4 min.
Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki! Istock.com
Zmieniamy chlebowi towarzystwo na zdrowsze smarowidła: hummus i pasty z dodatkiem ziół, warzyw i owoców.
Spis treści
Odczuwam niepohamowaną niechęć do sklepowych gotowców, cudów instant czy typowych śniadań pobielanych twarogiem pulchnym od chemii i zapijanych litrami soku z kartonu. Co zamiast? Odwrót w stronę slow, do własnoręcznie wykonanych świeżych past, idealnie pasujących choćby do pięknie opalonej grzanki. Myślę, że to opcja wręcz idealna, szczególnie na drugie śniadanie w pracy, po treningu czy w szkole.
Taki ciepły jeszcze hummus to czysta przyjemność zagryziona zieloną rukolą, świeżym majerankiem i wspomnianą chrupiącą grzanką. W dodatku ugotowane strączki w połączeniu z przyprawami, pestkami i dobrym olejem tłoczonym na zimno mogą wyczarować niezliczoną różnorodność past, z powodzeniem zastępując sklepowe serki czy margarynę. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, kreatywności, smaku czy po prostu od tego, co aktualnie mamy pod ręką. Warzywa zawierają cenny błonnik, białko, zestaw witamin i mikroelementów. Te zielone dodatkowo chlorofil i antyoksydanty – absolutny must have w każdym sezonie!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Takie domowe smarowidła, dobrze skomponowane i właściwie przygotowane, są lekkostrawne, sycące i najzwyczajniej pyszne. Osobiście uwielbiam hummus ze śliwką, majerankiem i czosnkiem. Taki lekko słodki, delikatnie ostry, kremowy szał dla zmysłów. Lubię też dodającą energii na cały dzień pastę z pestek słonecznika, koniecznie z czymś soczyście zielonym i czerwonym pieprzem. Fasola lubi też towarzystwo pomarańczy i liści mięty.
Zapraszam na spotkanie z pastami idealnymi. Wyczarujcie je sami, ale lojalnie uprzedzam – po ich wypróbowaniu gotowy serek z supermarketu już nigdy nie będzie wam smakował… Na szczęście!
Hummus ze śliwką i majerankiem
Składniki:
- 1 szklanka cieciorki ugotowanej z wodorostem wakame,
- kawałek utartej skórki z cytryny,
- 2 suszone śliwki,
- 5 łyżek łagodnej oliwy z oliwek
- łyżka stołowa pasty tahini,
- płaska łyżka majeranku,
- szczypta kuminu,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 ziarenka świeżego czarnego pieprzu,
- spora szczypta różowej soli,
- 1/4 szklanki wody z ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Cieciorkę najpierw moczyć w wodzie przez około 14 godz., odlać, wypłukać i gotować do miękkości w czystej wodzie z kawałkiem wodorostu i szczyptą kuminu. Nie wylewać wody pozostałej z gotowania – przyda się później.
Wszystkie pozostałe składniki wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać cieciorkę z pozostałą z gotowania wodą i blendować na jednolitą masę. Można dodatkowo doprawić według uznania lub dodać odrobinę wody, jeśli hummus jest za gęsty. Przepyszny z ciepłą chrupiącą grzanką!
Pasta słonecznikowa z rukolą
Składniki:
- 200 g pestek słonecznika,
- solidna garść rukoli,
- 1 mała szalotka,
- ząbek czosnku,
- łyżka tłoczonego soku z jabłek
- szczypta różowej soli,
- świeżo mielony kolorowy pieprz,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- utarta skórka z limonki i kilka kropli soku,
- 3 łyżki białego wina.
Przygotowanie:
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pokrojoną cebulę, czosnek, świeżo zmielony pieprz, szczyptę soli i 3 łyżki białego wina udusić na patelni. Do wysokiego naczynia zetrzeć kawałek skórki z limonki, dodać odrobinę soku, wrzucić garść świeżej rukoli.
Odczekać chwilę i dodać łyżkę soku jabłkowego, uprażone pestki słonecznika, 3 łyżki oleju sezamowego, uduszoną cebulę i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę blenderem. Idealne smarowidło do razowego chleba!
Pasta fasolowa z miętą i skórką pomarańczową
Składniki:
- garść białej fasoli Jaś,
- łyżka masła migdałowego,
- 5 łyżek oleju słonecznikowego (tłoczonego na zimno),
- 2 ząbki czosnku,
szczypta czerwonego pieprzu, - garść świeżej mięty,
- łyżeczka sosu sojowego Tamari (bez glutenu),
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (ok. 1/4‒1/3 szklanki),
- utarta skórka z pomarańczy (1/2 łyżeczki),
- szczypta kurkumy.
Pasta fasolowa z miętą i skórką pomarańczową
Przygotowanie:
Namoczoną przez 12 godz. fasolę ugotować do miękkości ze szczyptą wodorostów. Do wysokiego naczynia wlać 5 łyżek oleju słonecznikowego, łyżkę masła migdałowego, szczyptę pieprzu, 2 duże ząbki czosnku, garść świeżej mięty. Następnie dodać łyżeczkę sosu sojowego i utartą skórkę z pomarańczy. Powoli miksować, dolewając z wyczuciem sok pomarańczowy, tak by pasta była kremowa i nadal gęsta.
Pysznie smakuje prosto z pojemnika, choć gdy się przegryzie, jest jeszcze lepsza. Grzankę z tą pastą można posypać podprażonym ziarnem sezamu i zjeść ze świeżym listkiem mięty.
Smacznego smarowania!
Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl.
Zobacz także
Udostępnij!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

17.02.2023
„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

14.02.2023
„Działając zgodnie z wartościami, nie poniesiemy porażki. Tylko najpierw trzeba odróżnić je od celów”. O zastosowaniu terapii ACT w zmianie diety mówi Anna Paluch

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023