Przejdź do treści

Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jogurty naturalne są zdrową alternatywą dla tych owocowych, często pełnych cukrów i barwników. Nic dziwnego, że tak chętnie po nie sięgamy. Są lepiej przyswajalne od mleka, wspierają procesy trawienne, a w ich składzie znajduje się wiele probiotyków. Najnowsze badania wskazują, że jogurt naturalny pozytywnie wpływa na insulinooporność i stłuszczenie wątroby. A to dopiero początek jego zalet…

Jogurt naturalny – skład

Wydaje ci się, że każdy jogurt naturalny, niezależnie od marki, jest taki sam? Nic bardziej mylnego. Za przykład możemy podać zawartość probiotyków. Na nasz układ odpornościowy działają tylko te jogurty, które w swoim składzie mają żywe bakterie probiotyczne, np. Lactobacillus acidophilus LA-5. Tylko wybrane szczepy bakterii trafiają do jelit.

Sięgasz po jogurt naturalny, ponieważ jesteś na diecie? Nie wszystkie białe jogurty są odpowiednie dla osób odchudzających się. Wszystko dlatego, ponieważ producenci dodają do nich cukier, słodziki bądź syrop glukozowo-fruktozowy. 

Kupując jogurt naturalny, sprawdzaj także, czy w jego składzie nie widnieje mleko w proszku bądź białka mleka. Są one niepotrzebnymi dodatkami mającymi na celu nadanie produktowi kremowej konsystencji. Nie kupuj też jogurtów ze skrobią modyfikowaną czy substancjami zagęszczającymi w składzie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Jogurt naturalny – wartości odżywcze

Jeśli jednak skład twojego jogurtu naturalnego nie budzi zastrzeżeń, częstuj się do woli! Zawiera on bowiem cenne dla organizmu witaminy A, B i D oraz dużo wapnia i białka. Jest też niskokaloryczny. W 100 g jogurtu znajduje się tylko ok. 60 kcal!

To jednak nie tylko smaczne źródło witamin i składników mineralnych. Ostatnie badania wskazują, że jogurt naturalny może pomóc w walce z chorobami!

Jogurt naturalny a insulinooporność

W „The American Journal of Clinical Nutrition” pojawiły się niedawno wyniki badań, które dotyczyły wpływu jogurtu naturalnego na insulinooporność oraz na stłuszczenie wątroby niespowodowane uzależnieniem od alkoholu. Wskazują one na fakt, że regularne spożywanie jogurtu naturalnego niweluje objawy insulinooporności oraz zmniejsza zawartość tłuszczu w wątrobie. Wszystko dzięki szczepom bakterii.

Jogurt naturalny na odporność

Też podczas kuracji antybiotykiem jesz jogurty? Bardzo rozsądnie. Wybieraj jednak właśnie te naturalne z żywymi kulturami bakterii w składzie. Jogurt będzie też dobrą opcją przy problemach żołądkowych. Pomoże zarówno w leczeniu zaparć, jak i w biegunce.

Jogurt naturalny a próchnica

Czy wiesz, że regularne jedzenie jogurtu naturalnego wzmacnia nasze zęby? Wszystko dzięki cennemu wapniu. Jogurt zadba też o nasz świeży oddech i zapobiegnie powstawaniu kamienia nazębnego. 

Bez spiny jem rośliny kampania

Jaki jogurt naturalny wybrać?

Zastanawiasz się nad trudnym wyborem jogurtu naturalnego? Wybieraj ten o jak najkrótszym składzie – mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii wystarczą, by powstał smaczny produkt. Pamiętaj też, że mleko w proszku zwiększa kaloryczność produktu. Jogurty naturalne z oksysterolem (czyli z utlenionym cholesterolem znajdujący się właśnie w mleku w proszku) mogą także przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Nie każdy jogurt naturalny jest więc zdrowy.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Czy nabiał zapycha żyły i tętnice? / pexels

Czy nabiał zapycha żyły? „Ta teoria jest niekompletna i nieobiektywna” – wyjaśnia Michał Kot

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Lubisz mleko? Sprawdź, jak wpływa na twoje zdrowie

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. „Przy braku przeciwwskazań nie należy wykluczać go z diety” – mówi dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Nabiał w diecie

Nabiał w diecie – czy jest zdrowy i jakie produkty wybierać?

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Tabletki

Zażywasz omeprazol lub pantoprazol? Uważaj na niedobór witaminy B12

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Mleko w proszku

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

×