Przejdź do treści

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mleko roślinne jest idealnym zamiennikiem krowiego nabiału. W szczególności dla tych, którzy cierpią na nietolerancję laktozy. Niestety, kupne produkty często mają w składzie wiele podejrzanych i sztucznych składników. Na szczęście mleko roślinne można szybko i prosto zrobić samemu w domu. Przedstawiamy kilka prostych przepisów dla tych, którzy cenią szybkie gotowanie, a także dla tych lubiących przełamywać nudę.

Różane mleko migdałowe

iStock

Składniki:

Szklanka migdałów

2 suszone daktyle

2 łyżki wody różanej

6 szklanek wody

Szczypta soli

Przygotowanie:

Migdały wsypać do miski i zamoczyć w 3 szklankach wody. Zostawić na noc lub na 12 godzin. Wszystko odcedzić, wrzucić do blendera, dodać daktyle, wodę różaną, 3 szklanki wody, szczyptę soli i zblendować. Przelać do butelki przez sito z gazą. Przechowywać w lodówce.

Mleko kokosowe

iStock

Składniki:

200 g wiórków kokosowych

1,2 l wody

1 gaza

Przygotowanie:

Wsyp wiórki kokosowe do miski, zalej wodą i zostaw na noc, aby się namoczyły. Wodę po nocnym moczeniu przelej do garnka i podgrzej do ok 60 st. C, a następnie zmiksuj blenderem. Tak przygotowaną masę przelej do butelki przez gazę.

Do wiórków kokosowych można dodać też 200 g płatków owsianych. Wtedy nie trzeba mleka przecedzać, ponieważ na wierzchu utworzy się  warstwa śmietanki, którą można zebrać lub zlać.

 

Guacamole

Mleko ryżowe

iStock

Składniki:

4 łyżki ryżu

2 litry wody

szczypta soli

Przygotowanie:

Ryż opłukać i wsypać do miski, dodać 1 l wody i sól i zostawić na ok 12 godzin. Następnie dodać resztę wody i zmiksować wszystko dokładnie blenderem. Przelać przez sitko wyłożone grubą warstwą gazy do miski. Zebrać gazę w węzełek i wycisnąć resztkę mleka. Resztki ryżu można wykorzystać np. do zagęszczania sosu. Mleko przed użyciem wstrząsnąć.

Do urozmaicenia mleka ryżowego można dodać do niego ekstrakt z liści pandanowca. Uzyskamy wtedy zielony kolor i smak dalekich podróży.

Kawowe mleko z nerkowców

iStock

Składniki:

Szklanka orzechów nerkowca

1/2 szklanki kawy

2 suszone daktyle lub miód

3 szklanki wody

Nerkowce namocz na noc. Rano odcedź, wrzuć do blendera, dodaj wodę, daktyle lub miód i sól. Całość zblenduj, stopniowo dodając kawę, tak by nie przesadzić i przelej do butelki przez gazę.

Mleko sojowe

iStock

Składniki:

Szklanka soi ekologicznej

6 szklanek wody

Przygotowanie:

Soję wypłucz i zamocz w 3 szklankach wody. Zostaw na noc. Rano jeszcze raz wypłucz i usuń łuski. Dodaj kolejne 3 szklanki wody i gotuj całość przez 30 minut na małym gazie. Całość zblenduj i odsącz przez gazę. Można dodać miód lub imbir do smaku. Okrę zużyj do farszu do gołąbków lub kotletów sojowych.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: