Przejdź do treści

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Agata i Maciek z „Zielonych Koktajli” mają ciekawy przepis… less waste!

Ocet jabłkowy / istockphoto.com
Ocet jabłkowy / istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Ocet jabłkowy przygotowany samodzielnie w domu, bez zbędnych konserwantów? Brzmi dobrze! Ale z jakiego przepisu skorzystać? Z tego polecanego przez Agatę i Maćka prowadzących profil „Zielone loktajle” na Instagramie. „Zazwyczaj wszyscy jecie jabłka, jedni więcej, drudzy mniej. Od dziś koniec z wyrzucaniem ogryzków, zbierajcie je na … produkcję octu jabłkowego” – zachęcają. 

„Zielone Koktajle”

Zielone Koktajle” to profil na Instagramie prowadzony przez Agatę i Maćka. Prowadzi go para blogerów, którzy wraz ze swoimi dziećmi inspirują do sporządzania zdrowych koktajli i innego rodzaju przekąsek pełnych witamin i składników mineralnych. Konto obserwuje obecnie 83 tys. osób.

Najnowszy post „Zielonych Koktajli” odpowiada na pytanie: jak zrobić domowy ocet jabłkowy? 

Ocet jabłkowy – składniki

  • 0,5 kg jabłek lub ogryzków,
  • 0,5 litra letniej przegotowanej wody,
  • 2 łyżeczki miodu.

Ocet jabłkowy – sposób przygotowania

„Zebrane jabłka, ogryzki lub odpady jabłeczne, razem z pestkami, bez ogonków zalewamy w wyparzonym słoiku wodą, osłodzoną miodem. Przykrywamy słoik, zakładając gumkę na lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy. Odstawiamy w temperaturze pokojowej, mieszając i doglądając codziennie i …. czekamy około miesiąca.

Ocet jabłkowy możesz przecedzić przez gazę do szklanej, wyparzonej butelki. Możesz nastawiać jabłka na ocet regularnie co jakiś czas, a świeżą porcję octu będziesz mieć regularnie, choć taki ocet tradycyjnie przyrządzany się nie psuje i przechowuje się świetnie w ciemnym i suchym miejscu latami.

Zbierając i odkładając jabłka i ogryzki w lodówce, nie zwracajcie uwagi na ich brązowienie, to pozytywnie wpłynie na ich późniejszy proces fermentacji. Przy produkcji octu, należy pamiętać o higienie, jak to zwykle bywa przy procesach fermentacyjnych, najważniejsze jest, aby nie było pleśni. Ważne jest, by do produkcji wszystko wyparzać.

Łyżeczka octu jabłkowego w waszych codziennych koktajlach nie zmieni zbytnio ich smaku, a tylko pozytywnie wpłynie na zdrowie, WARTO!

Ocet jabłkowy nie kojarzy się ze składnikiem koktajli czy soków. Jeśli już go używamy, to najczęściej dodajemy do sałatki lub do… sprzątania. Warto jednak używać go także jako jeden ze składników codziennego jadłospisu, my polecamy jako dodatek do koktajli, zwłaszcza taki przyrządzony w sposób tradycyjny, w domu” – czytamy w poście „Zielonych Koktajli”.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Zielone Koktajle®️ ?? (@zielone_koktajle)

Ocet jabłkowy – właściwości

Czy ocet jabłkowy ma jakiekolwiek właściwości prozdrowotne? Ma! I to całkiem sporo!

„Ocet jabłkowy w sposób tradycyjny powstaje podczas powolnego procesu fermentacji. Dzięki takiemu procesowi powstawania zawiera kwas octowy, mlekowy i cytrynowy, a także katechinę. Właśnie te składniki bioaktywne powodują jego niesamowicie korzystne właściwości, a także silne działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne. To nie wszystko! Ocet z jabłek zawiera wiele witamin, zwłaszcza A, z grupy B, C, E, PP i beta karoten oraz minerałów jak sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, krzem czy miedź.

Ocet jabłkowy, podobnie jak cytryna, mimo kwaśnego smaku nie zakwasza, a wręcz odkwasza organizm, gdyż działa alkalizująco. Jeśli nie pijesz jeszcze codziennie rano wody z cytryną na rozpoczęcie dnia, to może wypijesz wodę z łyżeczką octu jabłkowego? Oprócz właściwości alkalizujących działa też regenerująco i odtruwająco, zwłaszcza na wątrobę”  – wyjaśniają „Zielone Koktajle”.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy – zastosowania od pielęgnacji przez sprzątanie do jedzenia

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Urszula Gacek i jej Octovnia / Octovnia

Była ambasadorką Polski i konsulem generalnym RP w Nowym Jorku. Urszula Gacek dzisiaj warzy żywe (i bardzo zdrowe!) octy

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy na odchudzanie – hit czy wielki kit?

Unsplash

„Masz za mało żelaza we krwi? Wbij kilka gwoździ do jabłek, później je wyjmij, a owoc zjedz!” Ostrzegamy przed tym niebezpiecznym trendem

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: jabłka i maliny

Sałatkowy dream team: jabłka i maliny

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Ocet jabłkowy – sprawdź, jakie ma właściwości zdrowotne. I czy faktycznie odchudza?

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami