Przejdź do treści

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

kobieta, święta
Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Starasz się zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Święta to dla odchudzających się prawdziwa zmora. Tradycyjna polska kuchnia plus gościnność rozumiana jako przekarmianie gości, nie wróżą najlepiej. Na szczęście i na to są sposoby. Specjaliści zdradzają swoje przepisy na święta smaczne i niskokaloryczne.

Jak przeżyć święta na diecie

Myślisz, że „odchudzanie się” i „święta” to oksymoron? Wydaje Ci się, że wyzwaniem jest choćby utrzymanie wagi w tym czasie, nie mówiąc już o redukcji masy ciała? Jest w tym wiele prawdy, ale silna wolna i dobrze skomponowane menu mogą sprawić, że nie zakończymy świąt kacem moralnym i skokiem wagi.

Natalia Chybzińska, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food, przyznaje:

– Niestety staropolska kuchnia nie należy do najzdrowszych: smażone, ciężkostrawne potrawy, ciasta z  kremami, sałatki doprawione majonezem oraz alkohol. To wszystko jest bardzo kaloryczne, dlatego warto unikać tych produktów na diecie redukcyjnej.

Specjalistka podpowiada, jak można poradzić sobie z nadmiarem pożywienia. Oprócz umiarkowania w jedzeniu i piciu, sięgania po duże ilości wody i herbat lub ziół, można przygotować święta w wersji „light”. Wówczas nie będziemy mieć dotkliwego poczucia straty, patrząc na zastawiony stół, ale nie będziemy mieć też wyrzutów sumienia, sięgając po jedzenie.

Jak przygotować dietetyczne święta

Oto kilka trików na mniejszą liczbę kalorii na talerzu – podpowiada Natalia Chybzińska. – Przygotuj tradycyjne posiłki w nieco zdrowszej wersji. Zamień tradycyjne pierogi z mąki pszennej na te przygotowane z mąki razowej. Zamiast karpia smażonego na głębokim oleju, polecam upieczenie w piekarniku – będzie równie pyszny i na pewno zdrowszy. W sałatkach majonez zastąpmy jogurtem – najlepiej sprawdzi się jogurt typu greckiego, który jest gęsty oraz wyrazisty w smaku przez co nada potrawom nowy wyraz.

Małgorzata Saba, prowadząca na facebooku funpage „Zdrowe porady Gosi” certyfikowana instruktorka biegania i dietetyki, przyznaje: – Święta, dla osób będących na różnych dietach, to trudny okres. Czy na pewno trzeba rezygnować z naszych ulubionych potraw? – pyta retorycznie.

Kiedy nadchodzą święta, na stole pojawiają się potrawy, które są często ciężkostrawne dla osób aktywnych i na dietach, ale są triki kuchenne, które można wykorzystać – mówi Małgorzata Saba. – Są sposoby na lżejsze święta – przypomina instruktorka dietetyki. – Potrawy należy gotować, dusić, piec, unikać smażonych – wymienia Małgorzata Saba. Są sposoby nawet na słodkości: – Ulubione ciasta można robić z dodatkiem kaszy jaglanej, np. kulki mocy, szarlotka jaglana – zauważa Małgorzata Saba.

Święta dla odchudzających się – jak jeść będąc gościem

Problemem jest wizyta u krewnych lub znajomych, którzy przygotowują wieczerzę wigilijną lub świąteczny obiad nie patrząc na kaloryczność dań.

W przypadku gdy „przychodzimy na gotowe”, postarajmy się wybierać posiłki najmniej kaloryczne, sięgać po dania, które będą chociaż w zbliżonym stopniu odpowiadały posiłkom na naszej diecie – instruuje Natalia Chybzińska. – Postaraj się skomponować zestaw, który nasyci, lecz nie sprawi, że będziemy czuć się ciężko lub doprowadzi do powstania dolegliwości pokarmowych.

Małgorzata Saba zachęca jednak, aby w czasie świąt dać sobie odrobinę wytchnienia od codziennego reżimu: – Spróbuj wszystkich potraw, przecież święta są od święta.

Pamiętajmy jednak, że spróbowanie oznacza symboliczną degustację, a nie podjadanie bez opamiętania. To doskonałe ćwiczenie dla silnej woli. Ponieważ często „jemy oczami”, lepiej nie spędzać zbyt dużo czasu przy stole, jak również nie oglądać telewizji w czasie jedzenia. Wówczas nieświadomie pochłaniamy więcej pożywienia, niż byśmy chcieli.

Zamiast biernego siedzenia, postawmy na aktywność: – W trakcie kolacji lub po warto wstać i wyjść na spacer z rodziną – podpowiada Małgorzata Saba. Natalia Chybzińska dopowiada: –Postarajmy się wyjść na rodzinny spacer lub po prostu pobawmy się z dziećmi

Jak przygotować się do świąt, jeśli się odchudzasz

Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, zwykle trwa ona już jakiś czas, zanim zaczną się święta. Powinnaś mieć już ustalone godziny posiłków i ich skład. W tych dniach po prostu postaraj się jak najmniej odstępować od codziennej normy.

Nie należy się głodzić z myślą o tym, że wieczorem czeka nas uczta. Rozsądniejszym rozwiązaniem będzie rozłożenie posiłków co kilka godzin, aby wieczorem nie rzucać się na jedzenie z wilczym apetytem. Najważniejsze, żebyś w natłoku świątecznych obowiązków, emocji i wrażeń nie zapominała o jedzeniu. Tym bardziej świadomie nie rezygnuj z posiłków.

Nie czekaj do kolacji wigilijnej, zjedz śniadanie i drugie śniadanie. Posiłki w ciągu dnia powinny być lekkie – przypomina Małgorzata Saba. Jedzenie przed kolacją wigilijną powinno być też sycące. Dobrym pomysłem na początek dnia mogą być płatki żytnie lub owsiane z dodatkiem jogurtu naturalnego. Jako drugie śniadanie można wybrać sałatkę warzywną. W ciągu dnia warto pić dużo wody, a także sięgać po nią często również już w trakcie świątecznej uczty.

Jeśli jednak mimo wszystkich dietetycznych pomysłów i dobrych rad, pofolgujemy sobie i zjemy zbyt wiele, nie załamujmy się i nie rezygnujmy z diety. To tylko kilka „grzesznych” dni. Można je sobie wybaczyć i działać: czyli ruszyć się, aby spalić zbędne kalorie, wspomóc organizm, aby uporał się z nadmiarem pożywienia.

Sposoby na trawienie na święta to mięta, koper włoski, pokrzywa, melisa, woda i aktywność fizyczna – wymienia instruktor biegania i dietetyki, Małgorzata Saba.

Chociaż redukcja masy ciała w przypadku nadwagi i otyłości to metoda na zyskanie zdrowia, warto zastanowić się, czy rezygnując z ulubionych przysmaków, czujesz się szczęśliwa?

Czy odchudzasz się tak naprawdę dla siebie, czy żeby dorównać obowiązującym kanonom? Jeśli wybierzesz tę drugą odpowiedź, oczywiście nie zaczynaj przy świątecznym stole jeść bez opamiętania, ale po prostu ze smakiem – dlatego, że lubisz jeść i dlatego, że lubisz siebie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?