Przejdź do treści

Deser cytrynowy – przepis na krem cytrynowy z mascarpone

Przepis na deser cytrynowy
Deser cytrynowy: krem cytrynowy z mascarpone. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Deser cytrynowy to dobry pomysł na orzeźwiającą przekąskę. W sezonie przeziębieniowym te owoce, bogate w witaminę C także są bezcenne – po co topić je w herbacie, skoro można z nich zrobić wyśmienity cytrynowy deser z dodatkiem miodu i jogurtu? Proponujemy krem cytrynowy z mascarpone – deser dla efektownego wyglądu podajemy w miseczkach z wydrążonych cytryn. Skorzystaj z przepisu!

 

Deser cytrynowy a sezon na cytryny

Największym producentem cytryn w Europie są Włosi i Hiszpanie i właśnie stamtąd  importujemy najwięcej tych owoców. Przyjęło się w potocznym myśleniu, że sezon na cytrusy przypada w środku naszej zimy. I jest to prawdą jeśli chodzi o pomarańcze i mandarynki. Inaczej dzieje się jednak z drzewami cytrynowymi. Te w przeciwieństwie do pomarańczowych kwitną i owocują kilka razy do roku. Są wiecznie zielone i zdarza się nawet, że na jednej gałęzi znajdziemy równocześnie owoce oraz nieziemsko pachnące kwiaty. Dzięki długiemu sezonowi, kremem cytrynowym możemy zajadać się nie tylko od święta – świeże owoce znajdziemy w sklepach przez cały rok.

Właściwości zdrowotne cytryny

Cytryny w gorące letnie dni doceniamy je ze względu na orzeźwiający smak, zimą cenimy je najbardziej za to, że są nieocenionym źródłem klasycznego zestawu antyinfekcyjnego:  witaminy C, witaminy P (rutyny) oraz naturalnych bioflawonoidów.

Kiszone cytryny

W cytrynach występują też witamina A i te z grupy B, dużo potasu i śladowe ilości sodu, wapnia, magnezu i żelaza. Warto wiedzieć, że większość tych substancji znajduje się w skórce i albedo cytryny (białej błonie pod skórką).

Niestety znajdziemy tam również mnóstwo środków chemicznych, którymi cytryny są pryskane, aby przechowywały i transportowały się lepiej. Dlatego (choć są nieco droższe) warto zakupić cytryny ekologiczne, by móc wykorzystać cały owoc. Ekologiczne cytrusy można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością lub poszukać kooperatyw rolniczych, np. na Sycylii czy południu Hiszpanii, które prowadzą sprzedaż bezpośrednią (wysyłają również do Polski). Dostaniemy wtedy do domu paczkę z cytrynami nie tylko świeżo zerwanymi z drzewa, ale i takimi, które na tym drzewie do końca dojrzały.

Kisiel? Tak, ale domowy!

Jakie cytryny wybrać do deseru?

Cytryny uprawiane na skalę przemysłową nie tylko opryskiwane są dużą ilością pestycydów, ale  zrywane są jako zupełnie zielone, niedojrzałe, a dopiero w magazynach poddawane są działaniu etylenu – gazu, który w sztuczny sposób przyspiesza ich dojrzewanie i wybarwianie. Większość z nich jest też nabłyszczana i woskowana środkami chemicznymi, które zapobiegają pleśnieniu. Takich cytryn – pomimo wyparzania i szorowania – nie powinno używać się do dań, które wymagają użycia całego owocu ze skórką.

Do dzisiejszego przepisu też warto postarać się o ekologiczne owoce. Cytryna Zwyczajna będzie bardzo dobra, ale jeszcze lepsza będzie słynna odmiana Piritto – ma bardzo pomarszczoną skórkę (jakby miała ogromny cellulit) i duże, słodkie (sięgające 50 proc. objętości owocu) albedo. Albedo cytryny to biała część oddzielającą  miąższ od skórki, jest jadalna i zawiera dużo więcej wartości odżywczych niż sam sok.

Jeśli zdobędziesz Piritto, obetrzyj je z zewnętrznej żółtej skórki (dodając ją do musu), a resztę owocu pokrój w cieniutkie plasterki. Nakładaj wtedy mus cytrynowy bezpośrednio na plasterki i zjadaj w całości jako orzeźwiającą przekąskę. I bombę witaminową!

Desery cytrynowe

Dań na bazie cytryny, w tym cytrynowych deserów w różnych kuchniach świata znajdziemy całkiem sporo. Cytryna to wbrew pozorom nie tylko składnik lemoniady czy dodatek do herbaty. W przepisach z dalszych zakątków globu znajdziemy receptury np. na słynne kiszone marokańskie cytryny lub arabskie słodkie kandyzowane plastry cytryn, indyjskie pikle cytrynowe, angielską galaretkę cytrynowo-pomarańczową czy bardziej znany amerykański cytrynowy krem lemon curd.

Przepis na deser cytrynowy

Zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka | www.greenmorning.pl

Cytryny nadziewane musem jogurtowo-miodowym – składniki:

  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 g)
  • 3 łyżki serka mascarpone (70-80 g)
  • skórka otarta z dwóch cytryn (tylko żółta część)
  • 2 łyżki miodu (lub mniej lub więcej do smaku)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 cytryny
  • dodatkowo 5-6 „miseczek” z połówek cytryn 

Cytryny nadziewane musem jogurtowo-miodowym – przygotowanie:

Poprzedniego dnia wyłóż duże sitko podwójnie złożoną gazą i wylej na nią jogurt. Wstaw do lodówki na noc, aby  odsączyć serwatkę. Następnego dnia otrzymasz pyszny jogurtowy serek (powinno go być około 150 g). Zmiksuj serek z mascarpone, otartą skórką z cytryny, sokiem cytrynowym i miodem – wystarczy krótka chwila ręcznym mikserem. Otrzymasz gładki, puszysty krem. Wstaw go do lodówki. Cytryny na „miseczki” przekrój na połówki, delikatnie wykrój nożem środki, a potem wybierz je dużą metalową łyżką (możesz użyć miąższu do innej potrawy). Utnij czubki miseczek tak, aby stały stabilnie.

1/2 cytryny pokrój w cienkie plasterki, a potem w małe trójkąciki. Wymieszaj 3/4 trójkącików z kremem jogurtowym, resztę pozostaw do dekoracji. Napełniaj „miseczki cytrynowe” kremem jogurtowym (możesz użyć worka cukierniczego), udekoruj pozostałymi cząstkami cytryny. Możesz dodatkowo polać miodem.

Podawaj od razu jako orzeźwiający deser cytrynowy.

Uwaga: w wersji light możesz zastąpić mascarpone w deserze cytrynowym dodatkową porcją serka jogurtowego, trzeba będzie wtedy dodać nieco więcej miodu, a mniej soku z cytryny (ser jogurtowy jest dużo kwaśniejszy niż mascarpone).


Kinga Błaszczyk-Wójcicka – Fotografka i stylistka kulinarna, pracuje na zlecenie polskich i zagranicznych agencji reklamowych, wykonuje sesje zdjęciowe dla producentów żywności i restauracji, opracowuje wegetariańskie przepisy dla magazynów. Swoją wiedzą nt. fotografii kulinarnej dzieli się na licznych kursach i warsztatach, a swoją wiedzą kulinarną na blogu GreenMorning.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

dynia

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Śniadaniowe ciastka jaglane

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać