Przejdź do treści

Deser cytrynowy – przepis na krem cytrynowy z mascarpone

Przepis na deser cytrynowy
Deser cytrynowy: krem cytrynowy z mascarpone. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Deser cytrynowy to dobry pomysł na orzeźwiającą przekąskę. W sezonie przeziębieniowym te owoce, bogate w witaminę C także są bezcenne – po co topić je w herbacie, skoro można z nich zrobić wyśmienity cytrynowy deser z dodatkiem miodu i jogurtu? Proponujemy krem cytrynowy z mascarpone – deser dla efektownego wyglądu podajemy w miseczkach z wydrążonych cytryn. Skorzystaj z przepisu!

 

Deser cytrynowy a sezon na cytryny

Największym producentem cytryn w Europie są Włosi i Hiszpanie i właśnie stamtąd  importujemy najwięcej tych owoców. Przyjęło się w potocznym myśleniu, że sezon na cytrusy przypada w środku naszej zimy. I jest to prawdą jeśli chodzi o pomarańcze i mandarynki. Inaczej dzieje się jednak z drzewami cytrynowymi. Te w przeciwieństwie do pomarańczowych kwitną i owocują kilka razy do roku. Są wiecznie zielone i zdarza się nawet, że na jednej gałęzi znajdziemy równocześnie owoce oraz nieziemsko pachnące kwiaty. Dzięki długiemu sezonowi, kremem cytrynowym możemy zajadać się nie tylko od święta – świeże owoce znajdziemy w sklepach przez cały rok.

Właściwości zdrowotne cytryny

Cytryny w gorące letnie dni doceniamy je ze względu na orzeźwiający smak, zimą cenimy je najbardziej za to, że są nieocenionym źródłem klasycznego zestawu antyinfekcyjnego:  witaminy C, witaminy P (rutyny) oraz naturalnych bioflawonoidów.

Kiszone cytryny

W cytrynach występują też witamina A i te z grupy B, dużo potasu i śladowe ilości sodu, wapnia, magnezu i żelaza. Warto wiedzieć, że większość tych substancji znajduje się w skórce i albedo cytryny (białej błonie pod skórką).

Niestety znajdziemy tam również mnóstwo środków chemicznych, którymi cytryny są pryskane, aby przechowywały i transportowały się lepiej. Dlatego (choć są nieco droższe) warto zakupić cytryny ekologiczne, by móc wykorzystać cały owoc. Ekologiczne cytrusy można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością lub poszukać kooperatyw rolniczych, np. na Sycylii czy południu Hiszpanii, które prowadzą sprzedaż bezpośrednią (wysyłają również do Polski). Dostaniemy wtedy do domu paczkę z cytrynami nie tylko świeżo zerwanymi z drzewa, ale i takimi, które na tym drzewie do końca dojrzały.

Kisiel? Tak, ale domowy!

Jakie cytryny wybrać do deseru?

Cytryny uprawiane na skalę przemysłową nie tylko opryskiwane są dużą ilością pestycydów, ale  zrywane są jako zupełnie zielone, niedojrzałe, a dopiero w magazynach poddawane są działaniu etylenu – gazu, który w sztuczny sposób przyspiesza ich dojrzewanie i wybarwianie. Większość z nich jest też nabłyszczana i woskowana środkami chemicznymi, które zapobiegają pleśnieniu. Takich cytryn – pomimo wyparzania i szorowania – nie powinno używać się do dań, które wymagają użycia całego owocu ze skórką.

Do dzisiejszego przepisu też warto postarać się o ekologiczne owoce. Cytryna Zwyczajna będzie bardzo dobra, ale jeszcze lepsza będzie słynna odmiana Piritto – ma bardzo pomarszczoną skórkę (jakby miała ogromny cellulit) i duże, słodkie (sięgające 50 proc. objętości owocu) albedo. Albedo cytryny to biała część oddzielającą  miąższ od skórki, jest jadalna i zawiera dużo więcej wartości odżywczych niż sam sok.

Jeśli zdobędziesz Piritto, obetrzyj je z zewnętrznej żółtej skórki (dodając ją do musu), a resztę owocu pokrój w cieniutkie plasterki. Nakładaj wtedy mus cytrynowy bezpośrednio na plasterki i zjadaj w całości jako orzeźwiającą przekąskę. I bombę witaminową!

Desery cytrynowe

Dań na bazie cytryny, w tym cytrynowych deserów w różnych kuchniach świata znajdziemy całkiem sporo. Cytryna to wbrew pozorom nie tylko składnik lemoniady czy dodatek do herbaty. W przepisach z dalszych zakątków globu znajdziemy receptury np. na słynne kiszone marokańskie cytryny lub arabskie słodkie kandyzowane plastry cytryn, indyjskie pikle cytrynowe, angielską galaretkę cytrynowo-pomarańczową czy bardziej znany amerykański cytrynowy krem lemon curd.

Przepis na deser cytrynowy

Zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka | www.greenmorning.pl

Cytryny nadziewane musem jogurtowo-miodowym – składniki:

  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 g)
  • 3 łyżki serka mascarpone (70-80 g)
  • skórka otarta z dwóch cytryn (tylko żółta część)
  • 2 łyżki miodu (lub mniej lub więcej do smaku)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 cytryny
  • dodatkowo 5-6 „miseczek” z połówek cytryn 

Cytryny nadziewane musem jogurtowo-miodowym – przygotowanie:

Poprzedniego dnia wyłóż duże sitko podwójnie złożoną gazą i wylej na nią jogurt. Wstaw do lodówki na noc, aby  odsączyć serwatkę. Następnego dnia otrzymasz pyszny jogurtowy serek (powinno go być około 150 g). Zmiksuj serek z mascarpone, otartą skórką z cytryny, sokiem cytrynowym i miodem – wystarczy krótka chwila ręcznym mikserem. Otrzymasz gładki, puszysty krem. Wstaw go do lodówki. Cytryny na „miseczki” przekrój na połówki, delikatnie wykrój nożem środki, a potem wybierz je dużą metalową łyżką (możesz użyć miąższu do innej potrawy). Utnij czubki miseczek tak, aby stały stabilnie.

1/2 cytryny pokrój w cienkie plasterki, a potem w małe trójkąciki. Wymieszaj 3/4 trójkącików z kremem jogurtowym, resztę pozostaw do dekoracji. Napełniaj „miseczki cytrynowe” kremem jogurtowym (możesz użyć worka cukierniczego), udekoruj pozostałymi cząstkami cytryny. Możesz dodatkowo polać miodem.

Podawaj od razu jako orzeźwiający deser cytrynowy.

Uwaga: w wersji light możesz zastąpić mascarpone w deserze cytrynowym dodatkową porcją serka jogurtowego, trzeba będzie wtedy dodać nieco więcej miodu, a mniej soku z cytryny (ser jogurtowy jest dużo kwaśniejszy niż mascarpone).


Kinga Błaszczyk-Wójcicka – Fotografka i stylistka kulinarna, pracuje na zlecenie polskich i zagranicznych agencji reklamowych, wykonuje sesje zdjęciowe dla producentów żywności i restauracji, opracowuje wegetariańskie przepisy dla magazynów. Swoją wiedzą nt. fotografii kulinarnej dzieli się na licznych kursach i warsztatach, a swoją wiedzą kulinarną na blogu GreenMorning.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?