Przejdź do treści

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Groszek zielony – nie będziemy was oszukiwać – najlepiej smakuje teraz, w sezonie, prosto z krzaka, wyjęty z łupinki. Ot po prostu, bez dodatków! Jednak dla ochłody przygotujemy na jego bazie ekspresowy chłodnik z dodatkiem mięty i orzechów.

Jedzenie groszku jest nie tylko przyjemnością, ale również niesie za sobą wiele korzyści. Jest on bardzo dobrym źródłem błonnika, a do tego jest niskokaloryczny – jedna szklanka zielonego groszku ma niewiele ponad 100 kalorii. Śmiało mogą po niego sięgać osoby dbające na co dzień o linię. Jest też dobrym źródłem białka, co czyni go popularnym wśród wegan i wegetarian.

Ponadto groszek jest bardzo dobrym źródłem witaminy K, niezwykle ważnej  w procesie wchłaniania wapnia. Obie te substancje pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi i obniżają zły cholesterol. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób serca.  Groszek kryje w sobie moc witamin: A, E, C oraz witaminy z grupy B, a także cenne minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, mangan i selen.

Z dodatkiem mięty w orzeźwiającym chłodniku smakuje idealnie!

Chłodnik groszkowy z miętą

przepis na chlodnik z zielonego groszku

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 4 osoby):

– 500 g świeżego lub mrożonego groszku
– 500 ml wywaru warzywnego
– garść świeżej mięty (same liście)
– 1 łyżka masła klarowanego
– 2 łodygi selera naciowego
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– sól i pieprz do smaku
– do podania: jogurt, orzechy laskowe, olej

Przygotowanie:

Na rozgrzane masło w garnku dajemy czosnek i cebulę. Smażymy razem przez 3 minuty,  dodajemy selera, smażymy ok. 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy groszek, miętę i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 5 minut, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i po ostygnięciu miksujemy. Chłodzimy przez 2-3 godziny. Podajemy z posiekanymi orzechami włoskimi i jogurtem, udekorowany listkami mięty. Możemy też skropić ulubionym olejem, np. migdałowym lub z awokado.


Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×