Przejdź do treści

Wegański pasztet krok po kroku

Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Świąteczny pasztet w roślinnej wersji, smaczny i aromatyczny dzięki suszonym grzybom oraz obfity w pełnowartościowe białko dzięki białej fasoli i kaszy gryczanej. A do tego prosty w przygotowaniu, krok po kroku z tym przepisem!

Świąteczny okres obfituje w czas spędzony w kuchni nad przysmakami, które szykujemy na wyjątkową wieczerzę z rodziną i bliskimi. Często to główny element przygotowań do świąt – dlatego warto zadbać o każdy szczegół. W dzisiejszym przepisie proponujemy przepyszny pomysł na pasztet z białej fasoli, którą uzupełniają aromaty suszonych grzybów oraz palonej kaszy gryczanej.

 

kutia

Nie może się nie udać – nie będzie suchy i rozpadający się, tylko wilgotny i zwarty, a jednocześnie lekki. Dodatek suszonych grzybów i karmelizowanej cebulki w brandy nada mu niesamowity aromat i smak.

Wegański pasztet z białej fasoli i suszonych grzybów z karmelizowaną cebulką

Wegański pasztet – składniki (na 1 keksówkę):

– 2 szklanki ugotowanej (około 1 szklanki suchej) drobnej białej fasoli
– 1 ½ szklanki ugotowanej (około ¾ szklanki suchej) kaszy gryczanej (palonej)
– 2 średnie cebule
– ¼ szklanki dobrej brandy, koniaku lub whiskey
– 25 g suszonych grzybów (borowiki, prawdziwki)
– 2 łyżki + ¼ szklanki oleju rzepakowego
– ½ szklanki zmielonych pestek dyni (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka lubczyku
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– sól, pieprz

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

pierniczki

Wegański pasztet – przygotowanie:

Przed przystąpieniem do przygotowywania przepisu suszone grzyby zalej wrzącą wodą, aż przykryje je w całości, i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Ugotuj kaszę gryczaną oraz białą fasolę, którą wcześniej należy również namoczyć.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną w pióra cebulę, aż się lekko zezłoci. Następnie dodaj posiekane orzechy oraz brandy, poczekaj, aż całość odparuje, i wtedy dodaj wodę z moczenia grzybów. Całość duś na małym ogniu, aż cały płyn ponownie odparuje.

Zdjęcie: erVegan

Białą fasolę dodaj do cebuli z grzybami i porządnie wymieszaj. Całość przełóż do dużej miski, dodając jednocześnie kaszę gryczaną. Wymieszaj wszystko, a następnie zblenduj na gładką masę bez grudek, pod koniec dodając ¼ szklanki oleju.

Piekarnik nagrzej do 200°C, a keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i wyrównaj jej wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-60 minut, aż wierzch pasztetu będzie przypieczony i chrupiący.

przepis na pasztet weganski na swieta

Zdjęcie: erVegan

Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnij pasztet z formy i przełóż do lodówki.

Gotowy pasztet możesz podawać po prostu na półmisku z pieczywem, ale również możesz go podsmażyć na patelni i podać na ciepło. Będzie świetnie smakować z pełnoziarnistym pieczywem.

Eryk autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×