Przejdź do treści

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

marchew
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Marchewka to prawdziwie swojskie warzywo. Lubimy ją chrupać solo, ale równie chętnie zjadamy w towarzystwie mięsa, w sałatce albo w zupie. Skorzystaj z przepisu na aromatyczną wersję kremu marchewkowego z chili i imbirem. Rozgrzewa i syci. 

Sezon na marchewkę trwa właściwie przez cały rok. Wiosną i latem możemy cieszyć się delikatną i młodą prosto z ogrodu. Późna jesień to czas zbioru dorodnych, dojrzałych marchwi, które przechowywane w chłodzie i ciemności dotrzymają nam towarzystwa w trakcie zimowych miesięcy.

Marchew jako źródło witamin

Dlaczego warto zaprzyjaźnić się z marchewką? Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość beta-karotenu, czyli prowitaminy A, nazywanej też witaminą młodości. Jedzenie marchewki zapewni nam zdrową i jędrną skórę, mocne paznokcie i lśniące włosy.

Korzystnie wpłynie także na wzrok oraz kondycję naszego serca, znacząco obniżając poziom złego cholesterolu. Ale to nie wszystkie jej zalety. Poza beta-karotenem zawiera również sporo wapnia, potasu, żelaza, a także witaminy B1, B2, PP oraz KK. Jest wprost idealna dla osób dbających o linię. Przyspiesza przemianę materii, a 100 g marchewki to jedynie niecałe 30 kalorii.

Rozgrzewającą zupę marchewkową można przyrządzić na wiele sposobów, ale dziś skupmy się na wersji mocno pikantnej, z mnóstwem rozgrzewających składników. Ostre chili i aromatyczny imbir pomogą uporać się z przejmującym chłodem, a znany ze swych leczniczych właściwości czosnek wspomoże odporność.

Zupa marchewkowa

 

zupa marchewkowa

Zdjęcie: Gosia Łaniak

Składniki (na 3-4 porcje):

– 1 kg marchewki
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki oleju roślinnego
– 500 ml bulionu warzywnego
– 250 ml wody
– 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
– duża szczypta chili
– sól i pieprz do smaku

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Ważne, aby były mniej więcej jednakowej wielkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż zrobi się szklista. Dodajemy czosnek, marchewkę, chili oraz imbir. Smażymy jeszcze przez 3-4 minuty. Wlewamy bulion oraz wodę i doprowadzamy całość do wrzenia.

Ostre chili i aromatyczny imbir pomogą uporać się z przejmującym chłodem, a znany ze swych leczniczych właściwości czosnek wspomoże odporność

Następnie Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 30 minut, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Gorącą zupę miksujemy blenderem na gładki krem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami z pełnoziarnistego chleba i odrobiną oliwy z oliwek.

Gotowe, smacznego 🙂

Gosia Łaniakabsolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol