4 min.
Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole/ Istock
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
21.06.2022
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
20.06.2022
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
20.06.2022
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
19.06.2022
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu
Guacamole – pasta z awokado jest idealna do imprezowych przekąsek. Przepis na guacamole to jedynie bazowa receptura. Można przygotować je na wiele sposobów. Wypróbujcie to klasyczne, a potem skuście się na przepis z nutą azjatycką i śródziemnomorską.
Guacamole to rodzaj salsy, dipu, pasty ‒ podawanego na zimno. Serwuje się je jako dodatek do potraw ciepłych (jak choćby quesadilli, burrito, owoców morza czy pieczonego kurczaka), ale można je także zajadać z chrupiącymi chipsami z tortilli, słupkami świeżych warzyw czy po prostu na kromce pieczywa.
Spis treści
Guacamole – co to takiego?
Guacamole to sos przygotowywany na bazie awokado. Jego ojczyzną jest Meksyk, ale jak to zwykle bywa w wypadku genialnych potraw – wieść o nim rozeszła się szeroko, mocno zadomowiając się w kuchniach czterech stron świata.
Bazowym i najważniejszym składnikiem guacamole jest owoc awokado, bardziej swojsko zwany też smaczliwką. Owoce powinny być dojrzałe, miękkie (ale nie rozpadające) i z maślanym wnętrzem. Można użyć dowolnej odmiany awokado, chociaż osobiście polecam przepyszne, kremowe, o delikatnie orzechowym posmaku Hass. Poznacie je po chropowatej, brązowej (a nawet fioletowobrązowej) skórce.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Guacamole – przepis
Jak zrobić guacamole? Przygotowanie pasty z awokado jest dziecinnie proste: wystarczy wydrążony miąższ smaczliwki rozgnieść widelcem. I taka tylko sugestia: z tym rozgniataniem nie trzeba się szczególnie mocno starać ‒ większe grudki gdzieniegdzie są bardzo mile widziane. Warto natomiast pamiętać, że rozcięte i pozbawione pestki awokado szybko się utlenia, nabierając nieapetycznej, sinej barwy. Aby spowolnić ten proces, konieczne jest zakwaszenie miąższu ‒ wystarczy niewielka ilość soku z limonki czy cytryny, które dodatkowo podkreślą smak potrawy. Dobrze jest też na wszelki wypadek zachować pestkę. Jeśli z konsumpcją przyjdzie poczekać – pomoże trik z wciśnięciem pestki do środka miseczki z dipem.
W skład klasycznego guacamole wchodzą niemałe ilości ostrej papryczki (np. jalapeño), czerwona cebula i spora garść świeżej kolendry. Ale guacamole doczekało się wielu odmian. Rodzaj i ilość dodatków, które mogą się znaleźć w paście – to już w zasadzie kwestia gustu. Najlepiej eksperymentować i szukać własnych połączeń. Moje ulubione podaję poniżej. Smacznego!
Guacamole podstawowe (klasyczne)
Składniki:
- 2 owoce awokado
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej cebuli (małej)
- kawałek papryczki chili (ulubionej odmiany, z pestkami lub bez), ilość dozować do smaku
- garść świeżej kolendry
- sól, pieprz do smaku
Przygotuj dodatki: utrzyj ząbek czosnku; cebulę, papryczkę i listki kolendry drobno posiekaj.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż do miseczki i od razu skrop sokiem z limonki. Za pomocą widelca rozgnieć owoce na niejednorodną papkę (dobrze, jeśli tekstura będzie zróżnicowana i gdzieniegdzie pojawią się odrobinę większe kawałki).
Wmieszaj czosnek, cebulkę, papryczkę (tę dodawaj stopniowo, sprawdzając pikantność potrawy), oraz kolendrę. Na koniec dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Guacamole na nutę azjatycką
Składniki:
- 2 owoce awokado
- 1 łyżeczka octu ryżowego (lub ilość do smaku)
- kawałek świeżego ogórka
- kilka łodyżek szczypiorku
- ok. 1/3 łyżeczki pasty chili (lub do smaku)
- kawałek papryczki chili
- ½ ‒1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1‒2 łyżeczki czarnego sezamu
- sól do smaku
Przepis na guacamole na nutę azjatycką
Przygotuj dodatki: ogórka pokrój w niewielką kosteczkę (najlepiej usuwając wewnętrzną galaretkę zawierającą pestki), szczypiorek i papryczkę chili drobno posiekaj. Czarny sezam upraż na rozgrzanej, suchej patelni, aby wydobyć z niego smak.
Miąższ awokado przełóż do miseczki, skrop octem ryżowym i rozgnieć całość widelcem. Wmieszaj pastę chili, ogórka, szczypiorek, papryczkę chili, olej sezamowy i czarny sezam. Dopraw do smaku solą.
Guacamole na nutę śródziemnomorską
Składniki:
- 2 awokado
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 limonki lub 1‒2 łyżeczki soku z cytryny
- 6‒8 połówek suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 1 łyżka oliwy (może być z suszonych pomidorów)
- garść świeżych liści bazylii
- (świeży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
- opcjonalnie, np. w sezonie letnim)
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić guacamole na nutę śródziemnomorską?
Przygotuj dodatki: utrzyj drobno czosnek, suszone pomidory pokrój w paseczki, a listki bazylii posiekaj.
Miąższ z awokado pokrój w niezbyt grubą kostkę i od razu skrop sokiem z limonki. Dodaj utarty czosnek, oliwę oraz suszone pomidory i bazylię (w sezonie można również dodać kawałki świeżego pomidora). Dopraw do smaku solą i pieprzem – wymieszaj.
Zobacz także
Spodobał ci się ten artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022