Przejdź do treści

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?
Dlaczego warto jeść jabłka? Zdj: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Regulują poziom cholesterolu, chronią przed Alzheimerem, a do tego –  pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Jabłka stanowią bogate źródło składników odżywczych. Zawierają witaminę C, potas, fosfor, magnez… A to dopiero początek długiej listy pierwiastków, które dobroczynnie wpływają na organizm. Tymczasem naukowcy z roku na rok odkrywają kolejne, coraz to bardziej imponujące ich właściwości.

Jabłka pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy

Bardzo ważną właściwością jabłek jest to, że są niskokaloryczne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz wody, są one w dodatku bardzo sycące. To szczególnie istotna wiadomość dla tych osób, które są na diecie – spożywanie jabłek sprawi, że długo nie będziesz głodna, a co za tym idzie – nie będziesz potrzebowała kolejnych przekąsek. Warto pamiętać, aby spożywać jabłka jednak razem ze skórką, ponieważ to ona zawiera najwięcej błonnika.  Jak dowiodły badania, osoby jedzące dwa plasterki jabłek przed posiłkiem, spożywały później o 200 kalorii mniej niż te osoby, które tego nie robiły.

Jabłka mogą pomóc zapobiegać nowotworom

Jabłka posiadają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dzięki temu mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów. Badania przeprowadzone w 2016 roku wykazały, że u kobiet, które jedzą jabłka, odnotowuje się niższy odsetek zgonów niż u tych, które tego nie robią. Mówi się, że wystarczy spożywać jeden taki owoce dziennie, aby znacznie obniżyć ryzyko choroby. W przełożeniu na liczby, jabłka zmniejszają ryzyko za chorowania o:

Zawarte w jabłkach związki pektynowe powodują, że wydalane są organizmu substancje kancerogenne. Dzięki błonnikowi, szkodliwe związki mają również mniejszą styczność z nabłonkiem jelit, co potęguje ich działanie przeciwnowotworowe.

Jedzenie jabłek chroni układ neurologiczny i poprawia pamięć

W jabłkach znajduje się kwercytyna, która wykazuje się działaniem neuroprotekcyjnym. To związek, który jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu może uchronić mózg przed demencją i chorobą Alzheimera. Okazuje się, że pomaga ona przetrwać komórkom nerwowym, których ubywa wraz z wiekiem. Co więcej, sok jabłkowy pomaga utrzymać w organizmie odpowiedni poziom acetylocholiny, który zmniejsza się u osób starszych – niskie stężenie tego składnika powiązane jest z kolei bezpośrednio z chorobą Alzheimera.

Jabłka chronią przed cukrzycą typu 2

U osób, które jedzą większą ilość błonnika, istnieje mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jak to wygląda przełożeniu na liczby? Osoby zjadające przynajmniej jedno jabłko dziennie, są mniej podatne o 25% na ten rodzaj cukrzycy niż ci, którzy tego owocu nie jedzą. Mamy jednak dobrą wiadomość również i dla zapominalskich: u osób które nie jedzą jabłek każdego dnia, ale kilka razy w tygodniu, stopień podatności na cukrzycę typu 2 może być bardzo podoba. Z czego wynika takie działanie jabłek? Okazuje się, że zawarte są w nich pektyny, które wpływają na regulowanie cukru we krwi.

Owoc jabłoni chroni reguluje poziom cholesterolu

Naukowcy z Ohio State University zauważyli związek pomiędzy zawartym w jabłkach błonnikiem a rozwojem miażdżycy. Jak się okazuje, wystarczą zaledwie cztery tygodnie, aby zmniejszyło się pod wpływem tych owoców stężenie „złego” cholesterolu LDL: błonnik utrudnia bowiem jego wchłanianie się. Jabłka są, w tym przypadku, o wiele skuteczniejsze nawet od kapsułek zawierających polifenole. Zawarty w jabłkach potas uszczelnia także ściany naczyń krwionośnych.

Jesienne owoce chronią przed udarem i zawałami

Opisane powyżej właściwości sprawiają również, że jabłka mogą zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu, udarom oraz zawałom serca – jest to szczególnie istotne w grupie osób po 50. roku życia. Pod względem działania, jabłka wygrywają nawet z lekami, ponieważ nie wywołują skutków ubocznych. Okazuje się, że gdyby 70% reprezentantów tej grupy wiekowej jadło jabłka regularnie, przedwczesnej śmierci mogłoby uniknąć 9000 osób rocznie.

Nie lubisz jeść koszteli czy papierówek? Pamiętaj, że nie musisz spożywać ich na surowo. W HelloZdrowie znajdziesz przepisy m.in. na: placki z jabłkami, wegańskie ciasto z jabłkami, ryż z dodatkiem tych owoców, a nawet tartę! Przejrzyj nasze receptury i dowiedz się więcej.

Bibliografia:

  1. A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183591/
  2. Apple intake and cancer risk: a systematic review and meta-analysis of observational studies, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27000627
  3. Jedno jabłko dziennie może uratować życie, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,398516,jedno-jablko-dziennie-moze-uratowac-zycie.html

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol