Przejdź do treści

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania
Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dynia nie lubi chłodu lodówki
Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Kiedy postanawiacie przejść na zdrowszą stronę mocy, często jesteście przekonani, że wiąże się to z koniecznością rezygnacji z ulubionych potraw. Wielu z was nie chce sobie odmawiać pierogów, placków ziemniaczanych czy pizzy. Co zrobić, żebyście od czasu do czasu mogli sobie pozwolić na małą przyjemność, nie łamiąc zasad związanych ze zdrowszymi nawykami żywieniowymi?

Pierogi, pizza, schabowy – w klasycznej wersji nie są zdrowe

Pierogi ze skwarkami odsmażane na dużej ilości tłuszczu, pizza na grubym cieście z ekstra porcją sera, kotlet schabowy z grubą panierką nie są dobrym wyborem. Hektolitry tłuszczu, biała mąka, ciągłe smażenie, ogromne ilości żółtego sera to zabójcy waszego zdrowia. Nigdy nie usłyszycie ode mnie, że te klasyczne wersje tak lubianych potraw to dobry pomysł na obiad. Trzeba być gotowym na modyfikacje, jeśli chcecie jeść to, co lubicie. Jesteście przygotowani na małe kompromisy? Dziś dostaniecie ode mnie kilka szybkich wskazówek na zdrową zamianę.

Bała mąka powinna odejść w zapomnienie.  Łatwo nie będzie, bo jest wszędobylska, ale jak się chce, to się da! Co powiecie na pierogi z mąki pełnoziarnistej, żytniej, orkiszowej, a nawet pszennej, byle razowej? Z wody, a nie odsmażane! To chyba jasne dlaczego. Naprawdę są pyszne. Sprawdziłam na własnym talerzu. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Metamorfoza pizzy

Pierogi pierogami, a co zrobić z ukochaną przez wszystkich pizzą? Często mam dylemat, co zrobić, gdy umawiam się ze znajomymi na wieczorne wyjście i wszyscy chcą iść właśnie na pizzę, a ja nie chcę wygłaszać kolejny raz dietetycznego monologu. Co prawda zazwyczaj na to, z jakiej mąki zrobione jest ciasto, nie mamy wpływu, gdy zamawiamy pizzę w restauracji. Jednak zawsze możemy wybrać cienkie zamiast grubego (o ile jest w ogóle taki wybór). Coraz więcej restauracji ma także w karcie pizzę bez sera. I wcale nie jest to kolejny wymysł czy fanaberia wojującej weganki. Jest to oryginalna włoska pizza. Ja odkryłam ją, będąc na wakacjach na Sycylii, nazywała się tam Marinara. Placek, sos pomidorowy i oregano. Nic więcej. Jeżeli nie ma takiej pizzy w karcie, nic straconego. Jak tylko poprosicie o swoją ulubioną pizzę w wersji bez sera, to nie powinno być problemu, żeby ją przygotowano na waszą prośbę. Ja tak robię. Zamiast sera biorę dodatkową porcję warzyw. To teraz rozbierzmy na czynniki pierwsze waszą ukochaną pizzę.

Co możecie zrobić, żeby w domu przygotować jej zdrowszą wersję? Punkt pierwszy – ciasto. Placek z mąki razowej jest naprawdę smakowity. Jednak ciasto na pizzę niejedno ma imię. Nie ograniczajcie się tylko do samej mąki! Ciasto można zrobić np. z kalafiora czy z fasoli. Ja także uwielbiam spód zrobiony na bazie mąki z ciecierzycy, zwany socca. Wykorzystanie ciecierzycy czy fasoli to świetny pomysł – nie dość, że pizza jest naprawdę smaczna, to jeszcze w gratisie dostajecie niezłą dawkę białka i błonnika. Punkt numer dwa z serii „co w pizzy przeraża dietetyka” – wspomniany już ser. Jeden plasterek jeszcze nikogo nie zabił, ale nie oszukujmy się, na pizzy, i to tej zamawianej w jakiejś restauracji, nie mamy kontroli nad ilością i jakością sera. Zamiast żółtego warto wybrać mozzarellę, zawsze będzie trochę mniej tłuszczu. Osobom lubiącym eksperymenty w kuchni polecam wegańską wersję sera z batatów, tofu, ser z nerkowców czy roślinny parmezan zrobiony z płatków drożdżowych. Może spróbujecie? Do odważnych świat należy. Punkt trzeci – sosy. Sos pomidorowy na pizzy wystarczy. Zapomnijcie o sosach czosnkowych, serowych… To bomba kaloryczna niewiadomego pochodzenia. Jeżeli nie potraficie wytrzymać bez dodatkowego sosu, to zróbcie go samodzielnie na bazie jogurtu, a nie majonezu czy tłustej śmietany.

minipizze z żurawiną

Kotlety, frytki i gołąbki w nowej odsłonie

Mięsożercy będą żądni kotletów. Zrób pieczonego mielonego, hamburgera czy pierś z indyka, a nie smażonego schabowego. Można też wykorzystać elektrycznego grilla czy patelnię, na której da się smażyć bez dodatku tłuszczu. Panierka może być zrobiona z rozdrobnionych orzechów, otrębów, siemienia lnianego z dodatkiem ulubionych ziół. Nie byłabym sobą, gdybym nie zaproponowała wam roślinnych burgerów z kotletem z buraka, z kalafiora czy falafla, czyli kotlecika z ciecierzycy, oczywiście najlepiej w formie pieczonej. Frytki? Ja uwielbiam. Mieszanka pokrojonych w słupki ziemniaków, batatów, marchewek, pietruszki, selera, buraka. Wszystko to upieczone z dodatkiem oliwy, odrobiny soli i pieprzu z chilli smakują wyśmienicie! A kto nie kocha gołąbków? To może tym razem poeksperymentujecie z nadzieniem? Co powiecie na kaszę jaglaną? Kasza gryczana z grzybami też smakuje obłędnie.

Placuszki na sto sposobów

No i jeszcze moje ulubione placuszki, naleśniki, omlety. Jak je odchudzić? I tu znowu warto wykorzystać bogactwo pełnoziarnistych mąk i smażyć beztłuszczowo, a najlepiej piec. Oto dowód, że placki ziemniaczane wcale nie muszą być smażone. Pieczone placki z dużą ilością warzyw i lekkim sosem naprawdę mogą stanowić zdrowy, pełnowartościowy posiłek! A omlet może być zrobiony z płatków owsianych, a nie pszennej białej mąki. Do tego świeże owoce, odrobina jogurtu lub chudego twarożku, masła orzechowego i śniadanie mistrzów gotowe.

Kombinujcie. Jeśli chcecie zjeść coś, co kojarzy się od razu się niezdrowo, tłusto i na pewno mało dietetycznie, zastanówcie się, co możecie zamienić, żebyście nie mieli wyrzutów sumienia, a przy okazji byli zadowoleni, że zjedliście coś smacznego.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

„Dałyśmy się zrobić w bambuko. Ale właściwie to nie miałyśmy wyjścia”. Małgorzata Akkus o kulturze diety

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: Nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami