Przejdź do treści

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Wek na odporność: czosnek marynowany. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”
Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Czosnek marynowany może stać się wybawieniem w sezonie na przeziębienia. Jesienią i zimą o odporność dbać po prostu trzeba, zanim poczujesz, że „coś cię łapie”. Stawiamy na stary, dobry, poczciwy czosnek – w zalewie. Czosnek marynowany w occie i chilli ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wypróbuj na nasz przepis na czosnek marynowany na zimę – szybki i naturalny sposób na wzmocnienie odporności.

Właściwości zdrowotne czosnku marynowanego

Czosnek to turbowarzywo. Działa niczym naturalny antybiotyk, a wystarczy zjadać dziennie tylko dwa ząbki, by zadbać o swój układ odpornościowy. Czosnek najlepiej spożywać w postaci surowej ‒ dzięki temu zachowamy wszystkie cenne składniki. Jest bogaty w witaminy (C, B1, B2, B3) i sole mineralne (selen, żelazo, chrom, miedź). Czosnek ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, pomoże przy przeziębieniu, katarze czy bólu gardła. Przy okazji świetnie wpływa na serce, obniża ciśnienie krwi i zły cholesterol, ułatwia zasypianie. Charakterystyczny zapach i moc zawdzięczamy allinie, która po zmiażdżeniu zamienia się w allicynę. Pamiętaj, aby po zmiażdżeniu ząbka czosnku poczekać 10 minut, w tym czasie wytworzy się allicyna.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobieta po 40-tce

Jak zrobić czosnek marynowany w occie z chilli i ziołami?

Wiemy już, że czosnek może okazać się wybawieniem w sytuacjach osłabionej odporności. Teraz, czas aby zadać pytanie: jak zrobić czosnek marynowany na zimę w najlepszej wersji? My proponujemy cudowną czosnkową miksturę wzmacniającą odporność organizmu ‒ dodamy papryczkę chili, ziele angielskie, kafir, musztardę i miód. Czosnek w zalewie z octu z każdym dniem będzie nabierał mocniejszego smaku i aromatu chilli i ziół. Przepis na czosnek marynowany może wydawać się prosty, ale efekt was zaskoczy!

Przepis na czosnek marynowany

Marynowany czosnek / Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (na słoik o pojemności 250 ml):

  • ok. 25 ząbków czosnku
  • parę igiełek rozmarynu
  • jedna średniej wielkości papryczka chili
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście kafiru
  • 25 ml octu
  • ok. 125 ml wody
  • łyżka miodu
  • łyżeczka ostrej musztardy

Przygotowanie: 

Wyparz słoik. Czosnek obierz z łupinek.

Zdjęcie: masz.talerz

Pokrój chili w drobne cząstki.

Zdjęcie: masz.talerz

Wrzuć część czosnku do słoika, dodaj chili, rozmaryn, ziele i kafir, następnie dodaj kolejną porcję czosnku. W garnuszku zagotuj wodę z octem, musztardą i miodem. Zalej gorącym płynem czosnek.

Zdjęcie: masz.talerz

Zakręć i odwróć słoik do góry dnem, aż zawartość całkowicie wystygnie. Po otwarciu słoika należy go przechowywać w lodówce.

Zdjęcie: masz.talerz

Do czego wykorzystać czosnek marynowany?

Czosnek marynowany możesz jeść na kanapkach ‒ najpierw przeciśnij go przez praskę. Odmieni on całkowicie ich charakter, dzięki intensywnemu smakowi chili i przypraw złagodzonemu dodatkiem miodu. Czosnek marynowany w occie z naszego przepisu pasuje również do dań jednogarnkowych. Możesz go także zmiksować z zupami krem – nabiorą ostrości i zyskają wyrazisty aromat.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

5 sposobów na polepszenie odporności na jesień

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×