Przejdź do treści

Pianki „marshmallows” mogą być bardzo szkodliwe. Polscy naukowcy przestrzegają szczególnie najmłodszych

Zdjęcie przedstawia opiekanie pianek nad ogniskiem- Hello Zdrowie
Opiekanie słodkich pianek jest niekorzystne dla zdrowia- Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ze Stanów Zjednoczonych przypłynęła moda na grillowanie pianek typu „marshmallows”. Niestety, przysmak uwielbiany przez dzieci i młodzież konsumowany w takiej formie jest mutagenny i rakotwórczy. Dowiedli tego naukowcy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Kolorowe pianki na czarnej liście

Naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach od lat badają szkodliwość grillowanych produktów spożywczych. Tym razem zidentyfikowali oraz oznaczyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w grillowanych piankach typu „marshmallows”. W ten sposób chcą edukować najmłodszych i ich rodziców w kwestii zdrowego odżywiania. Puszyste pianki, których głównymi składnikami są cukier, syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, żelatyna i dodatki, nie są zdrowe. Ale jeszcze bardziej szkodliwe staną się po tym, jak poddamy je obróbce termicznej.

Niestety, podczas ogrzewania wielu produktów spożywczych, w tym pianek, powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i ich heterocykliczne pochodne. Związki te tworzą się w wyniku pirolizy, a następnie pirosyntezy składników pianek, takich jak cukry, aminokwasy, barwniki oraz przy udziale wolnych rodników” – wyjaśniła ten proces w oficjalnym komunikacie prasowym prof. Krystyna Tyrpień–Golder, jedna ze współautorek badania.

Do badań włączyli się na naukowcy z Katedry Biologii Molekularnej Wydziału Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu. Dowiedli, że spożywanie pianek pod grillowaną postacią może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie ze względu dowiedzione działanie mutagenne oraz rakotwórcze.

„Procedura izolowania frakcji rakotwórczych Wielopierścieniowych Węglowodorów Aromatycznych z grillowanych w różny sposób pianek była wieloetapowa. WWA nasz organizm przyjmuje wraz z żywnością poddawaną obróbce termicznej” – podkreślili naukowcy.

Jak się okazało, pianki, które nie zostały poddane grillowaniu, nie zawierały WWA. Z kolei wyższe stężenie WWA pojawiło się w kolorowych piankach opiekanych w piekarniku niż w grillowanych nad ogniskiem. To oznacza, że niezależnie od sposobu grillowania profil stężeń w ekstraktach wyizolowanych z grillowanych pianek jest bardzo podobny. Kolorowe pianki są także o wiele bardziej cytotoksyczne niż białe.

Będzie zakaz sprzedaży?

Jaki wniosek płynie z badań? Podając dzieciom i młodzieży opiekane pianki, narażamy je na rakotwórcze działanie WWA.  Puszyste i miękkie pianki gotowe do grillowania można dostać niemal w każdym hipermarkecie.

„Niepokojący jest brak świadomości społecznej w zakresie narażenia na szkodliwe substancje, w tym rakotwórcze, powstające w żywności poddanej obróbce termicznej, w tym w grillowanych piankach typu 'marshmallows’, dlatego należy poważnie zastanowić się nad zakazem sprzedaży i dystrybucji pianek gotowych do grillowania” – dodała prof. Tyrpień–Golder.

Naukowcy wyniki swoich badań przedstawili podczas XIII Polskiej Konferencji Chromatograficznej w Katowicach.

źródło: PAP

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: