Przejdź do treści

Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą

Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą
Zdjęcie: Śliwka | Burczymiwbrzuchu
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.
Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie
Nad polskim morzem zamykają się lodziarnie. Winne są enterobakterie
Nad polskim morzem wykryto enterobakterie w lodach z automatu
Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit? /fot. Getty Images
Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?
"Można wręcz umrzeć ze śmiechu, zupełnie tak jak umierają osoby chore". Janina Bąk o koszulkach z "zabawnym" rysunkiem o anoreksji
„Można wręcz umrzeć ze śmiechu, zupełnie tak jak umierają osoby chore”. Janina Bąk o koszulkach z „zabawnym” rysunkiem o anoreksji
Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Smak pierogów kojarzy się z domem rodzinnym, smakiem dzieciństwa. Najczęściej domowa wersja jest tłusta, dlatego przygotowaliśmy „odchudzoną” wersję pierogów z mąki orkiszowej z farszem z kiszonej kapusty.

Kapusta w wersji kiszonej jest nie do przecenienia – głównie ze względu na ilość zawartej w niej witaminy C. To także spec od przyspieszania przemiany materii, choć należy uważać na jej nieprzyjemne, wzdymające właściwości, gdy łapczywie rzucimy się na zbyt dużą porcję.

Jeśli nie jesteście kiszonkowymi fanatykami i nie macie własnych zapasów w spiżarni, zawsze można pomóc sobie wersją sklepową. Pamiętajcie jednak, żeby przede wszystkim zwrócić uwagę, czy kapusta jest kiszona (poddana naturalnym procesom fermentacji), czy kwaszona – do takiej producenci potrafią dodać różne nieprzyjemne niespodzianki w postaci ulepszaczy smaku i konserwantów.

Pamiętajcie jednak, żeby przede wszystkim zwrócić uwagę, czy kapusta jest kiszona (poddana naturalnym procesom fermentacji), czy kwaszona – do takiej producenci potrafią dodać różne nieprzyjemne niespodzianki w postaci ulepszaczy smaku i konserwantów

Do pierogów z kapustą, niby wszystkim dobrze znanych, podeszłam nieco inaczej. Postanowiłam, wbrew tradycyjnym polskim zwyczajom, nieco je „odchudzić”, używając zdrowszych zamienników. Zamiast białej mąki pszennej, użyłam orkiszowej (która, podobnie jak sama kiszona kapusta, świetnie poprawia przemianę materii), zamiast skwarków postawiłam na przyjemnie chrupiące pestki dyni i słonecznika, a starą, poczciwą śmietanę zastąpiłam jogurtem greckim. Dacie się namówić?

Pierogi orkiszowe z kapustą kiszoną i żurawiną (24 sztuki)

Zdjęcie: Śliwka / Burczymiwbrzuchu

Zdjęcie: Śliwka | Burczymiwbrzuchu

Składniki na ciasto:

– 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 650)
– 4 łyżki oliwy
– pół łyżeczki soli
– 130 ml ciepłej wody

Składniki na farsz:

– 250 g kiszonej kapusty
– 150 g suszonej żurawiny
– 150 ml czerwonego wina
– 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
– 1 łyżeczka kuminu (mielonego kminu rzymskiego)
– pieprz
– 1 łyżka masła 

„Skwarki”:

– 2 łyżki masła
– 2 łyżki pestek dyni
– 2 łyżki pestek słonecznika

Do podania:

– jogurt grecki

Przygotowanie:

Farsz:
Poszatkuj drobno kapustę. Podsmaż na maśle kapustę z żurawiną i dolej wina. Smaż, aż wino wyparuje. Dopraw papryką, kuminem i dużą ilością pieprzu.

Ciasto:
Pomieszaj w misce wszystkie składniki poza wodą. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Po zagnieceniu ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i nie kleić się do rąk (jeśli mimo wszystko lekko się klei, podsyp nieco mąką).

Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, oprósz mąką z góry i pokrój ciasto na dwie części. Jedną z części przykryj odwróconą do góry dnem miseczką. Drugą część rozwałkuj na bardzo cienki placek. Wytnij z ciasta kółka (jedno przy drugim) za pomocą odwróconej do góry dnem szklanki. Na każdym kółku umieść na środku ok. dwie łyżeczki farszu i sklej pierogi palcami. W miejsce sklejenia nie może dostać się farsz, gdyż w przeciwnym razie pierogi mogą rozkleić się podczas gotowania. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj. To samo zrób z drugą częścią ciasta, wcześniej nieco podsypując ją mąką.

Ulepione pierogi możesz zamrozić. Jeśli chcesz je podać od razu, układaj je na oprószonej mąką desce i przykryj ściereczką, aby nie wysychały.

Gotowanie:
Nalej wodę do dużego garnka, zagotuj i posól ok. 1 łyżką soli. Do gotującej się wody wrzuć świeżo ulepione lub zamrożone pierogi. Czas gotowania zależy od grubości ciasta oraz od tego, czy są świeże, czy zamrożone. Będą potrzebować od 4 (niezamrożone, cienkie) do 7 minut (zamrożone, nieco grubsze). Najlepszą metodą jest obserwacja. Powinny wypłynąć na wierzch, a środek z farszem powinien zacząć nieco prześwitywać. Można również wyjąć jednego i spróbować, czy stopień ugotowania nam odpowiada.

Wyjmij pierogi łyżką cedzakową na talerze.

„Skwarki”:
Rozgrzej masło na patelni. Wrzuć pestki i smaż, aż się zarumienią. Gorącymi pestkami posyp porcję pierogów. Pierogi możesz podać z jogurtem greckim.

Śliwka od ponad 4 lat prowadzi wraz z przyjaciółką Tosią bloga burczymiwbrzuchu. Na co dzień stawia na zdrowe, sezonowe rozwiązania, lecz uczciwie przyznaje, że nie mogłaby żyć bez masła. Wkrótce zostanie mamą, więc materiał o kiszonej kapuście spadł jej jak z nieba.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie