3 min.
Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem / Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Najnowsze
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
To idealny pomysł na posiłek dla tych, którzy kochają sałatki, ale nie mają pomysłu na to, jak je przyrządzić w sezonie jesienno-zimowym, kiedy warzyw jakby mało. Zachwyceni będą i ci, którzy szukają nowego pomysłu na jarmuż i kalafiora. To naprawdę dobrany duet!
Zacznijmy od kalafiora, którego kojarzymy głównie z masłem i bułką tartą, a powinniśmy i z tym, że ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe, a na dodatek niski indeks glikemiczny, co znaczy, że wszyscy, którzy w nowym roku postanowili zrzucić parę kilo, mogą po niego sięgać do woli i właściwie bez żadnych ograniczeń.
Nasz drugi kapuściany składnik, czyli jarmuż, który kojarzymy głównie z modnych zielonych koktajli, zawiera dużo witaminy C i K. Poza tym znajdziemy w nim silny przeciwutleniacz – sulforafan, który również zapobiega nowotworom. Łączymy więc jarmuż z kalafiorem i mamy antynowotworową bombę do zadań specjalnych.
Co zrobić, żeby to wszystko miało jeszcze świetny smak? Kalafiora grillujemy w parmezanie, jarmuż lekko podduszamy z czosnkiem, dodajemy pieczarki, pestki dyni i podajemy sałatę z sosem aioli i czarnuszką. Pycha!
Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem / Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Składniki:
– główka kalafiora
– tarty parmezan
– kilka liści jarmużu
– kilka pieczarek, najlepiej brunatnych
– sól
– oliwa z oliwek
– 1-2 ząbki czosnku
– szczypta chilli w płatkach
sos:
– 100 ml majonezu
– 1 główka czosnku
– łyżeczka soku z cytryny
– oliwa z oliwek
– sól
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu aioli, bo to jedyny składnik naszej sałaty, który może być zimny w trakcie podania. Ponadto wymaga on czasu. Zaczynamy od upieczenia czosnku. W tym celu całą jego główkę zawijamy w folię aluminiową, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i szczyptę soli. Tak przygotowany pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po tym czasie pozostawiamy czosnek do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyciskamy z łupinek. Mieszamy z pozostałymi składnikami sosu i doprawiamy pieprzem i solą.
Następnie przygotowujemy jarmuż. Obrywamy liście jarmużu, oddzielając je od twardych łodyg i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy łyżkę oliwy, posiekany ząbek czosnku oraz sól i ugniatamy całość tak, alby lekko zmiękła. Odstawiamy na około 10 min.
W tym czasie przygotowujemy kalafiora, którego dzielimy na różyczki i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę na około 5 min, tak by pozostał chrupiący. Kalafiora odcedzamy, a różyczki układamy na rozgrzanej patelni i lekko oprószamy je parmezanem. Grillujemy je, aż ser lekko się zarumieni, i zdejmujemy z patelni.
Gdy kalafior jest już gotowy, wracamy do jarmużu. Ten po 10 minutach odpoczynku lekko blanszujemy w rondlu przez około 3 minuty. Następnie przygotowujemy pieczarki, które kroimy w cienkie plasterki i rumienimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy i chilli.
Sałatę podajemy, wykładając grillowanego kalafiora oraz grzyby na liście jarmużu, Dodajemy pestki dyni, sos aioli oraz czarnuszkę.
Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020