Przejdź do treści

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

To muffiny dla koneserów zdrowego smaku, ale i minimalistów. Zero cukru i tłuszczu. Wykorzystamy marchewki, skórkę i sok z pomarańczy. Takie połączenie oznacza, że na pewno będzie pysznie!

Marchewka to doskonałe źródło witamin C, B6, E, K i kwasu foliowego. Zawiera wapń, żelazo, potas, sód, cynk i magnez. Jest bogata w beta-karoten, a także w pektyny, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wzmacnia odporność i ma dobry wpływ na wzrok i skórę. Opóźnia procesy starzenia się skóry.

 

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Nasze muffiny doskonale smakują bez żadnej polewy, ale dla łasuchów mamy wersję czekoladową z wiórkami kokosowymi. Nasza propozycja sprawdzi się na deser, drugie śniadanie albo szybką przekąskę. Taki posiłek syci, dodaje energii, zaspokaja potrzebę podjadania i poprawia humor. Tak jak wszystkie muffiny, tak i te przygotowuje się szybko i prosto. Dobra wiadomość dla wegan – w tym przepisie nie znajdziecie składników pochodzących od zwierząt.

Muffiny marchewkowo-pomarańczowe – składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 90 g oleju kokosowego plus dwie łyżki oleju kokosowego do polewy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 90 ml mleka roślinnego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 90 g erytrytolu
  • wiórki kokosowe do posypania

Muffiny marchewkowo-pomarańczowe – przygotowanie:

Siemię lniane zalej wodą, wymieszaj i odstaw na bok. Na tarce o małych oczkach zetrzyj marchewkę.

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj skórkę pomarańczową i sok,

przepis-na-marchewkowe-muffiny

Zdjęcie: masz.talerz

a potem siemię lniane, mleko, przyprawy i rozpuszczony olej kokosowy. Następnie wsyp mąkę, proszek i sodę. Na koniec dodaj erytrytol. Całość szybko zamieszaj. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem. Kokilki wypełnij ciastem do 3/4 wysokości.

marchewkowe-muffiny

Zdjęcie: masz.talerz

Piecz przez 20-30 minut, aż do testu czystego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj dwie łyżki oleju kokosowego i syropu klonowego. Uzyskaną polewą oblej muffinki.

marchewkowo-pomaranczowe-muffiny

Zdjęcie: masz.talerz

Posyp wiórkami. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: