3 min.
Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Wek na odporność: czosnek marynowany. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Najnowsze
14.04.2021
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
14.04.2021
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
14.04.2021
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
12.04.2021
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
12.04.2021
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Czosnek marynowany może stać się wybawieniem w sezonie na przeziębienia. Jesienią i zimą o odporność dbać po prostu trzeba, zanim poczujesz, że „coś cię łapie”. Stawiamy na stary, dobry, poczciwy czosnek – w zalewie. Czosnek marynowany w occie i chilli ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wypróbuj na nasz przepis na czosnek marynowany na zimę – szybki i naturalny sposób na wzmocnienie odporności.
Spis treści
Właściwości zdrowotne czosnku marynowanego
Czosnek to turbowarzywo. Działa niczym naturalny antybiotyk, a wystarczy zjadać dziennie tylko dwa ząbki, by zadbać o swój układ odpornościowy. Czosnek najlepiej spożywać w postaci surowej ‒ dzięki temu zachowamy wszystkie cenne składniki. Jest bogaty w witaminy (C, B1, B2, B3) i sole mineralne (selen, żelazo, chrom, miedź). Czosnek ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, pomoże przy przeziębieniu, katarze czy bólu gardła. Przy okazji świetnie wpływa na serce, obniża ciśnienie krwi i zły cholesterol, ułatwia zasypianie. Charakterystyczny zapach i moc zawdzięczamy allinie, która po zmiażdżeniu zamienia się w allicynę. Pamiętaj, aby po zmiażdżeniu ząbka czosnku poczekać 10 minut, w tym czasie wytworzy się allicyna.
Jak zrobić czosnek marynowany w occie z chilli i ziołami?
Wiemy już, że czosnek może okazać się wybawieniem w sytuacjach osłabionej odporności. Teraz, czas aby zadać pytanie: jak zrobić czosnek marynowany na zimę w najlepszej wersji? My proponujemy cudowną czosnkową miksturę wzmacniającą odporność organizmu ‒ dodamy papryczkę chili, ziele angielskie, kafir, musztardę i miód. Czosnek w zalewie z octu z każdym dniem będzie nabierał mocniejszego smaku i aromatu chilli i ziół. Przepis na czosnek marynowany może wydawać się prosty, ale efekt was zaskoczy!
Przepis na czosnek marynowany

Marynowany czosnek / Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Składniki (na słoik o pojemności 250 ml):
- ok. 25 ząbków czosnku
- parę igiełek rozmarynu
- jedna średniej wielkości papryczka chili
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście kafiru
- 25 ml octu
- ok. 125 ml wody
- łyżka miodu
- łyżeczka ostrej musztardy
Przygotowanie:
Wyparz słoik. Czosnek obierz z łupinek.
Zdjęcie: masz.talerz
Pokrój chili w drobne cząstki.
Zdjęcie: masz.talerz
Wrzuć część czosnku do słoika, dodaj chili, rozmaryn, ziele i kafir, następnie dodaj kolejną porcję czosnku. W garnuszku zagotuj wodę z octem, musztardą i miodem. Zalej gorącym płynem czosnek.
Zdjęcie: masz.talerz
Zakręć i odwróć słoik do góry dnem, aż zawartość całkowicie wystygnie. Po otwarciu słoika należy go przechowywać w lodówce.
Zdjęcie: masz.talerz
Do czego wykorzystać czosnek marynowany?
Czosnek marynowany możesz jeść na kanapkach ‒ najpierw przeciśnij go przez praskę. Odmieni on całkowicie ich charakter, dzięki intensywnemu smakowi chili i przypraw złagodzonemu dodatkiem miodu. Czosnek marynowany w occie z naszego przepisu pasuje również do dań jednogarnkowych. Możesz go także zmiksować z zupami krem – nabiorą ostrości i zyskają wyrazisty aromat.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021