Przejdź do treści

Przepis na niedzielę – sałatka z jarmużem i warzywami korzeniowymi

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Kto powiedział, że sałatki jada się tylko latem? Do naszej użyliśmy jarmużu i warzyw korzeniowych ‒ marchewki, selera i korzenia pietruszki. Wzbogaciliśmy ją o rozgrzewające przyprawy: imbir, chili i kurkumę. Nie zapomnieliśmy o serze długo dojrzewającymi i sosie, który składa się z pasty tahini i soku z czerwonych pomarańczy. Brzmi pysznie i tak będzie!

Sezon na warzywa korzeniowe trwa cały rok. Warzywa te przede wszystkim zawierają mnóstwo cennych witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. Wszystkie mają działanie lecznicze. Marchew zawiera cechy krwiotwórcze oraz ma najwięcej prowitaminy A ze wszystkich warzyw i jest niskokaloryczna. Oprócz tego jest bogata w beta-karoten, witaminę C, E, K, kwas foliowy i ryboflawinę. Poza tym jedząc ją, dostarczysz wapń, żelazo, magnez, sód i cynk. Ma właściwości antynowotworowe, obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy.

Seler ma działanie odchudzające, oczyszczające i odtruwające. Obniża ciśnienie krwi i ma dobry wpływ na układ nerwowy. Dobrze wpływa na trawienie, serce i nerki. Podobnie jak marchew również ma właściwości przeciwnowotworowe.

Korzeń pietruszki ma działanie odkażające i rozkurczające. Ułatwia trawienie, reguluje ciśnienie krwi i jest moczopędny. Zawiera prowitaminę A, C, PP i K. Oprócz tego jest bogaty w żelazo, wapń, magnez i potas.

Sałatka z jarmużem i warzywami korzeniowymi – składniki:

– 2 marchewki
– pół selera
– 2 pietruszki
– 2 garści jarmużu
– 4 łyżki sera niebieskiego
– 1,5 łyżki czarnuszki
– olej do polania warzyw
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki wędzonej papryki
– łyżka kurkumy
– łyżka startego świeżego imbiru
– sproszkowana słodka papryka
– łyżeczka posiekanej papryczki chili
– łyżeczka za’ataru (opcjonalnie)
– łyżka pasty tahini
– łyżeczka startej skórki z pomarańczy
– sok ze świeżej pomarańczy
– sok z połowy cytryny
– jeden ząbek czosnku

Sałatka z jarmużem i warzywami korzeniowymi – przygotowanie:

Zacznij od obrania i umycia warzyw korzeniowych. Pokrój je w nieregularne kawałki.

Zdjęcie: masz.talerz

Włóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem.

przepis na rozgrzewajaca salatke

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj sól, pieprz, paprykę wędzoną, słodką paprykę, kurkumę, imbir, skórkę pomarańczową, chili i za’atar. Wmasuj przyprawy w warzywa. Piecz, aż się upieką i zmiękną (45‒60 minut) w temperaturze 220 stopni ‒ mieszaj warzywa co jakiś czas.

przepis na salatke z pieczonymi warzywami

Zdjęcie: masz.talerz

W tym czasie przygotuj sos ‒ w miseczce umieść tahini, sok z pomarańczy, cytryny i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj dokładnie. Jarmuż umyj i osusz. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmaż jarmuż, aż pięknie się zarumieni i zacznie pachnieć. Gotowy zdejmij z patelni. Upieczone warzywa podawaj posypane czarnuszką, z jarmużem, serem oraz skropione sosem z tahini.

sos tahini

Zdjęcie: masz.talerz

Sałatkę jedz gorącą.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?