Przejdź do treści

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Zmieniamy chlebowi towarzystwo na zdrowsze smarowidła: hummus i pasty z dodatkiem ziół, warzyw i owoców.

Odczuwam niepohamowaną niechęć do sklepowych gotowców, cudów instant czy typowych śniadań pobielanych twarogiem pulchnym od chemii i zapijanych litrami soku z kartonu. Co zamiast? Odwrót w stronę slow, do własnoręcznie wykonanych świeżych past, idealnie pasujących choćby do pięknie opalonej grzanki. Myślę, że to opcja wręcz idealna, szczególnie na drugie śniadanie w pracy, po treningu czy w szkole.

Taki ciepły jeszcze hummus to czysta przyjemność zagryziona zieloną rukolą, świeżym majerankiem i wspomnianą chrupiącą grzanką. W dodatku ugotowane strączki w połączeniu z przyprawami, pestkami i dobrym olejem tłoczonym na zimno mogą wyczarować niezliczoną różnorodność past, z powodzeniem zastępując sklepowe serki czy margarynę. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, kreatywności, smaku czy po prostu od tego, co aktualnie mamy pod ręką. Warzywa zawierają cenny błonnik, białko, zestaw witamin i mikroelementów. Te zielone dodatkowo chlorofil i antyoksydanty – absolutny must have w każdym sezonie!

Takie domowe smarowidła, dobrze skomponowane i właściwie przygotowane, są lekkostrawne, sycące i najzwyczajniej pyszne. Osobiście uwielbiam hummus ze śliwką, majerankiem i czosnkiem. Taki lekko słodki, delikatnie ostry, kremowy szał dla zmysłów. Lubię też dodającą energii na cały dzień pastę z pestek słonecznika, koniecznie z czymś soczyście zielonym i czerwonym pieprzem. Fasola lubi też towarzystwo pomarańczy i liści mięty.

Zapraszam na spotkanie z pastami idealnymi. Wyczarujcie je sami, ale lojalnie uprzedzam – po ich wypróbowaniu gotowy serek z supermarketu już nigdy nie będzie wam smakował… Na szczęście!

Hummus ze śliwką i majerankiem

Hummus ze śliwką i majerankiem – składniki

– 1 szklanka cieciorki ugotowanej z wodorostem wakame
– kawałek utartej skórki z cytryny
– 2 suszone śliwki
– 5 łyżek łagodnej oliwy z oliwek
– łyżka stołowa pasty tahini
– płaska łyżka majeranku
– szczypta kuminu
– 2 ząbki czosnku
– 3 ziarenka świeżego czarnego pieprzu
– spora szczypta różowej soli
– 1/4 szklanki wody z ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie)

Hummus ze śliwką i majerankiem – przygotowanie:

Cieciorkę najpierw moczyć w wodzie przez około 14 godz., odlać, wypłukać i gotować do miękkości w czystej wodzie z kawałkiem wodorostu i szczyptą kuminu. Nie wylewać wody pozostałej z gotowania – przyda się później.

Wszystkie pozostałe składniki wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać cieciorkę z pozostałą z gotowania wodą i blendować na jednolitą masę. Można dodatkowo doprawić według uznania lub dodać odrobinę wody, jeśli hummus jest za gęsty. Przepyszny z ciepłą chrupiącą grzanką!

Pasta słonecznikowa z rukolą

Pasta słonecznikowa z rukolą – składniki:

– 200 g pestek słonecznika
– solidna garść rukoli
– 1 mała szalotka
– ząbek czosnku
– łyżka tłoczonego soku z jabłek
– szczypta różowej soli
– świeżo mielony kolorowy pieprz
– 3 łyżki oleju sezamowego
– utarta skórka z limonki i kilka kropli soku
– 3 łyżki białego wina

Pasta słonecznikowa z rukolą – przygotowanie

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pokrojoną cebulę, czosnek, świeżo zmielony pieprz, szczyptę soli i 3 łyżki białego wina udusić na patelni. Do wysokiego naczynia zetrzeć kawałek skórki z limonki, dodać odrobinę soku, wrzucić garść świeżej rukoli.
Odczekać chwilę i dodać łyżkę soku jabłkowego, uprażone pestki słonecznika, 3 łyżki oleju sezamowego, uduszoną cebulę i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę blenderem. Idealne smarowidło do razowego chleba!

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania

Pasta fasolowa z miętą i skórką pomarańczową

Pasta fasolowa z miętą i skórką pomarańczową – składniki

– garść białej fasoli Jaś
– łyżka masła migdałowego
– 5 łyżek oleju słonecznikowego (tłoczonego na zimno)
– 2 ząbki czosnku
– szczypta czerwonego pieprzu
– garść świeżej mięty
– łyżeczka sosu sojowego Tamari (bez glutenu)
– świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (ok. 1/4‒1/3 szklanki)
– utarta skórka z pomarańczy (1/2 łyżeczki)
– szczypta kurkumy

Pasta fasolowa z miętą i skórką pomarańczową – przygotowanie

Namoczoną przez 12 godz. fasolę ugotować do miękkości ze szczyptą wodorostów. Do wysokiego naczynia wlać 5 łyżek oleju słonecznikowego, łyżkę masła migdałowego, szczyptę pieprzu, 2 duże ząbki czosnku, garść świeżej mięty. Następnie dodać łyżeczkę sosu sojowego i utartą skórkę z pomarańczy. Powoli miksować, dolewając z wyczuciem sok pomarańczowy, tak by pasta była kremowa i nadal gęsta.

Pysznie smakuje prosto z pojemnika, choć gdy się przegryzie, jest jeszcze lepsza. Grzankę z tą pastą można posypać podprażonym ziarnem sezamu i zjeść ze świeżym listkiem mięty.

Smacznego smarowania!

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie