Przejdź do treści

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno  Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Coraz większa popularność „serników” bez sera nie powinna nas już dziwić w świetle rozpowszechniania się diet roślinnych oraz ogólnego trendu związanego ze zdrowym żywieniem. Choć tradycyjny twaróg sernikowy zawiera wiele cennych składników odżywczych, to stanowi także bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie ze względów zdrowotnych (m.in. związanych ze stężeniem cholesterolu we krwi) lepiej ograniczać. Jak przyrządzić sernik pieczony bez użycia nabiału oraz prosty sernik wegański na zimno? 

Sernik bez sera – z czego można go zrobić? 

Twaróg sernikowy i jajka to podstawowe składniki tradycyjnego sernika. Ciasto o podobnym wyglądzie, konsystencji, a nawet smaku możemy przygotować jednak z zupełnie innych produktów. Niezależnie od tego, czy celem jest unikanie nabiału ze względu na stosowanie diety wegańskiej lub alergie pokarmowe, czy po prostu chęć wypróbowania nowych przepisów, zachęcamy do eksperymentowania w kuchni z naszymi pomysłami na dwa proste „serniki” bez sera, które zawsze się udają – pieczony na bazie jogurtu sojowego oraz na zimno przygotowany z orzechów nerkowca 

Poniższe przepisy nie wymagają dużego nakładu pracy i są szybkie w przyrządzeniu, jednak wymagają przygotowania wybranych składników na co najmniej kilka godzin przed przystąpieniem do kolejnych etapów gotowania. W przypadku „sernika” pieczonego musimy najpierw odsączyć jogurt, by ciasto nie zawierało zbyt dużej ilości wody. Uzyskanie gładkiej konsystencji „sernika” bez sera (na zimno) wymaga natomiast wcześniejszego namoczenia daktyli i nerkowców. Polecamy przeczytać dokładnie przepisy przed rozpoczęciem pracy.  

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Przepis na sernik pieczony z jogurtu sojowego 

Składniki na spód: 

  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej  
  • 2 łyżki cukru 
  • szczypta soli 
  • 70 g (7 łyżek) roztopionego oleju kokosowego (w podstawowej wersji polecamy raczej olej rafinowany, choć można użyć również nierafinowanego, jeśli chcemy, by spód miał kokosowy posmak) 

Składniki na masę „serową”: 

  • 2 duże opakowania naturalnego jogurtu sojowego (800 g) 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 1 szklanka mleka kokosowego pełnotłustego z puszki (nie „light”) 
  • 1/3 szklanki syropu z agawy 
  • sok z 1 niedużej cytryny 
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii 

Przygotowanie: 

  1. Co najmniej 8 godzin przed pieczeniem sernika rozpocznij odsączanie jogurtu sojowego. W tym celu duże sitko umieść nad miską, do której spływać będzie woda. Wyłóż sitko czystym ręcznikiem kuchennym i umieść na nim jogurty. Przykryj i odstaw do lodówki. 
  2. Po 8 godzinach możesz przystąpić do dalszych etapów przygotowywania ciasta. 
  3. Blachę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  4. Przygotuj spód sernika bez sera. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj roztopiony olej kokosowy i połącz za pomocą łyżki, aż utworzą się grudki ciasta. 
  5. Przełóż je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź na całej powierzchni spodu tworząc równą warstwę. Dociśnij ją dłońmi. 
  6. Podpiecz spód w temperaturze 200°C przez 5-10 minut (na złoty kolor). Odstaw do ostudzenia. 
  7. W międzyczasie przygotuj masę „serową”. Odsączony jogurt przełóż do dużej miski (pozostałą z odsączania wodę możesz wylać, nie będzie wykorzystywana w przepisie). Dodaj skrobię i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Następnie połącz je z pozostałymi składnikami masy „serowej”. 
  8. Przygotowaną masę „serową” wylej na podpieczony spód.  
  9. Na spód piekarnika wstaw dodatkową blachę wypełnioną gorącą wodą.  
  10. „Sernik” bez sera piecz na środkowym poziomie piekarnika najpierw w temperaturze 175°C przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i dopiekaj przez 45 minut. 
  11. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie schłodź w lodówce i podawaj np. posypany cukrem pudrem i owocami jagodowymi lub z polewą z roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady wymieszanej z odrobiną mleka kokosowego. 

 

Przepis na sernik bez sera z orzechów nerkowca na zimno 

Składniki na spód: 

  • 150 g daktyli, namoczonych przez kilka godzin w zimnej wodzie 
  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 
  • ¾ szklanki masła orzechowego (możesz użyć masła z orzechów ziemnych lub innego, np. z migdałów), 
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • duża szczypta soli 

Składniki na masę „serową”: 

  • 350 g (około 2,5 szklanki) orzechów nerkowca, namoczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego 
  • ¾ szklanki syropu z agawy 
  • ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego 
  • sok z 1 cytryny 
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  1. Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj spód. W blenderze zmiel płatki owsiane, sól i siemię lniane. Dodaj daktyle i masło orzechowe i ponownie zblenduj do uzyskania grudkowatej masy. Przełóż ją na dno tortownicy i rozprowadź na całej powierzchni spodu, wyrównując i dociskając.
  3. W blenderze o dużej mocy zmiksuj dokładnie wszystkie składniki masy „serowej” aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  4. Przełóż masę z nerkowców na przygotowany spód. 
  5. Odstaw do lodówki na 4-6 godzin do czasu całkowitego stężenia masy. 
  6. Pokrój ciasto i podawaj solo lub z dowolnymi dodatkami. Ten prosty sernik świetnie smakuje np. z sosem malinowym (aby go przygotować wystarczy umieścić na patelni świeże lub mrożone maliny razem z odrobiną syropu z agawy lub cukru oraz łyżką soku z cytryny i podsmażać na średniej mocy palnika aż zgęstnieją). 

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

sernik dyniowy

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×