5 min.
Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie potrawy wigilijne/ iStock
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Tradycyjne, a zarazem wegańskie potrawy na stole wigilijnym będą smacznym zaskoczeniem. Stół zastawiony wegańskimi potrawami może być równie piękny i pachnący. Sprawdź przepisy na wegańskie wersje wigilijnych potraw.
W większości domów przygotowania do świąt już dawno trwają. Wigilia za chwilę, postarajmy się więc, aby w te święta każdy na stole znalazł coś dla siebie. Kolacja wigilijna bez karpia i wyrobów odzwierzęcych jest możliwa i nie oznacza całkowitej rezygnacji np. z ryb. Wystarczy umiejętnie zastąpić je ich wegańską wersją. Seleryba, pasztet jaglany, pierogi z ciecierzycą przedstawią tradycyjne potrawy w nowy, ciekawy i smaczny sposób i z pewnością podkreślą magię świąt. Zobaczcie przepisy na wegańskie wersje dań wigilijnych.
Pierogi z ciecierzycą
Składniki:
Farsz:
20 dag ciecierzycy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka curry
łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki soli
łyżka kaszy manny (niekoniecznie)
1,5 szklanki wody
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
łyżka miękkiego masła wegańskiego
pół szklanki ciepłej wody
Dodatki:
granulat sojowy
3 łyżki masła wegańskiego
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę wypłukać, zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko razem rozgotować (w razie potrzeby dolać wody). Usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kaszę mannę i gotować przez 2 min, cały czas mieszając.
Ciasto zagnieść, powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt twarde i suche należy dodać trochę wody. Gotową masę rozwałkować partiami. Wyciąć kółka, nałożyć w środek farszu i zakleić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Od momentu wypłynięcia gotować 4 minuty.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zupa grzybowa
Składniki:
40 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki)
500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów)
1,5 L zimnej wody
1/4 selera
6 pieczarek (brunatne będą najlepsze, ale zwykłe też się nadają)1/2 szklanki nerkowców
2 cebule
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 gałązki rozmarynu
4 gałązki tymianku
kilka łodyg zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Wywar: warzywa obieramy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę oraz kilka namoczonych grzybów. Dodajemy 1,5 L wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i użyć jako pastę na kanapki). Wywar odstawiamy na bok.
- Nerkowce wsypujemy do szklanki, zalewamy wodą i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników lub na noc. (Nerkowce najlepiej zamoczyć dzień wcześniej, wywar dzięki temu będzie miał głębszy smak, jednak nie jest to konieczne)
- Suszone grzyby wsypujemy do miski, zalewamy 500ml gorącej wody i moczymy 30min-1h. Po tym czasie odcedzamy, ale zachowujemy wywar.
- Podgrzewamy w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucamy do niej posiekaną cebulę i czekamy aż się zarumieni. Dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut.
- Gdy zupa lekko przestygnie dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem.
Leczo z soczewicą
Składniki na jedną porcję: 5 łyżek ugotowanej soczewicy
1/4 bakłażana
1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 czerwonej papryki
1/3 cukinii
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1/4 cebuli
1 łyżeczka oleju rzepakowego
5 łyżek komosy ryżowej
Sposób przygotowania:
Siekamy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek z cebulą podsmażamy na oleju. Rozdrabniamy pozostałe warzywa i dusimy na patelni razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą (bez natki pietruszki). Przyprawiamy do smaku. Mieszamy z soczewicą. Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Leczo podajemy z kaszą i posypujemy natką pietruszki.
Przepis z książki „Insulinooporność. Leczenie dietą”, Hanna Stolińska – Fiedorowicz
Seleryba
Składniki:
1 korzeń selera (pokrojonego w okrągłe plastry o grubości 1cm)
4 łyżki sosu sojowego
3-4 arkusze sprasowanego nori
przyprawa do ryb
4 łyżki siemienia lnianego + 300 ml wody (lub więcej, w zależności od wielkości filetów)
Panierka: bułka tarta lub po części zmielone płatki jaglane
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Selera ugotować w wodzie z dodatkiem sosu sojowego i soli, aż będzie miękki (nie może się rozpadać)
2. Okrągłe plastry selera przekroić na pół, posypać przyprawą rybną i owinąć plastrami nori. W razie problemów można wodorosty zwilżyć wodą.
3. Selera w nori obtoczyć w kleiku siemienia i następnie obtoczyć w panierce.
4. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż filety się zarumienią.
Można skropić do smaku sokiem z cytryny.
Pasztet jaglany
Składniki:
1,5 łyżki sosu sojowego
1 cebula
1/2 pietruszki
1/2 plastra selera korzeniowego
4,5 łyżki oleju rzepakowego
7,5 łyżki gotowanej soczewicy czerwonej
5 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej na półtwardo lub płatków jaglanych
1 papryka
1 ogórek
3 liście lazurowe, 3 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, 1 ziarno jałowca, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na 1 łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po usmażeniu, wyjmujemy przyprawy. Miksujemy kaszę z soczewicą, olejem, sosem sojowym, cebulą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy warzywa do masy i jeszcze raz miksujemy do gładkości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 50 minut.
Przepis z książki „Insulinooporność. Leczenie dietą”, Hanna Stolińska – Fiedorowicz
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Zobacz także
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022