Przejdź do treści

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Zdjęcie: Chinh Le Duc / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

O swoim układzie pokarmowym zaczynasz myśleć dopiero wtedy, gdy dopadnie cię niestrawność, zgaga czy ból brzucha. Za późno! Mamy dla ciebie 6 złotych zasad, które poprawią trawienie i zapobiegną przykrym objawom.

Pora uświadomić sobie, jakie procesy trawienne zachodzą w twoim organizmie i jak poprawić ich działanie. Dzięki temu możesz zrezygnować z ascetycznych diet, a nawet pozwolić sobie na drobne przyjemności. Co robić, by trawić lepiej?

Gryź i żuj… cierpliwie

Proces trawienia zaczyna się już od pierwszego kęsa w ustach. Na pierwszy ogień – w jamie ustnej – idzie amylaza ślinowa produkowana w gruczołach ślinowych. Kiedy ty przeżuwasz jedzenie, amylaza rozpoczyna wstępne trawienie węglowodanów. Dlatego tak ważne jest, żeby dokładnie i powoli gryźć to, co jemy. Niedbałe lub za szybkie

Ogranicz tłuste potrawy

Po wstępnym trawieniu w jamie ustnej jedzenie trafia do żołądka, gdzie zaczynają działać kolejne enzymy trawienne. Pokarm miesza się z sokiem żołądkowym. Pepsyna zaczyna rozkładać białka, podpuszczka ścina białko mleka, a lipaza żołądkowa rozkłada tłuszcze. Jeśli porcja, którą zjesz, będzie nie tylko duża, ale też tłusta, jedzenie będzie dłużej zalegać w żołądku, zanim trafi dalej, czyli do dwunastnicy.

Tam amylaza trzustkowa bierze się za trawienie polisacharydów (efekt rozłożenia przez amylazę ślinową węglowodanów). Trypsyna i chymotrypsyna rozkładają białka (powstają peptydy i oligopeptydy). Lipaza trzustkowa zajmuje się tłuszczami. Potem w jelicie cienkim działają enzymy amylaza i lipaza jelitowa, laktaza i sacharaza, aminopeptydazy i karboksypeptydazy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Pokarm rozłożony na małe cząstki wchłaniany jest przez organizm. Niestrawione resztki pokarmowe są wystawione na działanie bakterii, a potem trafiają do jelita grubego. Tam wchłaniana jest woda i część witamin, a niestrawiony pokarm wydalany jest w postaci kału. Jeśli ten – i tak skomplikowany – proces utrudnimy, jedząc za dużo i ciężkostrawnie (potrawy smażone w głębokim tłuszczu, tłuste mięsa i sery, panierki i zasmażki), nie dziwmy się, że potem boli nas brzuch, mamy wzdęcia, zgagę, nudności.

Mniej, a częściej

Tę zasadę znają wszyscy, którzy rozpoczynają dietę czy odchudzanie. Jedzenie 4–5 razy dziennie mniejszych porcji jest dobre z wielu względów. Tym razem warto podkreślić to, że gdy układ trawienny szwankuje, przede wszystkim wskazany jest umiar. Ograniczenie ilości spożywanych naraz pokarmów dobrze podziała na żołądek, wątrobę i jelita. Ważne jest też niepodjadanie między posiłkami. Daj swoim narządom 3 godziny spokoju, a z pewnością odwdzięczą ci się pięknym trawieniem bez wzdęć i bólów.

Musisz też wiedzieć, że kolacja, którą zjesz za późno (mniej niż 2 godziny przed snem), będzie zalegać w żołądku do rana. To dlatego, że późną porą brakuje enzymów, które sprawiłyby, że pożywienie dotrze do końca układu trawiennego. To samo tyczy się nocnego podjadania – to proszenie się o niestrawności i kłopoty żołądkowe. Brzuch będzie ci wdzięczny, jeśli nocą dasz mu wolne przez co najmniej 12 godzin.

Nie omijaj śniadań

Pierwszy posiłek jest sygnałem dla twojego układu trawiennego i enzymów, że czas zacząć swoją pracę. Jeśli nie zjesz śniadania, zaburzysz ten mechanizm. Ważne jest też, co będzie tym pierwszym posiłkiem. Zapychanie się drożdżówką lub białą bułą to słaby pomysł. Podniesiesz tylko poziom glukozy we krwi i po godzinie znów będziesz głodny.

Zadbaj o to, żeby na śniadaniowym talerzu wylądowała porcja błonnika – usprawnia on przemianę materii i świetnie radzi sobie z zaparciami. Błonnik znajdziesz między innymi w ciemnym pieczywie z pełnego ziarna, warzywach, owocach, kaszach.

świąteczne potrawy na stole wigilijnym

Pamiętaj o probiotykach

Flora bakteryjna jest niezwykle ważna – bez niej nie byłoby prawidłowego trawienia i wchłaniania przez organizm składników odżywczych. Warto ją regularnie odbudowywać – zwłaszcza wtedy, gdy zostanie nadszarpnięta, np. przez kurację antybiotykami. Jeśli chodzi o dietę, to możesz wzbogacić ją o fermentowane produkty mleczne, jak kefir, maślanka czy jogurt naturalny. W probiotyki w kapsułkach dostępne w aptece powinny zaopatrzyć się szczególnie osoby z tak zwanym zespołem jelita nieszczelnego. Wnętrze jelita pokrywa pojedyncza warstwa komórek.

U zdrowych osób to wystarczające zabezpieczenie przed niepożądanym przedostaniem się resztek niestrawionego jedzenia – a w tym i złych bakterii – do wnętrza organizmu. U osób, które mają mikrouszkodzenia błon jelitowych, dochodzi do przedostania się tych cząsteczek przez komórki nabłonka jelitowego do krwiobiegu. To wywołuje stany zapalne i może prowadzić do poważnych powikłań, między innymi chorób autoimmunologicznych, chorób tarczycy, alergii, schorzeń układu nerwowego, zapalenia jelita grubego czy choroby Leśniowskiego-Crohna.

Przyczyn nieszczelnego jelita może być wiele (np. infekcje wirusowe, bakteryjne, pasożyty, nieodpowiednia dieta, przewlekły stres). Układ trawienny osoby z zespołem jelita nieszczelnego nie produkuje odpowiedniej ilości enzymów, dlatego w leczeniu tej dolegliwości ważną rolę odgrywają suplementy wspomagające pracę enzymów trawiennych. Jednak zarówno diagnoza, jak i odpowiednie leczenie, powinno się odbywać nie na zasadzie prób i błędów, tylko pod kontrolą lekarza.

Hoduj zioła i przyprawiaj

Wspomagaj trawienie, używając przypraw. Zwłaszcza gdy wiesz, że czeka cię np. obfity rodzinny obiad. Pomocne będą: kurkuma, rozmaryn, majeranek, imbir, koper. Jeśli chodzi o napary ziołowe, twojemu brzuchowi dobrze zrobią: zielona herbata, mięta, mniszek lekarski, dziurawiec i dzika róża. Co jeszcze? Pij dużo wody niegazowanej, w tym szklankę przed posiłkiem. Odstaw za to napoje gazowane, ogranicz alkohol oraz unikaj picia czarnej kawy na czczo (podrażnia błonę śluzową żołądka).

Jak widzisz, nie musisz na obiad serwować sobie tylko liścia sałaty, by cieszyć się uczuciem lekkości. Zacznij od wdrażania tych kilku sposobów na poprawę trawienia, a od razu poczujesz się lżej!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Zioła na wątrobę – na co pomagają i jak je stosować, właściwości ostropestu, karczocha i lukrecji

Miksujemy: koktajl na poprawę humoru

Na poprawę humoru! Koktajl z surowym kakao

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

śniadanie

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami – słodkie i pełne witamin śniadanie na lepszy humor

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×