zawiera go tyle, że w zupełności może zastąpić białko mięsne. To nie wszystko – te małe kulki są bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i aminokwasy. Ciecierzyca dobrze wpływa na trawienie, trzustkę, żołądek, wygląd skóry i paznokci. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz podnosi odporność organizmu. Zawiera potas, magnez, cynk i żelazo. Tylko chrupać!
Składniki na zakwas:
– pół szklanki mąki jaglanej albo żytniej
– pół litra przegotowanej letniej wody
– skórka od chleba na zakwasie
Wszystkie składniki umieść w słoiku, wymieszaj i odstaw przykryty ściereczką słoik w ciemne miejsce na 3 dni. Każdego dnia należy wymieszać zakwas. Kiedy będzie gotowy, przechowuj go w lodówce.
Wegański żurek – składniki
– 1,5 litra bulionu warzywnego
– 500 ml zakwasu
– 6 łyżek śmietanki wegańskiej
– czubata łyżka domowego chrzanu
– sól i pieprz do smaku
– 2 ząbki czosnku
– 200 g ugotowanej ciecierzycy
– pęczek rukoli
– pęczek kolendry
– pęczek koperku
– sok z połowy cytryny
– łyżeczka papryki wędzonej
– łyżeczka papryki słodkiej
– pół łyżeczki kurkumy
– łyżka czarnuszki albo czarnego sezamu (opcjonalnie)
– olej roślinny
Wegański żurek – przygotowanie:
Ciecierzycę wrzuć do naczynia żaroodpornego, posyp papryką wędzoną, słodką, kurkumą, solą, pieprzem i polej 2–3 łyżkami oleju. Dokładnie wymieszaj, piecz w temperaturze 220 stopni, aż cieciorka będzie chrupiąca.
Do garnka wlej bulion i zakwas.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietankę, chrzan oraz sól i pieprz do smaku.
Zdjęcie: masz.talerz
Zagotuj. W misce wymieszaj rukolę, kolendrę, koperek i sok z cytryny. Do smaku dodaj sól i pieprz. Żurek podawaj z ciecierzycą i rukolą.
Zdjęcie: masz.talerz
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020