Przejdź do treści

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Budyń w proszku to sama chemia. Znamy jednak rozwiązanie – proponujemy budyń domowy: wegański, bez cukru, ale słodki. Użyjemy batatów i bananów. Pycha!

Batat to słodka odmiana ziemniaka. Zdecydowanie rzadziej gości na polskich stołach niż zwykłe ziemniaki. Szkoda, bo jest zdrowszy, zawiera więcej wartości odżywczych, mikroelementów i witamin. Bataty zawierają wapń, fosfor, magnez, żelazo, chlor i sód. Oprócz tego są bogate w witaminy z grupy A, B, C, E, K i kwas foliowy. Według badań regularne spożywanie batatów zmniejsza ryzyko zachorowania na różne nowotwory. Warzywa te są dobre dla cukrzyków. To dzięki temu, że mają niższy indeks glikemiczny. Poza tym bataty mają dobry wpływ na wzrok, wygląd skóry i pamięć.

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Jedz budyń, ale naprawdę zdrowy. Jedz budyń z batatów!

Budyń z batatów – składniki:

– 1 batat (300–400 g)
– mleko roślinne (każde się tutaj świetnie sprawdzi)
– sok z połowy limonki
– ok. 2 garści ziarenek granatu
– szczyptę gałki muszkatołowej
– 1 dojrzały banan

Budyń z batatów – przygotowanie:

Umyj ziemniaka, ponakłuwaj go widelcem, zawiń w folię do pieczenia i piecz, aż będzie zupełnie miękki, w temperaturze 220 stopni. Po upieczeniu wyjmij warzywo i poczekaj, aż trochę wystygnie.

Zdjęcie: masz.talerz

Do naczynia wrzuć batata, banana, gałkę i sok z limonki.

przepis na budyn z batata

Zdjęcie: masz.talerz

Miksując, dolej mleka – tyle, ile potrzeba, aby budyń był gęsty, gładki i lekko lejący się. Na początku dodaj mniejszą ilość, 80–100 ml.

bataty [link id=

Zdjęcie: masz.talerz

Jeśli budyń będzie za gęsty, dolej więcej mleka. Możesz też dodać wody. Budyń przelej do miseczek.

przepis budyn bataty

Zdjęcie: masz.talerz

Posyp granatem i jedz od razu albo włóż do lodówki na 2 godziny i podawaj schłodzony. Przechowuj w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

×