Przejdź do treści

Szałwia dobra na wszystko? Poznaj 6 właściwości prozdrowotnych tej rośliny

Szałwia
zdjęcie: Gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Szałwia to roślina o licznych właściwościach zdrowotnych. Jest bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Wspomaga zdrowie jamy ustnej, funkcjonowanie mózgu a także obniża poziom cukru we krwi i „złego” cholesterolu. Szałwia może stanowić dodatek do dania, można ją bezpieczne spożywać świeżą, suszoną i jako herbatę. 

Szałwia po łacinie znaczy „zdrowie”. Należy do tej samej rodziny jasnotowatych, podobnie jak mięta, oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek. Zioło to ma silny aromat i ziemisty smak, dlatego stosuje się go w niewielkich ilościach. Szałwia jest bogactwem wielu składników odżywczych, a także jest stosowana jako naturalny środek czyszczący, pestycyd oraz do rytualnych zabiegów pielęgnacyjnych.

Szałwia bogactwem witamin

Szałwia jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera witaminę Kżelazo, wapń, witaminę B6 oraz mangan (1,1 procent wskaźnika RDI). Zawiera również niewielkie ilości magnezu, cynku, miedzi, witaminy A, C i K.

Szałwia to aromatyczna przyprawa, która jest bogata w liczne kwasy, takie jak: kawowy, chlorogenowy, rozmarynowy, elagowy i rutynę, które wykazują wiele zdrowotnych korzyści dla organizmu.

Zobacz także: Niedobór witamin widać na skórze – dietetyk radzi, aby zadbać o odpowiednie odżywienie

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Risotto z dyni i szałwii

Przeciwutleniacze chroniące mózg i pamięć

Przeciwutleniacze to cząsteczki, które pomagają wzmocnić obronę organizmu, neutralizując potencjalnie szkodliwe wolne rodniki, które są powiązane z chorobami przewlekłymi. Szałwia zawiera ponad 160 różnych polifenoli, które są roślinnymi związkami chemicznymi, które pełnią rolę przeciwutleniaczy w organizmie.

Dodatkowo, kwasy zawarte w tym ziele: kwas chlorogenowy, kawowy, rozmarynowy, elagowy i rutyna, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i poprawiają pracę mózgu i pamięci. Potwierdzają to badania, które wykazały, że 1 filiżanka herbaty szałwiowej dwa razy dziennie zwiększa obronę przeciwutleniającą. Obniżyła także poziom „złego” cholesterolu LDL.

Jedno z badań, które zostało przeprowadzone na grupie 35 osób z łagodną i umiarkowaną chorobą Alzheimera, które spożywały 2 ml (60 kropli) suplementu szałwiowego, wykazało poprawę zdolności poznawczych oraz lepsze wyniki w testach mierzących pamięć i rozumowanie. U zdrowych dorosłych stwierdzono poprawę pamięć i funkcji mózgu.

Wsparcie jamy ustnej

Do właściwości szałwii zalicza się również działania przeciwdrobnoustrojowe, które może neutralizować drobnoustroje na płytce nazębnej. Jedno z badań potwierdziło, że płyn do płukania jamy ustnej na bazie szałwii skutecznie zabija bakterie Streptococcus mutans, które powodują ubytki w uzębieniu. Wykazano także, że olejek eteryczny ma bazie szałwii zabija i hamuje rozprzestrzenianie się Candida albicans – grzyba, który przyczynia się powstawanie próchnicy zębów.

Szałwię stosuje się także w leczeniu infekcji gardła, zakażeniu dziąsła i owrzodzeniu jamy ustnej.

szeroko uśmiechnięta bruntetka

Szałwia a menopauza

W okresie menopauzy organizm kobiety doświadcza naturalnego spadku estrogenu. Może to powodować nieprzyjemne objawy, takie jak: uderzenia gorąca, nadmierne pocenie się, suchość pochwy, drażliwość. Szałwię można stosować w celu zmniejszenia dolegliwości związanych z menopauzą.

Uważa się, że związki zawarte w tym ziele mają właściwości podobne do estrogenu, co pozwala wiązać się z receptorami w mózgu i niwelować nieprzyjemne objawy.

Obniżenie poziomu cukru we krwi

Liście szałwii pospolitej były tradycyjnie używane jako lekarstwo na cukrzycę. Badania wskazują, że może powodować obniżenie cukru we krwi. Wykazano, że ekstrakt szałwiowy obniżył poziom glukozy we krwi u szczurów z cukrzycą typu 1., poprzez aktywację receptora, który może wspomóc usunięcie nadmiaru wolnych kwasów tłuszczowych, co z kolei poprawia wrażliwość na insulinę.

W innym badaniu na myszach, które miały cukrzycę typu 2. stwierdzono, że herbata z szałwii działa jak metformina, czyli lek stosowany w celu kontroli stężenia cukru we krwi. U ludzi natomiast stwierdzono, że ekstrakt z liści tego zioła ma działanie podobne do rozyglitazonu, czyli leku stosowanego przy cukrzycy.

Glukoza w ciąży - ważne badanie dla przyszłej mamy

Szałwia a komórki nowotworowe

Liczne badania potwierdzają wpływ szałwii na zwalczanie niektórych rodzajów nowotworów, takich jak:  rak jamy ustnej, okrężnicy, wątroby, szyjki macicy, piersi, skóry i nerek. Badania na zwierzętach z wykorzystaniem ekstraktu z szałwii potwierdziło, że zioło to zahamowało wzrost komórek nowotworowych.

Szałwia i jej związki są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Zioło to może załagodzić biegunkę, zwalczać starzenie się skóry, dzięki zawartości licznych witamin, a także być stosowane jako dodatek do potraw. Suszona szałwia jest często wykorzystywana w kuchni, w formie suszu lub całych liści. Jest bezpieczna do spożycia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Sezon na szparagi

Wykorzystaj sezon na szparagi. 3 przepisy na dania z tym zdrowym i niskokalorycznym warzywem

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

„Kobiety nie mają problemu z alkoholem?”. Sprawdź, co mówi psychiatra

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×