Przejdź do treści

Whisky – lek czy trucizna? Jesteś koneserem? Sprawdź, co o niej wiesz

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Whisky, jak każdy alkohol, może być lekiem albo trucizną. Gdy zachowamy rozsądek, możemy czerpać korzyści z lampki wina czy kieliszka wódki od czasu do czasu. Tym razem mamy garść przydatnych informacji dla amatorów whisky.

Whisky – Bond wiedział, co zdrowe?

Analiza książek Iana Fleminga wykazała, że alkoholem najczęściej spożywanym przez Jamesa Bonda była właśnie whisky. W całej serii spożywa on alkohol 317 razy. Czy to dużo? Zależy. Eksperci zalecają, aby nie przekraczać dziennie dwóch jednostek alkoholu taka dawka mieści się w 50 ml whisky. Nie zapominajmy jeszcze o tym, że alkohole to napoje wysokokaloryczne. 25 ml whisky zawiera ok. 80 kcal. Pita w nadmiarze działa szkodliwie na cały organizm.

Whisky w zalecanych ilościach ma swoje zalety. Po pierwsze, zwalcza wolne rodniki, które powodują degradację DNA i odpowiadają za starzenie się. To zasługa antyoksydantów zawartych w tym alkoholu. Poza tym whisky zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i innych problemów układu krążenia.

Kilka lat temu w piśmie „European Journal of Clinical Nutrition” ukazała się publikacja mówiąca, że antyoksydanty zawarte w tym alkoholu lepiej odgrywają swoją rolę niż zawarte w winie, ponieważ lepiej wchłaniają się w organizmie (choć w winie jest ich znacznie więcej!).

Specjaliści z australijskiego Monash University uznali, że whisky wspiera odporność. Szklaneczka zaspokaja bowiem całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dr David J. Hanson z Uniwersytetu w Nowym Jorku ustalił z kolei, że ludzie pijący jedną lub dwie szklaneczki whisky dziennie (szklaneczka to 40 ml) są o 50 proc. mniej narażeni na udar mózgu oraz demencję.

Zanim jednak postanowisz uraczyć się odrobiną, sprawdź, jaką whisky wybrać na początek i w czym ją najlepiej podawać.

Whisky – pijesz ją często? Sprawdź, co o niej wiesz

 

Whisky to alkohol bardzo wymagający. Przygodę z tym trunkiem warto zacząć od jego łagodnych wersji. Inaczej łatwo się zniechęcić.

Whisky (w pisowni irlandzkiej i amerykańskiej: whiskey) powstaje z destylacji zacieru zbożowego dojrzewającego w drewnianych (najczęściej dębowych) beczkach, w których wcześniej leżakował burbon lub sherry. Whisky single malt powstaje z kiełkującego jęczmienia, wody i drożdży. Proces dojrzewania w beczkach trwa co najmniej trzy lata. 6070 proc. smaku single malta powstaje w wyniku interakcji alkoholu i drewna, z którego wykonano beczkę. Aby poznać tajemnice whisky, warto się wybrać do jednego z whisky klubów. Warto też czytać notki z degustacji (tasting notes), czyli dostępne w internecie zapiski wielbicieli whisky dotyczące wrażeń z picia danego trunku.

Skoro proces produkcji whisky teoretycznie jest dość nieskomplikowany, to skąd w różnych alkoholach tyle różnych nut smakowych? Aromat torfu pochodzi ze słodu, który jest suszony nad dymem z palonego torfu. Skojarzenie z morzem przywołują alkohole leżakujące tuż nad jego brzegiem. Sherry wyczuwamy w whisky leżakującej w beczkach, w których wcześniej przechowywano ten alkohol.

Brytyjczycy mówią, że whisky to acquired taste – tego smaku trzeba się nauczyć. Mocno torfowe whisky (np. Laphroaig) albo to bardzo mocne (np. cask strength zawierające nawet 60 proc. alkoholu) lepiej odłożyć na czas, kiedy już rozsmakujemy się w tych alkoholach. Wieczorem przy kominku można popijać whisky z old fashioned glass – szklanek o grubych, prostych ściankach i grubym dnie. Whisky do degustacji podaje się w kieliszkach w kształcie tulipana. Pozwala to dobrze poczuć aromat alkoholu. Najczęściej whisky podaje się po posiłku, a sam posiłek nie powinien mieć zbyt intensywnego smaku, aby nie zagłuszyć smaku napoju.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Kac po sylwestrze / istock

Jak przeżyć sylwestra bez kaca? Dietetyk Tomasz Teresiński wyjaśnia

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Ile można wypić?

Ile mogę wypić alkoholu? Piwo, wino, wódka – ile promili?

Im starsze, tym lepsze? Uwaga, wino też ma datę ważności

Cydr- skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

Cydr – skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

figi

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Czy alkohol tuczy?

Czy alkohol tuczy? Zbyt częste spożywanie alkoholu pogarsza wydolność, ale co ze spalaniem tkanki tłuszczowej?

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

toast kieliszkami z winem

Wino – jakie przynosi korzyści dla zdrowia?

kobieta trzyma frytki

6 produktów, które mogą powodować raka

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Jesteś osłabiona, masz problemy z koncentracją, drętwieją ci nogi i ręce? To może być niedobór witaminy B12! Kto jest zagrożony? Tłumaczy farmaceutka

kac

5 najlepszych patentów na porannego kaca

Joanna Pietroń, internista CMD

Lek. Joanna Pietroń: suplementy mogą uzupełniać naszą dietę, ale nie mogą być zamiennikiem zdrowego i zbilansowanego odżywiania

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

istockphoto.com

Piwo – ile o nim wiesz?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol