Przejdź do treści

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dzięki temu, że awokado jest neutralne w smaku, można z nim poszaleć w kuchni. Guacamole na śniadanie, tarta na obiad. A co na kolacje? Awokado z piekarnika. Oprócz ciepła z piekarnika, dodamy pomidorki koktajlowe i płatki chili. Będzie pysznie i aromatycznie!

Wiele osób rezygnuje z awokado, ponieważ jest kaloryczne i tłuste, ale to są dobre kalorie i dobre tłuszcze, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Dodatkowo owoc zawiera witaminy A, C, E, K, kwas foliowy, niacynę, potas, magnez, żelazo i wapń. Opóźnia procesy starzenia organizmu, ma działanie przeciwnowotworowe i na długi czas konsumującego pozostawia sytym.

Pieczone awokado z pomidorami i chili

Składniki na dwie osoby:

– 2 lekko dojrzałe awokado
– około 2 garści pomidorków koktajlowych
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka czarnuszki
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 4 łyżki fety
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki tymianku
– 1 łyżeczka płatków chili

Przygotowanie:

Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Wrzuć do miski, dodaj olej, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i płatki chili. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Wyłóż je do naczynia żaroodpornego, wypełnij pomidorkami, posyp czarnuszką i tymiankiem. Piecz około 20-30 minut. Kilka minut przed wyjęciem, posyp danie fetą. Jedz gorące.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: