3 min.
Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

Istock.com
Najnowsze
27.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Jogurty naturalne są zdrową alternatywą dla tych owocowych, często pełnych cukrów i barwników. Nic dziwnego, że tak chętnie po nie sięgamy. Są lepiej przyswajalne od mleka, wspierają procesy trawienne, a w ich składzie znajduje się wiele probiotyków. Najnowsze badania wskazują, że jogurt naturalny pozytywnie wpływa na insulinooporność i stłuszczenie wątroby. A to dopiero początek jego zalet…
Spis treści
Jogurt naturalny – skład
Wydaje ci się, że każdy jogurt naturalny, niezależnie od marki, jest taki sam? Nic bardziej mylnego. Za przykład możemy podać zawartość probiotyków. Na nasz układ odpornościowy działają tylko te jogurty, które w swoim składzie mają żywe bakterie probiotyczne, np. Lactobacillus acidophilus LA-5. Tylko wybrane szczepy bakterii trafiają do jelit.
Sięgasz po jogurt naturalny, ponieważ jesteś na diecie? Nie wszystkie białe jogurty są odpowiednie dla osób odchudzających się. Wszystko dlatego, ponieważ producenci dodają do nich cukier, słodziki bądź syrop glukozowo-fruktozowy.
Kupując jogurt naturalny, sprawdzaj także, czy w jego składzie nie widnieje mleko w proszku bądź białka mleka. Są one niepotrzebnymi dodatkami mającymi na celu nadanie produktowi kremowej konsystencji. Nie kupuj też jogurtów ze skrobią modyfikowaną czy substancjami zagęszczającymi w składzie.
Jogurt naturalny – wartości odżywcze
Jeśli jednak skład twojego jogurtu naturalnego nie budzi zastrzeżeń, częstuj się do woli! Zawiera on bowiem cenne dla organizmu witaminy A, B i D oraz dużo wapnia i białka. Jest też niskokaloryczny. W 100 g jogurtu znajduje się tylko ok. 60 kcal!
To jednak nie tylko smaczne źródło witamin i składników mineralnych. Ostatnie badania wskazują, że jogurt naturalny może pomóc w walce z chorobami!
Jogurt naturalny a insulinooporność
W „The American Journal of Clinical Nutrition” pojawiły się niedawno wyniki badań, które dotyczyły wpływu jogurtu naturalnego na insulinooporność oraz na stłuszczenie wątroby niespowodowane uzależnieniem od alkoholu. Wskazują one na fakt, że regularne spożywanie jogurtu naturalnego niweluje objawy insulinooporności oraz zmniejsza zawartość tłuszczu w wątrobie. Wszystko dzięki szczepom bakterii.
Jogurt naturalny na odporność
Też podczas kuracji antybiotykiem jesz jogurty? Bardzo rozsądnie. Wybieraj jednak właśnie te naturalne z żywymi kulturami bakterii w składzie. Jogurt będzie też dobrą opcją przy problemach żołądkowych. Pomoże zarówno w leczeniu zaparć, jak i w biegunce.
Jogurt naturalny a próchnica
Czy wiesz, że regularne jedzenie jogurtu naturalnego wzmacnia nasze zęby? Wszystko dzięki cennemu wapniu. Jogurt zadba też o nasz świeży oddech i zapobiegnie powstawaniu kamienia nazębnego.
Jaki jogurt naturalny wybrać?
Zastanawiasz się nad trudnym wyborem jogurtu naturalnego? Wybieraj ten o jak najkrótszym składzie – mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii wystarczą, by powstał smaczny produkt. Pamiętaj też, że mleko w proszku zwiększa kaloryczność produktu. Jogurty naturalne z oksysterolem (czyli z utlenionym cholesterolem znajdujący się właśnie w mleku w proszku) mogą także przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Nie każdy jogurt naturalny jest więc zdrowy.
Zobacz także
Spodobał ci się tekst? Poleć go znajomej!
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020