Przejdź do treści

Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Jogurty naturalne są zdrową alternatywą dla tych owocowych, często pełnych cukrów i barwników. Nic dziwnego, że tak chętnie po nie sięgamy. Są lepiej przyswajalne od mleka, wspierają procesy trawienne, a w ich składzie znajduje się wiele probiotyków. Najnowsze badania wskazują, że jogurt naturalny pozytywnie wpływa na insulinooporność i stłuszczenie wątroby. A to dopiero początek jego zalet…

Jogurt naturalny – skład

Wydaje ci się, że każdy jogurt naturalny, niezależnie od marki, jest taki sam? Nic bardziej mylnego. Za przykład możemy podać zawartość probiotyków. Na nasz układ odpornościowy działają tylko te jogurty, które w swoim składzie mają żywe bakterie probiotyczne, np. Lactobacillus acidophilus LA-5. Tylko wybrane szczepy bakterii trafiają do jelit.

Sięgasz po jogurt naturalny, ponieważ jesteś na diecie? Nie wszystkie białe jogurty są odpowiednie dla osób odchudzających się. Wszystko dlatego, ponieważ producenci dodają do nich cukier, słodziki bądź syrop glukozowo-fruktozowy. 

Kupując jogurt naturalny, sprawdzaj także, czy w jego składzie nie widnieje mleko w proszku bądź białka mleka. Są one niepotrzebnymi dodatkami mającymi na celu nadanie produktowi kremowej konsystencji. Nie kupuj też jogurtów ze skrobią modyfikowaną czy substancjami zagęszczającymi w składzie.

Jogurt naturalny – wartości odżywcze

Jeśli jednak skład twojego jogurtu naturalnego nie budzi zastrzeżeń, częstuj się do woli! Zawiera on bowiem cenne dla organizmu witaminy A, B i D oraz dużo wapnia i białka. Jest też niskokaloryczny. W 100 g jogurtu znajduje się tylko ok. 60 kcal!

To jednak nie tylko smaczne źródło witamin i składników mineralnych. Ostatnie badania wskazują, że jogurt naturalny może pomóc w walce z chorobami!

Jogurt naturalny a insulinooporność

W „The American Journal of Clinical Nutrition” pojawiły się niedawno wyniki badań, które dotyczyły wpływu jogurtu naturalnego na insulinooporność oraz na stłuszczenie wątroby niespowodowane uzależnieniem od alkoholu. Wskazują one na fakt, że regularne spożywanie jogurtu naturalnego niweluje objawy insulinooporności oraz zmniejsza zawartość tłuszczu w wątrobie. Wszystko dzięki szczepom bakterii.

Jogurt naturalny na odporność

Też podczas kuracji antybiotykiem jesz jogurty? Bardzo rozsądnie. Wybieraj jednak właśnie te naturalne z żywymi kulturami bakterii w składzie. Jogurt będzie też dobrą opcją przy problemach żołądkowych. Pomoże zarówno w leczeniu zaparć, jak i w biegunce.

Jogurt naturalny a próchnica

Czy wiesz, że regularne jedzenie jogurtu naturalnego wzmacnia nasze zęby? Wszystko dzięki cennemu wapniu. Jogurt zadba też o nasz świeży oddech i zapobiegnie powstawaniu kamienia nazębnego. 

Bez spiny jem rośliny kampania

Jaki jogurt naturalny wybrać?

Zastanawiasz się nad trudnym wyborem jogurtu naturalnego? Wybieraj ten o jak najkrótszym składzie – mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii wystarczą, by powstał smaczny produkt. Pamiętaj też, że mleko w proszku zwiększa kaloryczność produktu. Jogurty naturalne z oksysterolem (czyli z utlenionym cholesterolem znajdujący się właśnie w mleku w proszku) mogą także przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Nie każdy jogurt naturalny jest więc zdrowy.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Akcja regeneracja, czyli co maluch powinien jeść po chorobie

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Lubisz mleko? Sprawdź, jak wpływa na twoje zdrowie

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. „Przy braku przeciwwskazań nie należy wykluczać go z diety” – mówi dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Nabiał w diecie

Nabiał w diecie – czy jest zdrowy i jakie produkty wybierać?

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Tabletki

Zażywasz omeprazol lub pantoprazol? Uważaj na niedobór witaminy B12

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Mleko w proszku

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

Magnez i wapno – bierzesz je razem? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł!

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Potas, magnez, wapń i sód ‒ elektrolity w akcji

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

istockphoto.com

Uzupełnij braki. 8 najczęstszych niedoborów w diecie

nabiał

Masz Hashiomoto i chcesz wyeliminować z diety nabiał? Dowiedz się, co sądzi na ten temat dietetyczka

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

Jogurt, granola, truskawki

Ile cukru jest w jogurcie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”