Przejdź do treści

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Wegetariańskie leczo z papryki
Przepis na wegetariańskie leczo z papryki. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Leczo z papryki to klasyczna potrawa pochodząca z Węgier. W tradycyjnej wersji leczo smażone jest na smalcu i zawiera wędzoną słoninę. Nie brzmi zdrowo i lekkostrawnie, prawda? Dlatego my proponujemy wegetariańskie leczo, zawierające mniej kalorii a jednocześnie sycące i bogate w cenne składniki odżywcze. Skorzystaj z naszego przepisu na leczo jarskie z papryki i cukinii.

Jak zrobić wegetariańskie leczo z papryki?

Podstawą przepisu na wegetariańskie leczo są warzywa: papryka, pomidory, cukinia. My dodatkowo wykorzystamy pieczarki i marchewkę. Jarskie leczo z papryki wymaga odpowiedniego doprawienia, aby jego smak był głęboki a aromat bogaty. Jakie przyprawy do leczo sprawdzą się najlepiej? Według nas, leczo dużo zyskuje na dodatku nieco bardziej egzotycznych przypraw:

  • garam masali – mieszanki składającej się m.in. z kminu rzymskiego, kolendry, pieprzu, kardamonu i cynamonu; garam masala jest tradycyjnym dodatkiem do wegetariańskich dań kuchni indyjskiej; dzięki tej przyprawie leczo z papryki uzyska intensywny smak i aromat,
  • za’ataru – pochodząca z krajów arabskich mieszanka prażonego sezamu, sumaku i ziół (m.in. oregano, majeranku, bazylii, tymianku),
  • kurkumy, która poprawi barwę naszego leczo z papryki.

Wegetariańskie leczo z papryki to sycący i szybki w przygotowaniu obiad. Jak zrobić leczo z cukinii i papryki? To bardzo proste. Warzywa podsmażamy na oleju, a następnie dusimy z przyprawami aż zmiękną i nabiorą aromatu. Nasze leczo wege podamy z odżywczą komosą ryżową.

Paulina Górska / Instagram

Wegetariańskie leczo z papryki – mało kalorii, bogactwo składników odżywczych

Leczo z papryki w wersji wegetariańskiej jest idealnym daniem dla osób dbających o to, by na ich talerzach znajdowały się nie tylko pyszne, ale także i zdrowe potrawy. Leczo z naszego przepisu składa się z produktów stanowiących skarbnicę cennych składników odżywczych.

Komosa ryżowa, czyli quinoa, zawiera mnóstwo wartościowego białka. Quinoa jest bogata w magnez, wapń, żelazo i fosfor. Zawiera również kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Jest bezglutenowa i zawiera lizynęaminokwas odpowiedzialny za odnowę tkanek.

Cukinia jest idealnym warzywem dla osób odchudzających się. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma najwięcej witamin i minerałów ze wszystkich warzyw dyniowatych. Zawiera witaminę A, B i C. Znajdziesz w niej również żelazo, fosfor, sód, potas i wapń.

Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia i beta-karotenu. Wprowadzenie papryki do codziennej diety pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Jedzenie papryki w postaci surowej lub podduszonej wspomaga procesy trawienne.

Regularne spożywanie marchewki spowalnia procesy starzenia się skóry, poprawia wzrok i wzmacnia system odpornościowy organizmu.

Lubicie tradycyjne leczo z papryki i cukinii? To w wersji wegetariańskiej pokochacie jeszcze mocniej!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Przepis na wegetariańskie leczo z papryki i cukinii

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 duże papryki
  • 1 duża cukinia
  • 2 marchewki
  • 4 duże pomidory (bawole serca)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 cm papryczki chilli
  • 90 g komosy ryżowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki za’ataru 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przygotowanie:

Komosę ryżową ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przecedź i odstaw na bok.

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Obierz cebulę, czosnek i marchewki. Cebulę i czosnek pokrój w małą kostkę. Wszystkie warzywa pokrój w nieregularne kształty, może być kostka albo paski.

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż przez mniej więcej 2 minuty. Dodaj marchewkę i paprykę. Smaż przez 10 minut, mieszając, aby warzywa nie przywarły do dna naczynia. Dodaj cukinię. Podsmaż jeszcze przez 10 minut. Na koniec wrzuć pomidory. Podduś warzywa pod przykryciem, aby pomidory puściły sok.

Dodaj wszystkie przyprawy i posiekaną papryczkę chilli. Zwiększ ogień i gotuj leczo, aż nadmiar wody odparuje i potrawa zgęstnieje.

Leczo z papryki podawaj z komosą ryżową i posiekaną natką pietruszki.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?