Przejdź do treści

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

brokuł
Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Oczyszczają jelita, zawierają dużą ilość wapnia, są źródłem błonnika. Skorzystaj z naszych przepisów na niecodzienną wersję brokułów i ciesz się lepszym zdrowiem.

Już w latach 20. w Stanach Zjednoczonych brokuły były reklamowane jako „wysokowartościowy produkt o niebanalnym smaku”. Także tam zostały gruntownie przebadane pod względem zawartości witamin, minerałów i składników odżywczych i okazało się, że brokuł to prawdziwy król warzyw pod względem prozdrowotnym!

Zobacz także

Właściwości zdrowotne brokułów

– chronią przed nowotworami ze względu na zawartość sulforafanów, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi poprzez aktywację procesów immunologicznych i oczyszczających organizm
– zapobiegają osteoporozie, gdyż zawiera bardzo dużo wapnia (więcej niż mleko!)
– wzmacniają układ odpornościowy ze względu na imponującą zawartość antyoksydantów takich jak witamina C, beta-karoten i glutation
– oczyszczają jelita dzięki bardzo wysokiej zawartości błonnika (zawiera go znacznie więcej niż pieczywo pełnoziarniste). Błonnik obniża także poziom cholesterolu we krwi.
– doskonale sprawdzają się w dietach oczyszczających i odchudzających. Wspaniale sycą, a jedna miseczka brokułów to niespełna 50 kalorii.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Wiecie już zatem, za co warto kochać brokuły. Jak je jednak przyrządzić, by stały się czymś więcej niż flagową potrawą osób na diecie, czymś bardziej ekscytującym niż politycznie poprawne warzywo na parze? Mamy kilka pomysłów, które powinny ułatwić brokułom drogę do waszych serc i sprawić, że zostaną tam na stałe.

UWAGA! Brokuły nie są jednak warzywem dla wszystkich. Powinny się ich wystrzegać osoby z niedoczynnością tarczycy, a to dlatego, że znajdują się w nich siarkocyjany blokujące przyswajanie jodu z pożywienia i syntezę hormonów.

Brokuły grillowane

To niemożliwe, żeby brokuły były takie pyszne!

Składniki dla 2 osób:

– główka brokułów
– niewielki kawałek parmezanu
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– sól
– pieprz
– 4 ząbki czosnku
– orzeszki pinii (opcjonalnie)
– 2 cząstki cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni. Brokuły podziel na różyczki i wsyp do miski. Zmieszaj 5 łyżek oliwy z solą i pieprzem, dodaj posiekane 4 ząbki czosnku i wymieszaj z brokułami. Tak przygotowane piecz w piekarniku przez 20–25 minut. Mają lekko zbrązowieć.

Na talerzu posyp je utartym parmezanem i orzeszkami pinii (opcjonalnie) oraz skrop sokiem z cytryny. Pyszne…

Brokuły z makaronem razowym

Bardzo sycące wysokobłonnikowe danie z makaronem razowym – samo zdrowie!

Składniki dla 2 osób:

– główka brokułów
– półtorej szklanki ugotowanego makaronu razowego
– pół opakowania sera pleśniowego (lub więcej – wedle uznania)
– 4 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
– suszone lub świeże pomidory
– rukola 

Brokuły podziel na różyczki i ugotuj na parze al dente nie dłużej niż 6 minut. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż czosnek. Dodaj ugotowane brokuły i przesmaż chwilę z czosnkiem. Dodaj ugotowany makaron oraz połowę opakowania sera pleśniowego gorgonzola i mieszaj, aż ser się rozpuści. Dodaj suszone lub świeże pomidory. Do smaku posól i popieprz. Na koniec możesz delikatnie wmieszać garść rukoli.

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Surowa zupa z brokułów z pastą z nerkowców

Błyskawiczny megazdrowy specjał! Prawdziwa gratka dla wegan i witarian.

Składniki dla 2 osób:

– 1 główka brokułów
– sok 1/2 z cytryny lub mniej (trzeba próbować)
– 1 awokado
– 1 mały seler naciowy (niekoniecznie)
– 1 plasterek świeżego imbiru
– sól i pieprz do smaku
– szklanka wody
– garstka orzechów nerkowca namoczonych wcześniej w wodzie przez kilka godzin

Zmiksuj wszystkie składniki z wyjątkiem orzechów. Zależnie od tego, jaką lubicie konsystencję, możecie dodać więcej wody. Jeśli zależy wam na tym, by składniki nie straciły swoich właściwości odżywczych, temperatura wody nie może być wyższa niż 40 stopni. Orzechy miksujemy oddzielnie i uzyskujemy wegańską śmietankę. Dosmaczamy wedle uznania.

 Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?