3 min.
Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu/ Zdjęcie: erVegan
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Święta bez jajek? Wegańska pasta bezjajeczna zrobi ci psikusa i nawet nie zorientujesz się, że czegoś „brakuje”. To wszystko dzięki jednemu, specjalnemu składnikowi. Sprawdź i przekonaj się sam, że weganie też mają czym świętować Wielkanoc.
Święta Wielkanocne to czas wszechobecnych jajek – tych gotowanych, zatapianych w naturalnych barwnikach, pieczonych w pasztetach, ale również w postaci klasycznej pasty na kanapki. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją bez ani jednego jajka! To zasługa czarnej soli, która poprzez zawartość związków siarki posiada charakterystyczny jajeczny smak. Pasta na bazie tofu i ciecierzycy będzie dodatkowo świetnym i zdrowym urozmaiceniem twojego jadłospisu!
Zdjęcie: erVegan
Pasta bezjajeczna z tofu – składniki
– 1 kostka tofu 200 g
– ¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub po prostu z puszki)
– 1 łyżeczka czarnej soli – kala namak (nie pomyl z himalajską)
– 1 spora łyżeczka musztardy Dijon
– około 3-4 łyżki wegańskiego majonezu
– 2 łyżki płatków drożdżowych (drożdży nieaktywnych) – opcjonalnie
– odrobina wody
– kilka szczypt kurkumy (dla koloru)
– spory pęczek szczypiorku
– sól, pieprz
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Pasta bezjajeczna z tofu – przygotowanie
¾ kostki tofu przełóż do naczynia malaksera wraz z ciecierzycą. W małej misce połącz majonez z musztardą, czarną solą, płatkami drożdżowymi i szczyptą soli oraz pieprzu.
Połączone składniki dodaj do tofu i ciecierzycy, miksując całość na w miarę gładką masę. Możesz zrobić to również blenderem ręcznym. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, ewentualnie roślinnego oleju. Następnie dopraw pastę do smaku pieprzem i solą oraz dodawaj stopniowo kurkumy, aż uzyskasz pożądany kolor. Na sam koniec do pasty wmieszaj zmiażdżoną widelcem resztę tofu, które będzie imitować białko jaja. Dodaj posiekany szczypiorek i zajadaj z kromką dobrego pieczywa – smacznego!
Powyższy przepis możesz również bez problemu wykonać w formie sałatki – zamiast miksować wszystkie składniki, posiekaj je nożem i dokładnie wymieszaj.
Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!
Podziel się przepisem ze znajomymi
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022