Przejdź do treści

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną
Dlaczego warto jeść żurawinę/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mała, kwaśna i pełna witamin. Żurawina to niepozorny owoc, który jest wyjątkowo skuteczny w leczeniu wielu chorób. Uznawana za naturalny antybiotyk wspomoże walkę z przeziębieniem, zapaleniem dróg moczowych a nawet z chorobami serca. Jakie są jeszcze jej cudowne właściwości? Opisują je dietetycy z „Czytamy etykiety”.

Żurawina uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Jednak nie ma tylu fanów, na ilu zasługuje. A szkoda! Tym bardziej, że obecnie jest idealny czas na zbieranie tego drogocennego owocu. Chcesz zrobić sobie naturalny antybiotyk? Poznaj zalety żurawiny, które wymieniają na swoim profilu na Instagramie dietetycy z „Czytamy etykiety” i do dzieła!

żurawina

„Czytamy etykiety”

„Czytamy etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska. Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Eksperci są też aktywni w mediach społecznościowych, dzieląc się aktywnie swoją wiedzą. Ich profil na Instagramie obserwuje 193 tys. osób.

Miska z aronią

Żurawina i jej właściwości

Żurawina to jesienna bomba witaminowa. Bogata w witaminę C, B1, B2, B6 oraz E nie tylko ochroni nas przed przeziębieniem, wspierając układ odpornościowy. Dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym równie dobrze sprawdzi się w bakteryjnych chorobach układu moczowego, pokarmowego i chorobach dziąseł. Ponadto bogata jest w przeciwutleniacze, więc jej regularne spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia, chroniąc jednocześnie serce. Warto także włączyć ją do diet odchudzających, gdyż pomaga oczyścić organizm z toksyn i korzystnie wpływa na przemianę materii.

Dlaczego warto jeść żurawinę? Żywieniowcy wymieniają.

– Zawiera duże ilości witamin A, E oraz C, a także sporo witamin z grupy B;

Hamuje rozwój bakterii znajdujących się w jamie ustnej;

– Przyjmowana regularnie redukuje ilość bakterii E.Coli, która wywołuje stany zapalne np. dróg moczowych;

– Stanowi źródło błonnika;

– Zawiera sporo minerałów takich jak potas, cynk, fosfor, wapń, magnez i jod;

– zawiera naturalne przeciwutleniacze: flawonoidy.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Jak zaznaczają eksperci warto spożywać naturalny sok z żurawiny lub suszony owoc bez dodatków. Te produkty, które najczęściej spotykamy w sklepach są z dodatkiem cukru i oleju. Dlatego pamiętaj, żeby przed zakupem przeczytać etykietę i sprawdzić, czy dostajesz pełnowartościową żurawinę.

Kto nie powinien jeść żurawiny?

Żurawiny powinny unikać osoby chorujące na kamicę nerkową lub zagrożone pojawieniem się kamieni nerkowych. Wszystko ze względu na szczawiany zawarte w żurawinie, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Podobnie unikać dużych ilości żurawiny powinny osoby chorujące na osteoporozę czy przyjmujące leki zawierające warfarynę. Substancje zawarte w żurawinie mogą zatrzymywać ten składnik leków w organizmie i przyczyniać się do występowania krwotoków. Również dzieci nie powinny spożywać jej w dużych ilościach. Może u nich wywołać dolegliwości układu pokarmowego.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.