Przejdź do treści

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania
Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem
Co robi alkohol kobiecie po 30. urodzinach?
Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!
Indyjskie superfoods na zdrową jesień
9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Kiedy postanawiacie przejść na zdrowszą stronę mocy, często jesteście przekonani, że wiąże się to z koniecznością rezygnacji z ulubionych potraw. Wielu z was nie chce sobie odmawiać pierogów, placków ziemniaczanych czy pizzy. Co zrobić, żebyście od czasu do czasu mogli sobie pozwolić na małą przyjemność, nie łamiąc zasad związanych ze zdrowszymi nawykami żywieniowymi?

Pierogi, pizza, schabowy – w klasycznej wersji nie są zdrowe

Pierogi ze skwarkami odsmażane na dużej ilości tłuszczu, pizza na grubym cieście z ekstra porcją sera, kotlet schabowy z grubą panierką nie są dobrym wyborem. Hektolitry tłuszczu, biała mąka, ciągłe smażenie, ogromne ilości żółtego sera to zabójcy waszego zdrowia. Nigdy nie usłyszycie ode mnie, że te klasyczne wersje tak lubianych potraw to dobry pomysł na obiad. Trzeba być gotowym na modyfikacje, jeśli chcecie jeść to, co lubicie. Jesteście przygotowani na małe kompromisy? Dziś dostaniecie ode mnie kilka szybkich wskazówek na zdrową zamianę.

Bała mąka powinna odejść w zapomnienie.  Łatwo nie będzie, bo jest wszędobylska, ale jak się chce, to się da! Co powiecie na pierogi z mąki pełnoziarnistej, żytniej, orkiszowej, a nawet pszennej, byle razowej? Z wody, a nie odsmażane! To chyba jasne dlaczego. Naprawdę są pyszne. Sprawdziłam na własnym talerzu. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Metamorfoza pizzy

Pierogi pierogami, a co zrobić z ukochaną przez wszystkich pizzą? Często mam dylemat, co zrobić, gdy umawiam się ze znajomymi na wieczorne wyjście i wszyscy chcą iść właśnie na pizzę, a ja nie chcę wygłaszać kolejny raz dietetycznego monologu. Co prawda zazwyczaj na to, z jakiej mąki zrobione jest ciasto, nie mamy wpływu, gdy zamawiamy pizzę w restauracji. Jednak zawsze możemy wybrać cienkie zamiast grubego (o ile jest w ogóle taki wybór). Coraz więcej restauracji ma także w karcie pizzę bez sera. I wcale nie jest to kolejny wymysł czy fanaberia wojującej weganki. Jest to oryginalna włoska pizza. Ja odkryłam ją, będąc na wakacjach na Sycylii, nazywała się tam Marinara. Placek, sos pomidorowy i oregano. Nic więcej. Jeżeli nie ma takiej pizzy w karcie, nic straconego. Jak tylko poprosicie o swoją ulubioną pizzę w wersji bez sera, to nie powinno być problemu, żeby ją przygotowano na waszą prośbę. Ja tak robię. Zamiast sera biorę dodatkową porcję warzyw. To teraz rozbierzmy na czynniki pierwsze waszą ukochaną pizzę.

Co możecie zrobić, żeby w domu przygotować jej zdrowszą wersję? Punkt pierwszy – ciasto. Placek z mąki razowej jest naprawdę smakowity. Jednak ciasto na pizzę niejedno ma imię. Nie ograniczajcie się tylko do samej mąki! Ciasto można zrobić np. z kalafiora czy z fasoli. Ja także uwielbiam spód zrobiony na bazie mąki z ciecierzycy, zwany socca. Wykorzystanie ciecierzycy czy fasoli to świetny pomysł – nie dość, że pizza jest naprawdę smaczna, to jeszcze w gratisie dostajecie niezłą dawkę białka i błonnika. Punkt numer dwa z serii „co w pizzy przeraża dietetyka” – wspomniany już ser. Jeden plasterek jeszcze nikogo nie zabił, ale nie oszukujmy się, na pizzy, i to tej zamawianej w jakiejś restauracji, nie mamy kontroli nad ilością i jakością sera. Zamiast żółtego warto wybrać mozzarellę, zawsze będzie trochę mniej tłuszczu. Osobom lubiącym eksperymenty w kuchni polecam wegańską wersję sera z batatów, tofu, ser z nerkowców czy roślinny parmezan zrobiony z płatków drożdżowych. Może spróbujecie? Do odważnych świat należy. Punkt trzeci – sosy. Sos pomidorowy na pizzy wystarczy. Zapomnijcie o sosach czosnkowych, serowych… To bomba kaloryczna niewiadomego pochodzenia. Jeżeli nie potraficie wytrzymać bez dodatkowego sosu, to zróbcie go samodzielnie na bazie jogurtu, a nie majonezu czy tłustej śmietany.

minipizze z żurawiną

Kotlety, frytki i gołąbki w nowej odsłonie

Mięsożercy będą żądni kotletów. Zrób pieczonego mielonego, hamburgera czy pierś z indyka, a nie smażonego schabowego. Można też wykorzystać elektrycznego grilla czy patelnię, na której da się smażyć bez dodatku tłuszczu. Panierka może być zrobiona z rozdrobnionych orzechów, otrębów, siemienia lnianego z dodatkiem ulubionych ziół. Nie byłabym sobą, gdybym nie zaproponowała wam roślinnych burgerów z kotletem z buraka, z kalafiora czy falafla, czyli kotlecika z ciecierzycy, oczywiście najlepiej w formie pieczonej. Frytki? Ja uwielbiam. Mieszanka pokrojonych w słupki ziemniaków, batatów, marchewek, pietruszki, selera, buraka. Wszystko to upieczone z dodatkiem oliwy, odrobiny soli i pieprzu z chilli smakują wyśmienicie! A kto nie kocha gołąbków? To może tym razem poeksperymentujecie z nadzieniem? Co powiecie na kaszę jaglaną? Kasza gryczana z grzybami też smakuje obłędnie.

Placuszki na sto sposobów

No i jeszcze moje ulubione placuszki, naleśniki, omlety. Jak je odchudzić? I tu znowu warto wykorzystać bogactwo pełnoziarnistych mąk i smażyć beztłuszczowo, a najlepiej piec. Oto dowód, że placki ziemniaczane wcale nie muszą być smażone. Pieczone placki z dużą ilością warzyw i lekkim sosem naprawdę mogą stanowić zdrowy, pełnowartościowy posiłek! A omlet może być zrobiony z płatków owsianych, a nie pszennej białej mąki. Do tego świeże owoce, odrobina jogurtu lub chudego twarożku, masła orzechowego i śniadanie mistrzów gotowe.

Kombinujcie. Jeśli chcecie zjeść coś, co kojarzy się od razu się niezdrowo, tłusto i na pewno mało dietetycznie, zastanówcie się, co możecie zamienić, żebyście nie mieli wyrzutów sumienia, a przy okazji byli zadowoleni, że zjedliście coś smacznego.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×