Przejdź do treści

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Mięta - właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty? Eleanor Chen/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Mięta to aromatyczna roślina o licznych właściwościach zdrowotnych. Być może nie wiedziałaś, że to niepozorne zioło, które uprawiasz w doniczce, może być remedium na dolegliwości układu pokarmowego i bóle głowy. Sprawdź, jakie są rodzaje mięty i do czego jeszcze może się nam ona przydać.

Właściwości  i działanie mięty

Surowcem pozyskiwanym z mięty jest liść mięty pieprzowej oraz olejek miętowy. Liście zawierają olejek eteryczny, garbniki, gorycze, fenolokwasy, karotenoidy, sterole oraz flawonoidy. Olejek miętowy powstaje w wyniku destylacji z parą wodną ziela mięty. Znajdziemy w nim ponad sto składników, w tym mentol, neomentol, isomentol oraz wiridifolrol. Olejek mięowy powinien być przechowywany w zamkniętych pojemnikach, w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni Celsjusza oraz z dala od światła.

Nie od dziś wiadomo, że mięta posiada właściwości lecznicze.  Liście mięty wykazują działanie przeciwbakteryjne przeciwko bakteriom Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus oraz Vibrio parahaemolyticus; przeciwwirusowe w przypadku wirusa choroby Newcastle, opryszczki zwykłej, krowianki, gorączki Semliki Forest ; przeciwbólowe, przeciwzapalne i uspokajające.

Po miętę warto sięgać w napięciowych bóle głowy. W przeprowadzonym badaniu niemieccy naukowcy porównywali trzy grupy osób, u których zastosowano miejscowo olejek miętowy, doustnie lek przeciwbólowy i placebo. Mięta okazała się tanią i skuteczną alternatywą dla farmaceutyków. Przyznam, że sama jeszcze tego nie sprawdzałam. Ale jeśli wierzyć badaniom, to warto spróbować.

Mięta – na co pomaga?

Zioło to może być przydatne na silne skurczowe bóle w dolnej części brzucha, szczególnie po ostrych i tłustych potrawach lub alkoholu. Olejek z mięty skutecznie leczy objawy zespołu jelita drażliwego. To bardzo częsta przypadłość – może dotyczyć co piątej osoby. Nie ma na nią lekarstwa, ale… jest mięta, która jak przeczytacie w międzynarodowym piśmie Pain, zwalcza ból w takich przypadkach. Naukowcy tłumaczą, że mięta aktywuje kanał „przeciwbólowy” o nazwie TRPM8. Kanał ten odpowiada za odczuwanie zimna i jest aktywowany przede wszystkim przez niskie temperatury oraz niektóre substancje wywołujące uczucie chłodu, np. wytwarzany z rośliny mentol.

Olejek miętowy rozpylony w powietrzu ułatwia oddychanie, a inhalacje z mięty poprawiają sprawność organizmu. W Journal of Sport and Exercise Psychology znajdziecie ciekawe badania na ten temat. Przeprowadzono je na 40 ochotnikach. Niektórym z nich umieszczono pod nosem pasek nasączony dwiema kroplami olejku z mięty pieprzowej. Następnie sprawdzano wydolność podczas biegu na 400 metrów. Okazało się, że osoby na „miętowym dopalaczu” pobiegły szybciej! Mięta wspomaga pracę układu oddechowego. Być może to właśnie wpłynęło na lepsze wyniki biegaczy.

Nagietek lekarski - właściwości i zastosowanie w medycynie

Rodzaje mięty

Najbardziej znanym gatunkiem mięty jest mięta pieprzowa (Mentha piperita L). Jej łacińska nazwa pochodzi z mitologii greckiej, w której mityczna nimfa Mintho została zamieniona w miętę; człon nazwy piperita oznacza po prostu pieprz. Mięta pieprzowa powstała ze skrzyżowania gatunków Mentha viridis L. i Mentha aquatica L. Ma łodygę osiągającą wysokość do 90 cm, liście o jajowatym kształcie i kwiaty w kolorze różowym lub lila. Może być uprawiana w przydomowym ogródku, a także w doniczce na balkonach i tarasach.

Inną odmianą mięty jest mięta angielska „Mitcham”, która ma intensywny mentolowy zapach. Możemy też spotkać się z miętą jabłkową, inaczej wonną, której nazwa wskazuje na jabłkowy posmak rośliny. To nie jedyna „smakowita” mięta, istnieje bowiem gatunek mięty polnej bananowej, która rzeczywiście pachnie bananem oraz mięta czekoladowa, która po potarciu liści wydziela aromat czekolady.

Mniej znane rodzaje mięty to:

  • mięta nawodna –  roślinę tę zwykle sadzi się w oczkach wodnych
  • mięta kędzierzawa – ma karbowane liście i podobnie jak mięta pieprzowa wykorzystywana jest ze względu na swoje właściwości lecznicze
  • mięta zielona (kłosowa) – jest delikatniejsza i słodsza od mięty pieprzowej, często stanowi dodatek do gum do żucia
  • mięta meksykańska nazywana inaczej oreganem kubańskim – poznamy ją po kłosach przypominających lawendę i miętowo-cytrynowym aromacie
  • mięta długolistna – charakteryzuje się niezwykle silnym aromatem, dlatego jest wykorzystywana  do aromatyzowania napojów bezalkoholowych i drinków, produkcji likierów oraz parzenia herbatek leczniczych.

Nalewka i sok z mięty

Nalewka z mięty wykazuje pewne właściwości bakteriobójcze w obrębie dróg żółciowych i przewodu pokarmowego. Działa uspokajająco, nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi, pomaga w niestrawności. Ponadto znane jest jej działanie rozkurczowe –  mięta pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych. Aby wykonać nalewkę miętową potrzebny będzie:

  • pęczek świeżych liści mięty pieprzowej
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,75 litra wody
  • 0,30 kg cukru.

Przygotowanie: umyte liście mięty wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem, zakręcamy słoik i pozostawiamy na 8-10 dni w ciemnym miejscu. Po upływie czasu filtrujemy powstały płyn, dodajemy rozpuszczony w wodzie cukier i jeszcze raz filtrujemy. Otrzymana „miętówka” to orzeźwiający napój o zielonej barwie. Można pić ją od razu po przygotowaniu i rozcieńczać z wodą mineralną z lodem.

Sok z mięty to doskonały pomysł na letnie upały, ale też ciekawe urozmaicenie domowej spiżarni. Składniki do jego wykonania są następujące:

• ok. 20 gałązek mięty i melisy
• sok z 1 cytryny
• 60 dkg cukru.

Przygotowanie: do garnka wrzucamy listki mięty i melisy, zalewamy około litrem gorącej wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sok z cytryny i odstawiamy z przykrywką na dobę w chłodne miejsce. Po upływie czasu powstały płyn przecedzamy, dodajemy cukier, mieszamy i rozlewamy do butelek. Końcowym etapem jest 15-minutowa pasteryzacja.

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Czy można pić miętę w ciąży?

Nie ma przeciwwskazań do stosowania mięty w ciąży. Napary z mięty mogą pomagać w dolegliwościach ciążowych takich jak nudności, wzdęcia i gazy. Niemniej jednak stosowanie ziół w ciąży warto skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Aby przygotować herbatkę z miętą, łyżeczkę suszu należy zalać wrzątkiem i parzyć przez 3-5 minut. Uważa się, że 1-2 herbaty miętowe dziennie nie mają niekorzystnego działania na kobiety w ciąży, jednak mięta stosowana w nadmiarze może wywoływać efekty uboczne w postaci bólów brzucha, senności czy zaburzeń równowagi.

Bibliografia:

[1] A. Łuczak, M. Nowak, and E. Szałek, “Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży”, Farm. Współczesna, vol. 10, pp. 140–146, 2017.

[2] I. Mystkowska, K. Zarzecka, A. Baranowska, and M. Gugała, “Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych”, HERBALISM, vol. 1, no. 2, p. 117, Dec. 2016, doi: 10.12775/herb.2016.009.

[3] A. Najda, “Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha x piperita L.”, Post Fitoter, vol. 18, no. 4, pp. 251–258, 2017, doi: 10.25121/PF.2017.18.4.251.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Żywokost – właściwości, zastosowanie, przepis na maść

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Justyna Pargieła

„Przywróćmy olej makowy do naszej kuchni i łazienki! Skóra, kości, żyły, tętnice, nerki, wątroba i układ pokarmowy będą wdzięczne” – mówi ziołoznawca Justyna Pargieła

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

Dieta dla serca? Postaw na ten jeden składnik

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Jesteś fanką czosnku? Wyhoduj go sama! To naprawdę łatwe

krwawnik pospolity, kwiaty

Krwawnik pospolity – ziele o niepospolitym działaniu. Na co pomaga?

Kobieta z koktajlem owocowym

Chcesz schudnąć? Te produkty pomogą ci stłumić apetyt

Miodunka - właściwości i zastosowanie

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Karob vs kakao - właściwości, zastosowanie i przepisy

Karob vs kakao – właściwości, zastosowanie i przepisy

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Trujące konwalie / istock

Uważaj, konwalia jest trująca! Bukiet tych pięknych kwiatów nie zawsze jest dobrym pomysłem na prezent

Nawłoć – lecznicze właściwości i zastosowanie

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Kwiat dziewanny

Jadalne kwiaty – sprawdź, które możesz dodać do swojej diety

Wilcza jagoda – zatrucie może być problemem, ale są też preparaty na jej bazie

Wilcza jagoda – zatrucie może być problemem, ale są też preparaty na jej bazie

Estragon

Estragon to cenne źródło przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak możesz go wykorzystać w kuchni

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?