Przejdź do treści

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

grzyby
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Nieraz pewnie wybrałaś się na spontaniczny wypad do lasu na grzyby. Znalezione okazy zbierałaś więc do tego, co akurat miałaś pod ręką. Wiemy, że najczęściej wybór pada na foliową reklamówkę, dlatego zapytaliśmy dietetyczkę Celinę Kinicką, czy grzyby przechowywane w takim opakowaniu nadają się do spożycia.

ABC grzybobrania

Przed wyprawą do lasu dobrze jest zapoznać się z atlasem grzybów, sprawdzić, które okazy są jadalne, a które trujące. Kiedy mamy wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne, najlepszym rozwiązaniem będzie zgłoszenie się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (sanepidu). Tam specjaliści sprawdzą grzyby i podpowiedzą nam, które są zdatne do spożycia, a których musimy się pozbyć. Jeśli jesteśmy początkującymi grzybiarzami, zbierajmy po pierwsze całe grzyby, czyli nie oddzielajmy główki od nóżki, a po drugie starajmy się zbierać tylko grzyby rurkowe, czyli takie, które pod kapeluszem mają gąbkę a nie blaszkę.

Dlaczego? Ponieważ w tej grupie nie występują śmiertelnie trujące grzyby, więc minimalizujemy ryzyko zatrucia, które może objawiać się przede wszystkim nudnościami, wymiotami, bólami brzucha z biegunką włącznie. Przy zatruciu mogą pojawić się również objawy związane z podniesieniem lub obniżeniem temperatury ciała oraz objawy neurologiczne tj. zaburzenia świadomości czy zaburzenia widzenia. Zatrucie grzybami może znacznie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu, a nawet skończyć się śmiercią.

Justyn Kołek na zdjęciu z grzybami

Czy grzyby przechowywane w foliowej reklamówce nadają się do spożycia?

Zatruć można się nie tylko grzybem trującym, ale również grzybem źle przechowywanym. Specjaliści z krajowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych co roku ostrzegają, że nawet jadalne grzyby takie jak borowiki, kurki czy prawdziwki, kiedy są przechowywane w plastikowej torbie, mogą doprowadzić do zatrucia. O to, co dzieje się z grzybami w foliowej reklamówce, zapytaliśmy dietetyczkę Celinę Kinicką z Centrum Medycznego Damiana.

Nasza specjalistka wyjaśnia, że przydatność grzybów do spożycia zależy m.in. od tego, ile czasu spędziły w foliowej torebce, w jakiej temperaturze były przechowywane, czy były szczelnie zamknięte, czy miały dostęp do powietrza. Te wszystkie czynniki wpływają na to, jakie przemiany mogły zajść w grzybach.

- Jeżeli grzyby były przechowywane w foliowej reklamówce, ale miały dostęp do powietrza a w pomieszczeniu była dość niska temperatura, to teoretycznie nie powinno się z nimi nic stać. Teoretycznie, bo nie można tego przyjąć za regułę, ponieważ zawsze istnieje ryzyko zaparowania. Co do zasady grzyby powinniśmy zbierać do wiklinowego koszyka, który z każdej strony przepuszcza powietrze i tym samym minimalizuje ryzyko pojawienia się pleśni czy śluzu na grzybach -

wyjaśnia dietetyczka, Celina Kinicka
Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Dietetyczka podkreśla, że z punktu widzenia zdrowotnego grzyby, które mają narośl w postaci pleśni bądź są obślizgłe, nie nadają się do spożycia niezależnie od tego czy zostaną usmażone, ugotowane czy zamarynowane.

Pleśń zawsze na nich będzie. I choć ona sama w sobie nie jest groźna, to wytwarza szkodliwe substancje toksyczne, które są rakotwórcze dla organizmu. Należy pamiętać, że nawet marynowanie, czyli zalewanie grzybów octową zalewą, która może zabić pleśń, nie zlikwiduje toksyn, które przez tę pleśń zostały już wydzielone – dodaje.

Czy pleśń widoczna na grzybie w jednym miejscu, oznacza, że cały jest do wyrzucenia? Zdaniem dietetyczki tak. – Toksyny wydzielone przez pleśń migrują do całego wnętrza grzyba, im jest bardziej miękki, tym głębiej dostają się szkodliwe substancje. A to oznacza, że odkrojenie części z pleśnią, nie oznacza, że tej toksyny się pozbyliśmy, bo ona już zdążyła wsiąknąć w tę z pozoru dobrą część – wyjaśnia Kinicka.

Jak przechowywać grzyby?

Jak tłumaczy nasza ekspertka świeże, przebrane i umyte grzyby powinny być przechowywane w lodówce maksymalnie do trzech dni. Po tym czasie powinniśmy je spożyć.


Celina Kinicka – dietetyczka z Centrum Medycznego Damiana. Z pasji dostosowująca dietę pod styl życia pacjenta. Na co dzień zajmująca się odchudzaniem i żywieniem w chorobach metabolicznych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Mleko bez laktozy

Co to jest laktoza? Czy produkty bez laktozy są zdrowsze?

Dieta antyhistaminowa – czym jest i jakie produkty wyklucza? (PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS)

Dieta antyhistaminowa – czym jest i jakie produkty wyklucza? (PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS)

Paula Nagel / archiwum prywatne

Paula Nagel: wielu trenerów personalnych, pasjonatów zdrowego żywienia czy pseudodietetyków chce za wszelką cenę zostać „gwiazdami social media”, nie bacząc na fakt, że promują nieprawdę

kobieta na zakupach spożywczych

Dietetyczka kontra singielka, czyli o błędach jednoosobowych zakupów

Kurki, fot. Karol Niziołek

Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad!

Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Zofia Leszczyńska-Niziołek o polowaniu na grzyby. „Nie da się nauczyć grzybów inaczej, niż znajdując je samemu w lesie”

Wegeburgery z prawdziwkami

Soki owocowe – czy można je przedawkować? Wyjaśnia dietetyczka

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

cynamon

Nie tylko na przeziębienie. Dietetyczka o wpływie cynamonu na PCOS

Wegetariańska carbonara z grzybami

Wegetariańska carbonara z grzybami. Lekki i zdrowy posiłek na lato

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

małgorzata ponikowska

„Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka – Mercedes”. O tym, czy kefir to naturalny probiotyk, tłumaczy lekarka Małgorzata Ponikowska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami