Przejdź do treści

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?
Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Melisa jest bardzo znanym ziołem wykazującym właściwości relaksacyjne i uspokajające. Znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle farmaceutycznym, ale również doskonale sprawdza się w kuchni. W łatwy sposób można z niej przyrządzić aromatyczny napar.

Melisa – czym jest?

Melisa lekarska – Melissa officinalis- jest to gatunek byliny z rodziny jasnowatych. Rośnie dziko w Europie, Afryce Północnej, Azji. W Polsce bez problemu można znaleźć uprawy tej rośliny.

Melisa zaliczana jest do bylin miododajnych, uwielbianych przez pszczoły. Nasi rodacy zamiast nazwy melisa lekarska używają takich nazw, jak “ rojownik”, “ cytrynowe ziele”, “pszczelnik”. Wzięło się to z tego, że polska tradycja nakazuje natrzeć wnętrze ula świeżą melisą, dzięki czemu pszczoły chętniej się tam zagnieździły.

Jest to roślina, która dorasta do 60 cm wysokości. Liście posiadają ogonki o różnej długości. Powierzchnia liścia od góry jest intensywnie zielona, a na spodzie jest jaśniejsza. Kwiaty melisy można znaleźć wiosną i latem w liściach, które są koloru jasnożółtego.

Ciekawostką jest fakt, że liście melisy mają cytrynowy smak i aromat. To one w głównej mierze znajdują zastosowanie w naszych domach do przyrządzenia naparów i nalewek.

Melisa – skład

W liściach melisy – Melissae folium – znaleźć można:

  • olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są cytral, cytronelal i geraniol
  • garbniki
  • flawonoidy
  • chlorofil
  • śluzy
  • karotenoidy
  • gorycze
  • kwasy fenolowe, w tym kwas rozmarynowy, ferulowy, kawowy.

Melisa – właściwości

Melisa jest rośliną leczniczą o wspaniałych właściwościach, dlatego tak powszechnie wykorzystywana jest w medycynie.

Do najbardziej cenionych właściwości należą te uspokajające. Dzięki niej można w znaczny sposób złagodzić stany nerwowe, nerwice, nadmierne pobudzenie. Napar z melisy może nam pomóc ułatwić zasypianie. Ta roślina już od bardzo dawna wykorzystywana była pod tym względem w medycynie ludowej.

Olejek na bazie melisy ma działanie rozkurczająco-rozluźniające, dzięki czemu możemy przynieść ulgę swojemu układowi pokarmowemu, jeżeli mamy np. problem ze wzdęciami.

Flawonoidy i kwasy fenolowe mają silne działanie antyoksydacyjne, czyli niwelują działanie wolnych rodników wpływających na szybszy proces starzenia się. Do tego obniżymy ryzyko zachorowania na miażdżycę, schorzenia neurologiczne, cukrzycę.

Olejek melisowy ma także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Jeżeli nasza odporność jest bardzo mocno obniżona, to warto pić napar z tej rośliny. Olejek polecany jest również w przypadku wystąpienia wirusa opryszczki.

Melisa a kosmetyki

Liście melisy z powodzeniem można wykorzystać we własnym, domowym SPA podczas najróżniejszych zabiegów kosmetycznych.

Własnoręcznie można przygotować tonik na bazie melisy, który działa kojąco na skórę. Do tego będzie regulował pracę gruczołów łojowych oraz łagodzić ewentualne stany zapalne na skórze.

Melisa jest wspaniałą bronią, jeżeli chodzi o walkę z łupieżem. Płukanka z melisy wspomaga włosy silnie przetłuszczające się.

Olejek melisowy można wykorzystać w aromaterapii, dzięki czemu po naszym mieszkaniu może unosić się kojący zapach. Taki zabieg z powodzeniem można wykonywać przed snem.

pelargonia afrykańska

Melisa i jej napar

Napar z melisy najlepiej przygotowywać na bazie suchych liści tego zioła, gdzie zawartych jest najwięcej wartościowych składników. Takie liście bez problemu możemy dostać w aptece. Zwracajmy jednak uwagę na jakość.

1 łyżeczkę suszu z liści zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia na ok. 20 minut. Do takiego naparu możemy dodać łyżkę miodu, dzięki czemu osłodzimy trochę jego cytrynowo-ziołowy smak.

Melisy ze względu na swoje właściwości nie powinno zażywać się przed prowadzeniem pojazdów, ponieważ zaburza ona naszą reakcję na nagłe sytuacje. W ciągu jednego dnia można spożyć maksymalnie trzy szklanki takiego naparu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować

Dziewczyna pije herbatę

Zielona herbata w ciąży a kwas foliowy. Czy można ją pić?

Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?

Miodunka - właściwości i zastosowanie

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Ashwagandha to roślina, której właściwości znane są od lat

Ashwagandha – co to jest i jak działa? Pomaga nie tylko na PMS

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Nawłoć – lecznicze właściwości i zastosowanie

Herbata z kopru włoskiego może szkodzić. Sprawdź, kiedy lepiej jej unikać

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Nagietek lekarski - właściwości i zastosowanie w medycynie

Nagietek lekarski – właściwości i zastosowanie w medycynie

bakalie

Na stres dobre są… bakalie! Dlaczego warto sięgać po orzechy, morele, migdały czy figi?

napar z suszonego rumianku

GIS wycofał ze sprzedaży herbatę z Lidla. „Stanowi ryzyko dla zdrowia”

Korzeń arktyczny

Korzeń arktyczny – właściwości i przeciwwskazania

Herbata z cytryną

Herbata z cytryną jest zdrowa? Kiedy pić herbatę z dodatkami?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol