Przejdź do treści

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Wegetariańskie leczo z papryki
Przepis na wegetariańskie leczo z papryki. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Leczo z papryki to klasyczna potrawa pochodząca z Węgier. W tradycyjnej wersji leczo smażone jest na smalcu i zawiera wędzoną słoninę. Nie brzmi zdrowo i lekkostrawnie, prawda? Dlatego my proponujemy wegetariańskie leczo, zawierające mniej kalorii a jednocześnie sycące i bogate w cenne składniki odżywcze. Skorzystaj z naszego przepisu na leczo jarskie z papryki i cukinii.

Jak zrobić wegetariańskie leczo z papryki?

Podstawą przepisu na wegetariańskie leczo są warzywa: papryka, pomidory, cukinia. My dodatkowo wykorzystamy pieczarki i marchewkę. Jarskie leczo z papryki wymaga odpowiedniego doprawienia, aby jego smak był głęboki a aromat bogaty. Jakie przyprawy do leczo sprawdzą się najlepiej? Według nas, leczo dużo zyskuje na dodatku nieco bardziej egzotycznych przypraw:

  • garam masali – mieszanki składającej się m.in. z kminu rzymskiego, kolendry, pieprzu, kardamonu i cynamonu; garam masala jest tradycyjnym dodatkiem do wegetariańskich dań kuchni indyjskiej; dzięki tej przyprawie leczo z papryki uzyska intensywny smak i aromat,
  • za’ataru – pochodząca z krajów arabskich mieszanka prażonego sezamu, sumaku i ziół (m.in. oregano, majeranku, bazylii, tymianku),
  • kurkumy, która poprawi barwę naszego leczo z papryki.

Wegetariańskie leczo z papryki to sycący i szybki w przygotowaniu obiad. Jak zrobić leczo z cukinii i papryki? To bardzo proste. Warzywa podsmażamy na oleju, a następnie dusimy z przyprawami aż zmiękną i nabiorą aromatu. Nasze leczo wege podamy z odżywczą komosą ryżową.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Paulina Górska / Instagram

Wegetariańskie leczo z papryki – mało kalorii, bogactwo składników odżywczych

Leczo z papryki w wersji wegetariańskiej jest idealnym daniem dla osób dbających o to, by na ich talerzach znajdowały się nie tylko pyszne, ale także i zdrowe potrawy. Leczo z naszego przepisu składa się z produktów stanowiących skarbnicę cennych składników odżywczych.

Komosa ryżowa, czyli quinoa, zawiera mnóstwo wartościowego białka. Quinoa jest bogata w magnez, wapń, żelazo i fosfor. Zawiera również kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Jest bezglutenowa i zawiera lizynęaminokwas odpowiedzialny za odnowę tkanek.

Cukinia jest idealnym warzywem dla osób odchudzających się. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma najwięcej witamin i minerałów ze wszystkich warzyw dyniowatych. Zawiera witaminę A, B i C. Znajdziesz w niej również żelazo, fosfor, sód, potas i wapń.

Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia i beta-karotenu. Wprowadzenie papryki do codziennej diety pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Jedzenie papryki w postaci surowej lub podduszonej wspomaga procesy trawienne.

Regularne spożywanie marchewki spowalnia procesy starzenia się skóry, poprawia wzrok i wzmacnia system odpornościowy organizmu.

Lubicie tradycyjne leczo z papryki i cukinii? To w wersji wegetariańskiej pokochacie jeszcze mocniej!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Przepis na wegetariańskie leczo z papryki i cukinii

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 duże papryki
  • 1 duża cukinia
  • 2 marchewki
  • 4 duże pomidory (bawole serca)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 cm papryczki chilli
  • 90 g komosy ryżowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki za’ataru 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przygotowanie:

Komosę ryżową ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przecedź i odstaw na bok.

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Obierz cebulę, czosnek i marchewki. Cebulę i czosnek pokrój w małą kostkę. Wszystkie warzywa pokrój w nieregularne kształty, może być kostka albo paski.

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż przez mniej więcej 2 minuty. Dodaj marchewkę i paprykę. Smaż przez 10 minut, mieszając, aby warzywa nie przywarły do dna naczynia. Dodaj cukinię. Podsmaż jeszcze przez 10 minut. Na koniec wrzuć pomidory. Podduś warzywa pod przykryciem, aby pomidory puściły sok.

Dodaj wszystkie przyprawy i posiekaną papryczkę chilli. Zwiększ ogień i gotuj leczo, aż nadmiar wody odparuje i potrawa zgęstnieje.

Leczo z papryki podawaj z komosą ryżową i posiekaną natką pietruszki.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×