2 min.
Domowa przyprawa korzenna. Można jej używać nie tylko do pieczenia!

Domowa przyprawa korzenna Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Przyprawa korzenna domowej roboty jest idealna do wszelkich ciast, ciasteczek, pierników – w czasie świąt niezastąpiona. Jest naprawdę prosta do wykonania, a zapach świątecznych wypieków jest nie do podrobienia!
Spis treści
Można jej używać nie tylko do pieczenia. Idealnie sprawdzi się także do porannej owsianki, gorących napojów na zimowe wieczory, jako dodatek do kaszy jaglanej na słodko. Gotowa przyprawa korzenna może niestety zawierać chemiczne dodatki, z których spokojnie można zrezygnować. Naprawdę lepiej – i szybko! – można zrobić ją samemu. Szczelnie zamknięta w słoiczku na długo zachowa świeżość.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Jak zrobić domową przyprawę korzenną?
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Przyprawa korzenna – składniki (30 g, ok. 6 łyżek)
– 3 łyżki mielonego cynamonu
– 1 łyżka goździków w całości (lub 1 łyżka mielonych)
– 1 łyżka mielonego imbiru
– 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego (lub 1 łyżeczka mielonego)
– 1 łyżeczka świeżo startej lub mielonej gałki muszkatołowej
– 1 gwiazdka anyżu w całości lub 1 łyżeczka mielonego
– 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Przyprawa korzenna – przygotowanie
Najlepszy i najbardziej intensywny aromat uzyskamy, używając przypraw w całości, które zmielimy bezpośrednio przed użyciem. Ale oczywiście mieszanka wyjdzie dobrze także z już uprzednio zmielonych składników. Przygotowujemy wszystkie komponenty i mielimy. Wsypujemy całość do słoika i potrząsamy nim kilkakrotnie. Teraz nasza mieszanka jest już gotowa do użycia. Wspaniale sprawdzi się w ciastach i ciasteczkach, ale nada także ciekawy świąteczny aromat gorącej czekoladzie, kawie czy grzanemu winu.
Agata Deja: fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Udostępnij
Zobacz także
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

17.02.2023
„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

14.02.2023
„Działając zgodnie z wartościami, nie poniesiemy porażki. Tylko najpierw trzeba odróżnić je od celów”. O zastosowaniu terapii ACT w zmianie diety mówi Anna Paluch

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023