Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu
Przekąska, nad którą nie trzeba spędzić wielu godzin, a smakuje jak z dobrej restauracji? To zdecydowanie słodki batat, soczyste guacamole i chrupiący chips z jarmużu.
Gdy zestawimy klasyczne guacamole z pieczonym słodkim batatem w przyprawach oraz chrupiącym chipsem z jarmużu, powstanie połączenie, które podbije kubki smakowe wszystkich gości weekendowej imprezy. To nie tylko smaczna przekąska, ale i zdrowa! Mnóstwo beta-karotenu z batata przyswoi się lepiej dzięki dodatkowi zdrowych tłuszczów awokado. Kropką nad „i” niech będzie jarmuż, który od kilku lat uchodzi za prawdziwe superfood. Do dzieła!
Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu
Zdjęcie: erVegan
Składniki (na około 10-12 kąsków):
– 1 średni batat (około 350 g)
– 1 dojrzałe awokado
– 1 mała czerwona cebula
– 1 pomidor
– odrobina soku z cytryny
– kilka garści jarmużu
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– ulubione przyprawy: papryka wędzona i ostra, kumin, czosnek i imbir w proszku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Batata porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i nie obieraj. Pokrój go w grube plastry i przełóż do większej miski, oblewając olejem. Porządnie natrzyj ulubionymi przyprawami, tak aby każdy był równomiernie nimi pokryty. Tak przygotowane bataty przełóż na blachę i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut, aż będą miękkie.
2. W tym czasie przygotuj guacamole: posiekaj cebulę, pokrój pomidora i rozgnieć awokado razem z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Całość porządnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
3. Jarmuż posiekaj na mniejsze liście i gdy bataty będą niemalże gotowe – na sam koniec ich pieczenia dodaj jarmuż na wierzch ziemniaków, aby się lekko podsuszył na chipsy.
4. Gdy wszystko będzie już przygotowane, zajmij się składaniem kąsków: na plaster batata układaj łyżkę guacamole, a na wierz dodaj chips z jarmużu. To też dobry patent na rozruszanie gości przed właściwą imprezą – zaproś ich do kuchni, przecież tam zabawa jest zawsze najlepsza!
Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!
Zobacz także
„Oprócz dbałości o to, by dieta była sycąca, zachęcam, by była smaczna i swobodna, a przy tym oczywiście skuteczna w osiąganiu celów” – mówi psycholog żywienia, dr Anna Januszewicz
„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych
10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?