Przejdź do treści

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Wek na odporność: czosnek marynowany. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Czosnek marynowany może stać się wybawieniem w sezonie na przeziębienia. Jesienią i zimą o odporność dbać po prostu trzeba, zanim poczujesz, że „coś cię łapie”. Stawiamy na stary, dobry, poczciwy czosnek – w zalewie. Czosnek marynowany w occie i chilli ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wypróbuj na nasz przepis na czosnek marynowany na zimę – szybki i naturalny sposób na wzmocnienie odporności.

Właściwości zdrowotne czosnku marynowanego

Czosnek to turbowarzywo. Działa niczym naturalny antybiotyk, a wystarczy zjadać dziennie tylko dwa ząbki, by zadbać o swój układ odpornościowy. Czosnek najlepiej spożywać w postaci surowej ‒ dzięki temu zachowamy wszystkie cenne składniki. Jest bogaty w witaminy (C, B1, B2, B3) i sole mineralne (selen, żelazo, chrom, miedź). Czosnek ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, pomoże przy przeziębieniu, katarze czy bólu gardła. Przy okazji świetnie wpływa na serce, obniża ciśnienie krwi i zły cholesterol, ułatwia zasypianie. Charakterystyczny zapach i moc zawdzięczamy allinie, która po zmiażdżeniu zamienia się w allicynę. Pamiętaj, aby po zmiażdżeniu ząbka czosnku poczekać 10 minut, w tym czasie wytworzy się allicyna.

Kobieta po 40-tce

Jak zrobić czosnek marynowany w occie z chilli i ziołami?

Wiemy już, że czosnek może okazać się wybawieniem w sytuacjach osłabionej odporności. Teraz, czas aby zadać pytanie: jak zrobić czosnek marynowany na zimę w najlepszej wersji? My proponujemy cudowną czosnkową miksturę wzmacniającą odporność organizmu ‒ dodamy papryczkę chili, ziele angielskie, kafir, musztardę i miód. Czosnek w zalewie z octu z każdym dniem będzie nabierał mocniejszego smaku i aromatu chilli i ziół. Przepis na czosnek marynowany może wydawać się prosty, ale efekt was zaskoczy!

Przepis na czosnek marynowany

Marynowany czosnek / Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (na słoik o pojemności 250 ml):

  • ok. 25 ząbków czosnku
  • parę igiełek rozmarynu
  • jedna średniej wielkości papryczka chili
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście kafiru
  • 25 ml octu
  • ok. 125 ml wody
  • łyżka miodu
  • łyżeczka ostrej musztardy

Przygotowanie: 

Wyparz słoik. Czosnek obierz z łupinek.

Zdjęcie: masz.talerz

Pokrój chili w drobne cząstki.

Zdjęcie: masz.talerz

Wrzuć część czosnku do słoika, dodaj chili, rozmaryn, ziele i kafir, następnie dodaj kolejną porcję czosnku. W garnuszku zagotuj wodę z octem, musztardą i miodem. Zalej gorącym płynem czosnek.

Zdjęcie: masz.talerz

Zakręć i odwróć słoik do góry dnem, aż zawartość całkowicie wystygnie. Po otwarciu słoika należy go przechowywać w lodówce.

Zdjęcie: masz.talerz

Do czego wykorzystać czosnek marynowany?

Czosnek marynowany możesz jeść na kanapkach ‒ najpierw przeciśnij go przez praskę. Odmieni on całkowicie ich charakter, dzięki intensywnemu smakowi chili i przypraw złagodzonemu dodatkiem miodu. Czosnek marynowany w occie z naszego przepisu pasuje również do dań jednogarnkowych. Możesz go także zmiksować z zupami krem – nabiorą ostrości i zyskają wyrazisty aromat.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami