Przejdź do treści

Szałwia dobra na wszystko? Poznaj 6 właściwości prozdrowotnych tej rośliny

Szałwia
zdjęcie: Gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Szałwia to roślina o licznych właściwościach zdrowotnych. Jest bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Wspomaga zdrowie jamy ustnej, funkcjonowanie mózgu a także obniża poziom cukru we krwi i „złego” cholesterolu. Szałwia może stanowić dodatek do dania, można ją bezpieczne spożywać świeżą, suszoną i jako herbatę. 

Szałwia po łacinie znaczy „zdrowie”. Należy do tej samej rodziny jasnotowatych, podobnie jak mięta, oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek. Zioło to ma silny aromat i ziemisty smak, dlatego stosuje się go w niewielkich ilościach. Szałwia jest bogactwem wielu składników odżywczych, a także jest stosowana jako naturalny środek czyszczący, pestycyd oraz do rytualnych zabiegów pielęgnacyjnych.

Szałwia bogactwem witamin

Szałwia jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera witaminę Kżelazo, wapń, witaminę B6 oraz mangan (1,1 procent wskaźnika RDI). Zawiera również niewielkie ilości magnezu, cynku, miedzi, witaminy A, C i K.

Szałwia to aromatyczna przyprawa, która jest bogata w liczne kwasy, takie jak: kawowy, chlorogenowy, rozmarynowy, elagowy i rutynę, które wykazują wiele zdrowotnych korzyści dla organizmu.

Zobacz także: Niedobór witamin widać na skórze – dietetyk radzi, aby zadbać o odpowiednie odżywienie

Risotto z dyni i szałwii

Przeciwutleniacze chroniące mózg i pamięć

Przeciwutleniacze to cząsteczki, które pomagają wzmocnić obronę organizmu, neutralizując potencjalnie szkodliwe wolne rodniki, które są powiązane z chorobami przewlekłymi. Szałwia zawiera ponad 160 różnych polifenoli, które są roślinnymi związkami chemicznymi, które pełnią rolę przeciwutleniaczy w organizmie.

Dodatkowo, kwasy zawarte w tym ziele: kwas chlorogenowy, kawowy, rozmarynowy, elagowy i rutyna, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i poprawiają pracę mózgu i pamięci. Potwierdzają to badania, które wykazały, że 1 filiżanka herbaty szałwiowej dwa razy dziennie zwiększa obronę przeciwutleniającą. Obniżyła także poziom „złego” cholesterolu LDL.

Jedno z badań, które zostało przeprowadzone na grupie 35 osób z łagodną i umiarkowaną chorobą Alzheimera, które spożywały 2 ml (60 kropli) suplementu szałwiowego, wykazało poprawę zdolności poznawczych oraz lepsze wyniki w testach mierzących pamięć i rozumowanie. U zdrowych dorosłych stwierdzono poprawę pamięć i funkcji mózgu.

Wsparcie jamy ustnej

Do właściwości szałwii zalicza się również działania przeciwdrobnoustrojowe, które może neutralizować drobnoustroje na płytce nazębnej. Jedno z badań potwierdziło, że płyn do płukania jamy ustnej na bazie szałwii skutecznie zabija bakterie Streptococcus mutans, które powodują ubytki w uzębieniu. Wykazano także, że olejek eteryczny ma bazie szałwii zabija i hamuje rozprzestrzenianie się Candida albicans – grzyba, który przyczynia się powstawanie próchnicy zębów.

Szałwię stosuje się także w leczeniu infekcji gardła, zakażeniu dziąsła i owrzodzeniu jamy ustnej.

szeroko uśmiechnięta bruntetka

Szałwia a menopauza

W okresie menopauzy organizm kobiety doświadcza naturalnego spadku estrogenu. Może to powodować nieprzyjemne objawy, takie jak: uderzenia gorąca, nadmierne pocenie się, suchość pochwy, drażliwość. Szałwię można stosować w celu zmniejszenia dolegliwości związanych z menopauzą.

Uważa się, że związki zawarte w tym ziele mają właściwości podobne do estrogenu, co pozwala wiązać się z receptorami w mózgu i niwelować nieprzyjemne objawy.

Obniżenie poziomu cukru we krwi

Liście szałwii pospolitej były tradycyjnie używane jako lekarstwo na cukrzycę. Badania wskazują, że może powodować obniżenie cukru we krwi. Wykazano, że ekstrakt szałwiowy obniżył poziom glukozy we krwi u szczurów z cukrzycą typu 1., poprzez aktywację receptora, który może wspomóc usunięcie nadmiaru wolnych kwasów tłuszczowych, co z kolei poprawia wrażliwość na insulinę.

W innym badaniu na myszach, które miały cukrzycę typu 2. stwierdzono, że herbata z szałwii działa jak metformina, czyli lek stosowany w celu kontroli stężenia cukru we krwi. U ludzi natomiast stwierdzono, że ekstrakt z liści tego zioła ma działanie podobne do rozyglitazonu, czyli leku stosowanego przy cukrzycy.

Glukoza w ciąży - ważne badanie dla przyszłej mamy

Szałwia a komórki nowotworowe

Liczne badania potwierdzają wpływ szałwii na zwalczanie niektórych rodzajów nowotworów, takich jak:  rak jamy ustnej, okrężnicy, wątroby, szyjki macicy, piersi, skóry i nerek. Badania na zwierzętach z wykorzystaniem ekstraktu z szałwii potwierdziło, że zioło to zahamowało wzrost komórek nowotworowych.

Szałwia i jej związki są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Zioło to może załagodzić biegunkę, zwalczać starzenie się skóry, dzięki zawartości licznych witamin, a także być stosowane jako dodatek do potraw. Suszona szałwia jest często wykorzystywana w kuchni, w formie suszu lub całych liści. Jest bezpieczna do spożycia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

zielone warzywa

Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

W jaki sposób jedzenie pączków poprawia pamięć i usprawnia działanie mózgu? Wyjaśnia neuropsycholożka

pączki, tłusty czwartek

Tłusty czwartek można spędzić na kilka sposobów. O tych najzdrowszych (również dla głowy) rozmawiamy z dietetyczką Małgorzatą Mleko

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol