Przejdź do treści

Odchudzanie – to nie tylko kalorie

Odchudzanie – to nie tylko kalorie
Odchudzanie/ Fot. Katarzyna Milewska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Zasady bilansu energetycznego są jasne – zjadacie mniej kalorii, niż spalacie – chudniecie, więcej – tyjecie. Czy oby rachunek jest tak oczywisty?

Według badań pod postacią kilograma tkanki tłuszczowej organizm gromadzi średnio 7000 kalorii. Wynikałoby z tego, że jeśli dostarczycie o 1000 kalorii dziennie mniej, to po tygodniu stracicie 1 kilogram. Realnie wiadomo jednak, że korzystając z tej samej metody, jeden schudnie w tym czasie więcej, inny mniej.
Kiedy początkowo ograniczycie kalorie, faktem jest, że zaczniecie chudnąć, ale po jakimś czasie spadek masy wyhamuje albo ustanie. Dlaczego się tak dzieje? Z naszego rachunku wychodziłoby na to, że deficyt 1000 kcal dziennie spowoduje w przeciągu 20 tygodni utratę 20 kilogramów. Odpowiedź jest prosta. W takim równaniu pojawiają się nowe zmienne.

Oznacza to, że liczba spalanych kalorii nie zawsze jest taka sama. Bilans energetyczny nigdy nie jest wartością stałą. Poza tym, kiedy wasze ciało chudnie, liczba kalorii potrzebnych do życia maleje. Należy tu pamiętać o wysiłku fizycznym, który będzie miał kolosalne znaczenie, jeśli chodzi o wydatkowanie energetyczne.

Problem pojawia się wtedy, kiedy nie potraficie dopasować poboru kalorii do zmienionego zapotrzebowania energetycznego. I tu także powraca problem braku treningu. W pogoni za szybkim efektem ogromna część osób decyduje się na głodówki, które przynoszą efekt tylko na początku, w rezultacie przyczyniając się do efektu jo-jo. Głodówka to stan, na który organizm wykształca mechanizmy obronne. Mają one chronić przed głodem i względnie stabilizować masę ciała lub w obawie przed kolejnym takim „numerem” szybko utratę uzupełnić.

Co zatem robić?
– Stawiajcie na produkty, które stabilizują poziom cukru we krwi,
– Kalorie się liczą i muszą zostać obniżone, ale nie poprzez głodówki,
– Obserwujcie swoje ciało, kiedy nadchodzi okres zatrzymania wagi, pora coś zmienić;
– Jeśli się odchudzacie – stawiajcie także na ćwiczenia. Najlepsze będzie łączenie kardio lub interwałów z ćwiczeniami siłowymi,
– Jedzcie regularnie o stałych porach,
– Eliminujcie potrawy z mąką i cukrem,
– Pilnujcie, by wasza dieta była zróżnicowana (nie może zabraknąć w niej białek, węglowodanów i zdrowych tłuszczy).

Więcej o zasadach odchudzania przeczytacie tu:

Głód – największy wróg redukujących wagę
Wiesz co jesz, czyli walka o lepsze ciało
Jak pozbyć się oponki z brzucha

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

Treningowe mity dotyczące odchudzania

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Napoje gazowane mogą uzależniać. Jakie są objawy?

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

Spalaj mądrzej i szybciej

Spalanie kalorii – rower, spacer, bieganie. Co jeść?

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Chcesz schudnąć? Te produkty musisz definitywnie odstawić

Zmieniłaś dietę, bo chcesz schudnąć? Te objawy mogą świadczyć o tym, że coś poszło nie tak

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać