Przejdź do treści

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

kutia
Odchudzone wersje świątecznych dań Kutia
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Święta zbliżają się małymi krokami. Większość z nas samodzielnie przygotowuje potrawy w domu. Aby służyły nam prozdrowotnie, warto skorzystać z przepisów, w których wykorzystuje się niskokaloryczne zamienniki. Oto kilka takich propozycji. 

Barszcz czerwony

Tradycyjny barszcz czerwony na buraczanym zakwasie jest zdrową potrawą, której nie może zabraknąć na naszym stole. Jeśli nie dosłodzisz go cukrem, miodem i nie zabielisz śmietaną, będzie niskokaloryczną potrawą, której dokładkę możesz poprosić.

Dla wzbogacenia smaku można dodać soku jabłkowego, przyprawić goździkami lub cynamonem. Można również dodać majeranek i czosnek.

Przepis na barszcz czerwony

Składniki na 3 litry wody:

  • 5-6 buraków
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól
  • pół litra zakwasu z buraków

Opcjonalnie:

  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Jeśli barszcz czerwony jemy z dodatkiem uszek, warto przygotować je samemu. Mamy wówczas realny wpływ i świadomość tego, co spożywamy. Zdrowszą alternatywą mąki pszennej będzie wykorzystanie mąki razowej, a smażenie uszek zastąpić gotowaniem w wodzie. Wówczas nasz barszcz czerwony z uszkami będzie zdrowym pełnowartościowym posiłkiem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

rodzina przy świątecznym stole robią sobie zdjęcie

Ryba

Nie warto rezygnować z ryby podczas świątecznej kolacji. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe dobrze wpływają na nasze zdrowie. O kaloryczności dania świadczyć będzie sposób przyrządzenia. Mamy do wyboru szereg rozwiązań, które sprawią, że nasze danie będzie nie tylko w odchudzonej wersji, ale także zdrowszej.

Smażenie, zwłaszcza w panierce, powoduje, że ryba chłonie tłuszcz, co jest niezdrowe dla naszego organizmu, a dodatkowo kaloryczne. Alternatywą jest pieczenie ryby w piekarniku wraz z ziołami. Wówczas ryba będzie bardziej aromatyczna. Najzdrowszym sposobem przyrządzenia ryby jest przygotowanie jej w galarecie z dodatkiem warzyw.

Makrela pieczona w korzennych przyprawach

Składniki:

  • 2 makrele patroszone
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 roztarte goździki
  • 6-8 roztartych owoców czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 plastry pomarańczy
  • 4 plastry cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ryby myjemy, nacinamy skórę w kilku miejscach i nacieramy przygotowaną przyprawą. Odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Ryby kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do brzucha wkładamy plastry cytrusów.

Ryby na blasze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.

Bezglutenowa kruszonka z owocami i korzennymi przyprawami

Składniki:

  • jabłka prażone ok 400 g (lub tylko obrane)
  • pół szklanki malin (mogą być mrożone), można dodać też jagody lub żurawinę
  • pół szklanki płatków owsianych np. bezglutenowych (dostępne w sklepach organic)
  • 2 – 3 łyżki syropu ryżowego (lub klonowego – ma wysoki IG)
  • sparzone migdały
  • szczypta cynamonu i kardamonu, goździki, wanilia

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Wymieszaj jabłka z malinami i cukrem brązowym.

Do osobnego naczynia włóż płatki, migdały, cynamon i kardamon oraz syrop klonowy, następnie wszystko wymieszaj. Dodaj wszystkie składniki  na masę z jabłek i malin. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min

13 kreatywnych przepisów świątecznych

Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem

Nie każda świąteczna potrawa musi zawierać mięso. Zdrowszą alternatywą jest zamienienie mięsnych farszy na warzywne. Skorzystaj z przepisu blogerki Wegan nerd na paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem.

Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 por
  • sól
  • pieprz biały
  • 1/2 łyżeczki majeranku lub 2-3 listki szałwii
  • około 1/2 szklanki wody lub białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w ok -7-10 mm kostkę. Pora przetnij na pół i umyj. Posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę. Wsyp pora z ziemiankami. Duś pod przykryciem około 2 minuty. Dodaj majeranek (lub szałwie). Podlej wodą lub winem. Dodaj około 1/2 łyżeczki soli (ziemniaki lubią sól!) i pieprzu Duś pod przykryciem, na małym ogniu aż ziemianki zmiękną. Spróbuj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok do przestudzenia.

Przygotuj arkusz ciasta francuskiego. Wybierz okrągłą foremkę lub talerzyk. Wytnij parzystą ilość okręgów. U mnie okręgi mają średnicę 10cm i na arkuszu zmieściło się 8. Na pierwszy kawałek porcjuj około 2-3 łyżki farszu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Dociśnij widelcem po obwodzie. Wierzch nakłuj wykałaczką lub natnij nożem mały krzyżyk. Piecz w 180 stopniach około 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.

źródło: wegannerd.blogspot.com

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Wegańskie pierogi

Pierogi to nieodłączny element świątecznej kolacji. Podsmażane na skwarkach, zarumienione – takie lubimy najbardziej. Dla osób, które preferują zdrowszą wersję pierogów, proponujemy zamianę mąki pszennej na orkiszową. Dodatkowo, zamiast smażyć, wystarczy ugotować. Zaoszczędzimy tym sposobem dodatkowych kalorii, a nasze danie będzie łatwostrawne.

Wegańskie pierogi orkiszowe z grzybami, zieloną soczewicą i ziołami

Składniki na ciasto (około 18 sztuk):

  • 1,5 szklanki jasnej, ekologicznej mąki orkiszowej (185 g)
  • 1/2 szklanki gorącej wody (125 ml)
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • kilka kropel oliwy z oliwek/oleju

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy, dolewamy wodę i kilka kropel oliwy bądź oleju. Całość mieszamy dokładnie łyżką, a następnie zagniatamy ręką. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki. Formujemy je w kulę i w misce okrytej folią odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Składniki na farsz:

  • 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 75g suchej)
  • 1 garść suszonych grzybów (ok. 10g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • 1 łyżka świeżej bazylii,
  • 1 łyżka świeżego oregano ,
  • 1/3 łyżki świeżego rozmarynu (jeśli nie mamy świeżych ziół, użyjmy 1 łyżki suszonych ziół prowansalskich)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, moczymy przez 10 minut a następnie podgotowujemy 5-10 minut. Następnie odcedzamy. Pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek smażymy na patelni aż do zarumienienia.

Ugotowane grzyby kroimy i razem z soczewicą wrzucamy na patelnię do cebuli i czosnku. Dodajemy sól, pieprz i zioła, mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie miksujemy wszystko ręcznym blenderem.

Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy kółka, na środek każdego kółka nakładamy odrobinę farszu i starannie zaklejamy boki mocno dociskając. Ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie od 5 do 7 minut, aż będą miękkie.

Źródło: foodpornveganstyle.blogspot.com

Bezglutenowa kutia

Dla wielu osób kutia to najlepszy deser świąteczny. Oto przepis, jak przyrządzić go w najzdrowszej i korzystniej kalorycznie wersji.

Składniki:

  • 100 g maku
  • 1 łyżka masła
  • 50 g nasion chia
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g rodzynek
  • kilka suszonych fig
  • 60 g orzechów włoskich
  • 30 g migdałów
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Minimum 24 godziny przed przygotowaniem zalewamy mak zimną wodą (dwa razy więcej wody niż maku) i odstawiamy. Minimum 12 godzin przed przygotowaniem zalewamy orzechy włoskie i migdały. Odstawiamy.

Nasiona chia wsypujemy do lekko podgrzanego mleka kokosowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki aby powstał pudding (przed dodaniem do kutii odlewamy nadmiar mleka, jeśli jest). Tuż przed przygotowaniem namaczamy suszone owoce. Mak odsączamy z wody, dodajemy łyżkę roztopionego masła i mielimy w maszynce (najlepiej 3-4 krotnie). Orzechy włoskie i migdały siekamy a suszone owoce kroimy na drobne kawałki (jeśli rodzynki są małe możemy zostawić je w całości).

Mak, orzechy i owoce wkładamy do naczynia, dodajemy miód i ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pudding chia i znów mieszamy.

źródło: cookitlean.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat

Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Gałązka jemioły

Jemioła to nie tylko świąteczny symbol. Naturoterapeutka wymienia jej właściwości prozdrowotne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

owoce w siatce

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×