Przejdź do treści

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Razowe grzanki z malinami
Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

W Polsce niekwestionowaną królową lata jest truskawka. Próba jej detronizacji to próżny trud, ale w jej cieniu kryje się księżniczka pośród letnich owoców – malina. Na grzankach według naszego przepisu smakuje obłędnie!

Podobnie do innych owoców jagodowych, maliny pomagają nam w walce o zdrowie i lepsze samopoczucie. Znajdziemy w nich witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także sporą dawkę magnezu i żelaza. Maliny to także remedium na jesienne przeziębienia, dlatego już teraz warto pomyśleć o produkcji syropu do herbaty. Natura dobrze przemyślała sprawę i sprawiła, że maliny są jednocześnie pyszne i niskokaloryczne (52 kcal na 100 g!), dlatego można się nimi zajadać do woli. Najsmaczniejsze oczywiście rosną w głębi lasu, ale ogrodowe w niczym im nie ustępują. Warto dać im szansę i wykorzystać, póki sezon jeszcze trwa.

Choć z malin można przygotować dziesiątki oszałamiających deserów, najlepiej smakują świeże, nieprzetworzone, wyjadane prosto z koszyczka. Świetnie się sprawdzą jako element słodkiego śniadania, na razowych grzankach z jogurtowym serkiem labneh. Do tego malinowy winegret, trochę miodu i królewskie śniadanie gotowe!

Razowe grzanki z labneh, winegretem malinowym i świeżymi malinami

Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food

Składniki na labneh:

– 800 g tłustego jogurtu greckiego (dobrej jakości)
– sito
– gaza apteczna

na winegret:

– 1/2 szklanki świeżych malin
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 5 łyżek oleju rzepakowego nierafinowanego
– 1 łyżka miodu
– świeżo zmielony pieprz i sól morska

na grzanki:

– 4 kromki pieczywa razowego
– 100 g serka labneh
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka miodu
– świeże maliny
– listki macierzanki lub tymianku

Przygotowanie:

Produktem podstawowym jest serek labneh, który uzyskuje się z odsączonego jogurtu greckiego. Na jego przygotowanie trzeba poświęcić kilka dni, ale zdecydowanie warto! Wystarczy jogurt grecki, sito, gaza i trochę cierpliwości. Resztę zrobi grawitacja. Sito przelewamy wrzątkiem, wykładamy gazą i przelewamy doń jogurt. Następnie tworzymy z gazy sakiewkę, obwiązujemy sznurkiem i zawieszamy nad miską do odsączenia, a całą konstrukcję chowamy w lodówce. Przez następne godziny serwatka będzie spływać do miski. Po 2-3 dniach uzyskamy kremowy serek, który powinien dać się kroić. Idealny do naszych grzanek.

Maliny do winegretu rozgniatamy w talerzu na papkę, następnie przecieramy przez gęste sito, by pozbyć się pestek. Dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku.

Kromki pieczywa smarujemy cienką warstwą oleju kokosowego i podpiekamy na patelni, aż będą chrupkie. Jeszcze ciepłe smarujemy serkiem labneh, dekorujemy malinami i listkami macierzanki, a następnie obficie polewamy malinowym winegretem i miodem.


Marta Borowiec – przede wszystkim pasjonatka fotografii, później entuzjastka dobrej kuchni. Na Pass the Food dzieli się prostymi przepisami i estetycznym spojrzeniem na jedzenie. Bo jedzenie to forma udomowionej sztuki. Dużo czyta, sporo fotografuje, a odkąd ma jamnika, już nic nie jest takie samo…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”