2 min.
Odchudzanie – to nie tylko kalorie

Odchudzanie/ Fot. Katarzyna Milewska
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Zasady bilansu energetycznego są jasne – zjadacie mniej kalorii, niż spalacie – chudniecie, więcej – tyjecie. Czy oby rachunek jest tak oczywisty?
Według badań pod postacią kilograma tkanki tłuszczowej organizm gromadzi średnio 7000 kalorii. Wynikałoby z tego, że jeśli dostarczycie o 1000 kalorii dziennie mniej, to po tygodniu stracicie 1 kilogram. Realnie wiadomo jednak, że korzystając z tej samej metody, jeden schudnie w tym czasie więcej, inny mniej.
Kiedy początkowo ograniczycie kalorie, faktem jest, że zaczniecie chudnąć, ale po jakimś czasie spadek masy wyhamuje albo ustanie. Dlaczego się tak dzieje? Z naszego rachunku wychodziłoby na to, że deficyt 1000 kcal dziennie spowoduje w przeciągu 20 tygodni utratę 20 kilogramów. Odpowiedź jest prosta. W takim równaniu pojawiają się nowe zmienne.
Oznacza to, że liczba spalanych kalorii nie zawsze jest taka sama. Bilans energetyczny nigdy nie jest wartością stałą. Poza tym, kiedy wasze ciało chudnie, liczba kalorii potrzebnych do życia maleje. Należy tu pamiętać o wysiłku fizycznym, który będzie miał kolosalne znaczenie, jeśli chodzi o wydatkowanie energetyczne.
Problem pojawia się wtedy, kiedy nie potraficie dopasować poboru kalorii do zmienionego zapotrzebowania energetycznego. I tu także powraca problem braku treningu. W pogoni za szybkim efektem ogromna część osób decyduje się na głodówki, które przynoszą efekt tylko na początku, w rezultacie przyczyniając się do efektu jo-jo. Głodówka to stan, na który organizm wykształca mechanizmy obronne. Mają one chronić przed głodem i względnie stabilizować masę ciała lub w obawie przed kolejnym takim „numerem” szybko utratę uzupełnić.
Co zatem robić?
– Stawiajcie na produkty, które stabilizują poziom cukru we krwi,
– Kalorie się liczą i muszą zostać obniżone, ale nie poprzez głodówki,
– Obserwujcie swoje ciało, kiedy nadchodzi okres zatrzymania wagi, pora coś zmienić;
– Jeśli się odchudzacie – stawiajcie także na ćwiczenia. Najlepsze będzie łączenie kardio lub interwałów z ćwiczeniami siłowymi,
– Jedzcie regularnie o stałych porach,
– Eliminujcie potrawy z mąką i cukrem,
– Pilnujcie, by wasza dieta była zróżnicowana (nie może zabraknąć w niej białek, węglowodanów i zdrowych tłuszczy).
Więcej o zasadach odchudzania przeczytacie tu:
Głód – największy wróg redukujących wagę
Wiesz co jesz, czyli walka o lepsze ciało
Jak pozbyć się oponki z brzucha
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022