4 min.
5 przepisów na koktajle z jarmużem. Prosto od Karoliny Szostak

iStock
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Spis treści
Karolina Szostak wydała niedawno książkę „Moje spektakularne soki i koktajle”. Wybraliśmy z niej pięć przepisów na koktajle z jarmużem. Są bardzo proste i bardzo zdrowe. Zobaczcie!
Jesienna aura często wystawia naszą odporność na próbę, dlatego szczególnie ważne jest, co jemy i pijemy o tej porze roku. Dietę warto wzbogacić o koktajle naładowane zdrowymi składnikami. Jednym z nich jest jarmuż, który pobudza do działania, chroni przed infekcjami i poprawia nastrój w ułamku sekundy. Wypróbujcie 5 przepisów Karoliny Szostak na koktajle z jarmużem w roli głównej.
Sezon na jarmuż zaczął się już we wrześniu – wraz z wysypem jesiennych odmian jabłek – i potrwa aż do przymrozków. Po przymrozkach to warzywo z rodziny kapustowatych zyskuje na smaku, bo traci swoją goryczkę i staje się słodsze. Jarmuż najczęściej sprzedawany jest w pęczkach. Jego liście – efektownie poskręcane na brzegach – są intensywnie zielone lub cieniowane fioletem. Ma wyrazisty i pikantny smak, jest lekkostrawny i niskokaloryczny.
Jarmuż nie bez powodu robi furorę na całym świecie To warzywo naładowane cennymi witaminami i składnikami mineralnymi. Jarmuż oprócz witamin A, B1, B2, C, E i K, dostarczy nam żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy, błonnik, luteinę i wiele innych. Zawiera silne przeciwutleniacze i związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Jak w jednej szklance zamknąć te wszystkie witaminy i uchronić się przed przeziębieniem? Zrobić zdrowe koktajle! Wybraliśmy dla was przepisy z książki Karoliny Szostak „Moje spektakularne soki i koktajle”.

Archiwum Hello Zdrowie
Karolina Szostak zmieniła swoje podejście do jedzenia odkąd trzy lata temu schudła 30 kg. Jest fanką postów i detoksów sokowych, które w połączeniu ze zbilansowaną dietą pozwalają jej żartować z efektu jo-jo i cieszyć się metamorfozą. W swojej książce „Moje spektakularne soki i koktajle” dziennikarka podzieliła się przepisami na prawie 100 pysznych, zdrowych i energetycznych napojów. Oto 5 z nich.
Koktajl z jarmużem, szpinakiem i pietruszką

iStock
Składniki na 1 porcję:
- pęczek pietruszki
- garść jarmużu
- garść szpinaku
- 2 łodygi selera naciowego
- jabłko
- ogórek
- 2 marchewki
Wykonanie: Marchew, jabłko i ogórka obieramy. Nie usuwamy gniazd nasiennych z ogórka i jabłka. Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki.
Koktajl z winogrona i jarmużu

iStock
Składniki na jedną porcję:
- szklanka winogrona
- 5 liści jarmużu
- banan
Wykonanie: Obranego banana i pozostałe składniki wrzucamy do wyciskarki.
Najzdrowsze są ciemne winogrona – działają przeciwzapalnie, ograniczają zatrzymywanie wody w organizmie i zawierają silne antyoksydanty, dzięki którym naczynia krwionośne pozostają w dobrej kondycji.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Koktajl z jarmużem, spiruliną i mlekiem migdałowym

iStock
Składniki na 1 porcję:
- 6 liści jarmużu
- pół banana
- pół kubka mrożonych jagód
- pół kubka mleka migdałowego
- łyżeczka spiruliny
- łyżeczka nasion chia
Wykonanie: Banana obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Jarmuż, jagody i banana wrzucamy do wyciskarki. Na koniec dodajemy mleko migdałowe, spirulinę i nasiona chia.
Koktajl z jarmużem, żurawiną i bananem

iStock
Składniki na 1 porcję:
- duża szklanka świeżej żurawiny
- szklanka listków jarmużu
- 2 pomarańcze
- banan
- pół szklanki wody
Wykonanie: Do blendera wrzucamy jarmuż, dolewamy wodę i miksujemy. pomarańcze i banana obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki blendujemy, na sam koniec dodając żurawinę.
Koktajl z jarmużem, awokado i mlekiem migdałowym

iStock
Składniki na 1 porcję:
- 2 garści jarmużu
- pół awokado
- brzoskwinia
- szklanka mleka migdałowego
Wykonanie: Obrane awokado, brzoskwinię i jarmuż wrzucamy do wyciskarki. Na koniec dodajemy mleko.
Podoba ci się ten artykuł? Podziel się nim z bliskimi.
Zobacz także
Najnowsze w naszym serwisie

27.06.2022
Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

26.06.2022
Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

25.06.2022
Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

25.06.2022
Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022