Przejdź do treści

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Pasta bezjajeczna na kanapce
Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu/ Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Święta bez jajek? Wegańska pasta bezjajeczna zrobi ci psikusa i nawet nie zorientujesz się, że nie ma w niej jajek. To wszystko dzięki jednemu, specjalnemu składnikowi. Sprawdź i przekonaj się sam, że weganie też mają czym świętować Wielkanoc.

Święta Wielkanocne to czas wszechobecnych jajek – tych gotowanych, zatapianych w naturalnych barwnikach, pieczonych w pasztetach, ale również w postaci klasycznej pasty na kanapki. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją bez ani jednego jajka! To zasługa czarnej soli, która poprzez zawartość związków siarki posiada charakterystyczny  jajeczny smak. Pasta na bazie tofu i ciecierzycy będzie dodatkowo świetnym i zdrowym urozmaiceniem twojego jadłospisu!

Pasta bezjajeczna z tofu

 Zdjęcie: erVegan

Składniki:

– 1 kostka tofu 200 g
– ¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub po prostu z puszki)
– 1 łyżeczka czarnej soli – kala namak (nie pomyl z himalajską)
– 1 spora łyżeczka musztardy Dijon
– około 3-4 łyżki wegańskiego majonezu
– 2 łyżki płatków drożdżowych (drożdży nieaktywnych) – opcjonalnie
– odrobina wody
– kilka szczypt kurkumy (dla koloru)
– spory pęczek szczypiorku
– sól, pieprz

Przygotowanie:

¾ kostki tofu przełóż do naczynia malaksera wraz z ciecierzycą. W małej misce połącz majonez z musztardą, czarną solą, płatkami drożdżowymi i szczyptą soli oraz pieprzu.

Połączone składniki dodaj do tofu i ciecierzycy, miksując całość na w miarę gładką masę. Możesz zrobić to również blenderem ręcznym. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, ewentualnie roślinnego oleju. Następnie dopraw pastę do smaku pieprzem i solą oraz dodawaj stopniowo kurkumy, aż uzyskasz pożądany kolor. Na sam koniec do pasty wmieszaj zmiażdżoną widelcem resztę tofu, które będzie imitować białko jaja. Dodaj posiekany szczypiorek i zajadaj z kromką dobrego pieczywa – smacznego!

Powyższy przepis możesz również bez problemu wykonać w formie sałatki – zamiast miksować wszystkie składniki, posiekaj je nożem i dokładnie wymieszaj.

 


Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol