Przejdź do treści

Przepis na ciasto orzechowe. Jak zrobić orzechowca z kremem?

Przepis na ciasto orzechowe z kremem.
Przepis na ciasto orzechowe z kremem. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Przepis na ciasto orzechowe z natury uwzględnia produkty o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. W świetle wszelkich badań garść orzechów jedzona codziennie może nas uchronić przed wieloma chorobami. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale nie tylko, orzechy regulują cholesterol i cukier we krwi. Podrzucamy wam przepis na ciasto orzechowe bez cukru – w naszym orzechowcu zastąpiliśmy go erytrolem, który nie podnosi poziomu glukozy we krwi.

Przepis na ciasto orzechowe – dlaczego warto go wypróbować?

To orzechy sprawiają, że chce się po to ciasto sięgać i sięgać. W naszym przepisie na ciasto orzechowe (orzechowiec) występują podwójnie, bo w części mącznej i w kremie.

Orzechy to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów. Regulują metabolizm, poziom cholesterolu i cukru we krwi. Warto je jeść ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawierają magnez, fosfor, potas, witaminy A, D i E. To jeszcze nie wszystkie powody, by wypróbować ten przepis na ciasto z orzechami! Spożywanie orzechów poleca się podczas intensywnej pracy umysłowej, bo mają dobry wpływ na koncentrację. Poza są przekąską, która daje kopa do działania. Pomagają zadbać o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Nasz przepis na ciasto „orzechowiec” uwzględnia aż trzy rodzaje orzechów: migdały, orzechy ziemne (lub włoskie) oraz orzech kokosowy. Wszystko, aby zmaksymalizować pozytywne właściwości zdrowotne i zadbać o bogactwo smaku ciasta orzechowego!

Kobieta trzyma tacę z orzechami

Erytrytol w przepisie na ciasto orzechowe – dobry zamiennik cukru?

Wszyscy wiemy, że cukru najlepiej w naszej diecie unikać. Trudno jednak całkowicie zrezygnować ze słodkiego smaku ciast i ciasteczek. W związku z tym warto więc poszukać dla cukru godnego zastępstwa!

Przepis na ciasto orzechowe w naszej wersji zamiast cukru zawiera erytrytol. Indeks glikemiczny tego zamiennika wynosi dokładnie zero! Oznacza to, że erytrytol uwzględniony w naszym przepisie na ciasto z orzechami w ogóle nie podnosi poziomu glukozy we krwi. To dlatego ten przepis na orzechowca będzie dobrą alternatywą tradycyjnych receptur wykorzystujących cukier lub miód – szczególnie polecaną osobom chorującym na cukrzycę.

Jak zrobić orzechowiec w takiej wersji? Poniżej znajdziesz nasz przepis na ciasto orzechowe z kremem, który sprawi, że będziesz po tę recepturę sięgać regularnie!

Przepis na ciasto orzechowe

Przepis na ciasto orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

  •  50 g migdałów zmiksowanych na mąkę
  • 130 g orzechów ziemnych albo włoskich
  • 200 g mąki orkiszowej albo zwykłej pszennej
  • spora szczypta kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 280 g erytrytolu albo ksylitolu
  • 100 g oleju kokosowego albo masła klarowanego rozpuszczonego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • dwie silikonowe foremki o wymiarach 24×10 cm

Przygotowanie:

W jednej misce połącz mąkę migdałową z mąką orkiszową, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Mikserem ubij olej kokosowy z 200 g erytrytolu. Miksuj przez 3-4 minuty. Wbij 2 jajka i połącz całość.

ciasto-orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Następnie wlej 180 ml mleczka kokosowego. Do mokrych składników powoli dosypuj mąki.

przepis-na-ciasto-orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na koniec wmieszaj skórkę z cytryny. Uzyskane ciasto rozdziel na dwie foremki.

ciasto-orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotuj orzechowe nadzienie.

Jak zrobić krem orzechowy do ciasta? 130 g orzechów zmiksuj na grube okruchy. Wsyp resztę erytrytolu i ponownie włącz mikser. Wbij jajka i dodaj resztę mleczka kokosowego. Całość zmiksuj, aż składniki się połączą.

Orzechowym kremem wysmaruj jedną połówkę upieczonego ciasta.

przepis-na-ciasto-orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przykryj drugą, delikatnie dociśnij i piecz przez kolejne 20-25 minut. Ciasto orzechowe wyjmij z piekarnika i pokrój dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

Przepis na ciasto orzechowe (orzechowca) możesz wzbogacić podając je z ulubionymi sezonowymi owocami.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?