Przejdź do treści

Czy owoce faktycznie tuczą?

Czy owoce faktycznie tuczą?
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Owoc zawiera ok. 5-10 g fruktozy. Żeby przytyć, musielibyście zjeść tych owoców naprawdę sporo. Problem nie tkwi we fruktozie, a w syropie glukozowo-fruktozowym, który jest cukrem oczyszczonym i dodawanym do napojów i innych produktów przetworzonych.

Problem nie tkwi we fruktozie, a w syropie glukozowo-fruktozowym, który jest cukrem oczyszczonym i dodawanym do napojów i innych produktów przetworzonych. Niestety przy praktycznie zerowej wartości odżywczej zawiera całe morze kalorii. Dla porównania owoce są naturalnym, pożywnym i pełnowartościowym posiłkiem, w dodatku o niskiej kaloryczności.

Skąd zatem ta zła sława owoców? Z prostego powodu. Bowiem organizm rozkłada fruktozę inaczej niż pozostałe węglowodany. Jak? Fruktoza w pierwszej kolejności odbudowuje zapasy glikogenu watrobowego – a dopiero w następnej kolejności mięśniowego. A wątroba ma ograniczone możliwości magazynowania tego związku. Co się dzieje z nadprogramową ilością? Zostaje zamieniana w tłuszczyk. Dzienna dawka fruktozy przekraczająca 50 g może zostać przekształcona w kwasy tłuszczowe. Tyle że owoc zawiera ok. 5-10 g fruktozy. Żeby przytyć, musielibyście zjeść tych owoców naprawdę sporo.

Zła wiadomosć jest taka, że nietrudno jest spożyć zbyt dużo frukzoty w ciągu dnia. I to wcale nie przez owoce, a przez przetworzone produkty, które zawierają całe mnóstwo syropu glukozowo-fruktozowego czy sacharozy. Tylko dwa napoje bezalkoholowe (po 350 g każdy) dostarczą waszemu ogranizmowi do 50 g fruktozy. W dodatku to aż 200 kcal.

Według statystyk w latach 1970-1997 spożycie samej fruktozy z owoców wzrosło zaledwie o 19%, co oznacza, że spożywamy ok. 2,5 g fruktozy dziennie. Natomiast jeśli chodzi o syrop glukozowo-fruktozowy, jego spożycie wzrosło o 26% (z 64 g do 81 g). Problem zatem nie tkwi w owocach, tylko w śmieciowym żarciu i niestety wszystkich słodzonych napojach.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol