Przejdź do treści

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Zdjęcie: Chinh Le Duc / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

O swoim układzie pokarmowym zaczynasz myśleć dopiero wtedy, gdy dopadnie cię niestrawność, zgaga czy ból brzucha. Za późno! Mamy dla ciebie 6 złotych zasad, które poprawią trawienie i zapobiegną przykrym objawom.

Pora uświadomić sobie, jakie procesy trawienne zachodzą w twoim organizmie i jak poprawić ich działanie. Dzięki temu możesz zrezygnować z ascetycznych diet, a nawet pozwolić sobie na drobne przyjemności. Co robić, by trawić lepiej?

Gryź i żuj… cierpliwie

Proces trawienia zaczyna się już od pierwszego kęsa w ustach. Na pierwszy ogień – w jamie ustnej – idzie amylaza ślinowa produkowana w gruczołach ślinowych. Kiedy ty przeżuwasz jedzenie, amylaza rozpoczyna wstępne trawienie węglowodanów. Dlatego tak ważne jest, żeby dokładnie i powoli gryźć to, co jemy. Niedbałe lub za szybkie

Ogranicz tłuste potrawy

Po wstępnym trawieniu w jamie ustnej jedzenie trafia do żołądka, gdzie zaczynają działać kolejne enzymy trawienne. Pokarm miesza się z sokiem żołądkowym. Pepsyna zaczyna rozkładać białka, podpuszczka ścina białko mleka, a lipaza żołądkowa rozkłada tłuszcze. Jeśli porcja, którą zjesz, będzie nie tylko duża, ale też tłusta, jedzenie będzie dłużej zalegać w żołądku, zanim trafi dalej, czyli do dwunastnicy.

Tam amylaza trzustkowa bierze się za trawienie polisacharydów (efekt rozłożenia przez amylazę ślinową węglowodanów). Trypsyna i chymotrypsyna rozkładają białka (powstają peptydy i oligopeptydy). Lipaza trzustkowa zajmuje się tłuszczami. Potem w jelicie cienkim działają enzymy amylaza i lipaza jelitowa, laktaza i sacharaza, aminopeptydazy i karboksypeptydazy.

Pokarm rozłożony na małe cząstki wchłaniany jest przez organizm. Niestrawione resztki pokarmowe są wystawione na działanie bakterii, a potem trafiają do jelita grubego. Tam wchłaniana jest woda i część witamin, a niestrawiony pokarm wydalany jest w postaci kału. Jeśli ten – i tak skomplikowany – proces utrudnimy, jedząc za dużo i ciężkostrawnie (potrawy smażone w głębokim tłuszczu, tłuste mięsa i sery, panierki i zasmażki), nie dziwmy się, że potem boli nas brzuch, mamy wzdęcia, zgagę, nudności.

Mniej, a częściej

Tę zasadę znają wszyscy, którzy rozpoczynają dietę czy odchudzanie. Jedzenie 4–5 razy dziennie mniejszych porcji jest dobre z wielu względów. Tym razem warto podkreślić to, że gdy układ trawienny szwankuje, przede wszystkim wskazany jest umiar. Ograniczenie ilości spożywanych naraz pokarmów dobrze podziała na żołądek, wątrobę i jelita. Ważne jest też niepodjadanie między posiłkami. Daj swoim narządom 3 godziny spokoju, a z pewnością odwdzięczą ci się pięknym trawieniem bez wzdęć i bólów.

Musisz też wiedzieć, że kolacja, którą zjesz za późno (mniej niż 2 godziny przed snem), będzie zalegać w żołądku do rana. To dlatego, że późną porą brakuje enzymów, które sprawiłyby, że pożywienie dotrze do końca układu trawiennego. To samo tyczy się nocnego podjadania – to proszenie się o niestrawności i kłopoty żołądkowe. Brzuch będzie ci wdzięczny, jeśli nocą dasz mu wolne przez co najmniej 12 godzin.

Nie omijaj śniadań

Pierwszy posiłek jest sygnałem dla twojego układu trawiennego i enzymów, że czas zacząć swoją pracę. Jeśli nie zjesz śniadania, zaburzysz ten mechanizm. Ważne jest też, co będzie tym pierwszym posiłkiem. Zapychanie się drożdżówką lub białą bułą to słaby pomysł. Podniesiesz tylko poziom glukozy we krwi i po godzinie znów będziesz głodny.

Zadbaj o to, żeby na śniadaniowym talerzu wylądowała porcja błonnika – usprawnia on przemianę materii i świetnie radzi sobie z zaparciami. Błonnik znajdziesz między innymi w ciemnym pieczywie z pełnego ziarna, warzywach, owocach, kaszach.

świąteczne potrawy na stole wigilijnym

Pamiętaj o probiotykach

Flora bakteryjna jest niezwykle ważna – bez niej nie byłoby prawidłowego trawienia i wchłaniania przez organizm składników odżywczych. Warto ją regularnie odbudowywać – zwłaszcza wtedy, gdy zostanie nadszarpnięta, np. przez kurację antybiotykami. Jeśli chodzi o dietę, to możesz wzbogacić ją o fermentowane produkty mleczne, jak kefir, maślanka czy jogurt naturalny. W probiotyki w kapsułkach dostępne w aptece powinny zaopatrzyć się szczególnie osoby z tak zwanym zespołem jelita nieszczelnego. Wnętrze jelita pokrywa pojedyncza warstwa komórek.

U zdrowych osób to wystarczające zabezpieczenie przed niepożądanym przedostaniem się resztek niestrawionego jedzenia – a w tym i złych bakterii – do wnętrza organizmu. U osób, które mają mikrouszkodzenia błon jelitowych, dochodzi do przedostania się tych cząsteczek przez komórki nabłonka jelitowego do krwiobiegu. To wywołuje stany zapalne i może prowadzić do poważnych powikłań, między innymi chorób autoimmunologicznych, chorób tarczycy, alergii, schorzeń układu nerwowego, zapalenia jelita grubego czy choroby Leśniowskiego-Crohna.

Przyczyn nieszczelnego jelita może być wiele (np. infekcje wirusowe, bakteryjne, pasożyty, nieodpowiednia dieta, przewlekły stres). Układ trawienny osoby z zespołem jelita nieszczelnego nie produkuje odpowiedniej ilości enzymów, dlatego w leczeniu tej dolegliwości ważną rolę odgrywają suplementy wspomagające pracę enzymów trawiennych. Jednak zarówno diagnoza, jak i odpowiednie leczenie, powinno się odbywać nie na zasadzie prób i błędów, tylko pod kontrolą lekarza.

Hoduj zioła i przyprawiaj

Wspomagaj trawienie, używając przypraw. Zwłaszcza gdy wiesz, że czeka cię np. obfity rodzinny obiad. Pomocne będą: kurkuma, rozmaryn, majeranek, imbir, koper. Jeśli chodzi o napary ziołowe, twojemu brzuchowi dobrze zrobią: zielona herbata, mięta, mniszek lekarski, dziurawiec i dzika róża. Co jeszcze? Pij dużo wody niegazowanej, w tym szklankę przed posiłkiem. Odstaw za to napoje gazowane, ogranicz alkohol oraz unikaj picia czarnej kawy na czczo (podrażnia błonę śluzową żołądka).

Jak widzisz, nie musisz na obiad serwować sobie tylko liścia sałaty, by cieszyć się uczuciem lekkości. Zacznij od wdrażania tych kilku sposobów na poprawę trawienia, a od razu poczujesz się lżej!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Śniadaniowe ciastka jaglane

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

śniadanie

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać