2 min.
Guacummus – pasta z guacamole i hummusu. Jak ją zrobić?

Guacamole i hummus, czyli czas na guacummus! Mariana Medvedeva/Unsplash
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
21.06.2022
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
20.06.2022
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
20.06.2022
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
19.06.2022
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu
Guacamole to jedna z najbardziej popularnych past, podobnie jak hummus. Jeśli jesteście fanami awokado i w dodatku przepadacie za wyrobami z ciecierzycy, to musicie wypróbować połączenie dwóch tych past, które nosi nazwę guacummus.
Czym jest guacummus?
Przepis na guacummus jest prosty i szybki w wykonaniu. Jest idealny zarówno jako smarowidło na chleb, jak i dodatek do świeżych warzyw. Guacummus to pasta, które powstaje na bazie awokado i cieciorki. Z wyglądu blisko jej do guacamole, ale jego konsystencja jest zdecydowanie bardziej kremowa. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Jest idealny zarówno jako smarowidło na chleb, jak i dodatek do świeżych warzyw.
Guacummus – składniki
Składniki na jedną porcję:
- 2 owoce awokado,
- 1 puszka cieciorki,
- sok z połówki cytryny,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka oliwy,
- garść świeżo poszatkowanej kolendry,
- chilli oraz posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie).
Guacummus – przygotowanie
- Do blendera wkładamy wydrążony miąższ z awokado, dodajemy odsączoną cieciorkę, sok z połówki cytryny, łyżeczkę soli i oliwy.
- Lekko blendujemy składniki.
- Dosypujemy garść kolendry i ponownie blendujemy na gładką masę.
- Jeśli lubicie wyrazisty, pikantny smak, razem z kolendrą dodajcie posiekane chili i ząbek czosnku.
- Powstałe guacummus dobrze jest odstawić na pół godziny do lodówki, aby smaki lepiej się połączyły.
Guacummus można jeść samodzielnie lub z ulubionym pieczywem, warzywami, frytkami z batatów lub kalarepy, czy nachosami. Pastę można przechowywać w lodówce pod przykryciem przez 2-3 dni.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zobacz także
Udostępnij fance guacamole lub hummusu
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022