Przejdź do treści

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Pieczywo z pastą, rzodkiewką
Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki! Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zmieniamy chlebowi towarzystwo na zdrowsze smarowidła: hummus i pasty z dodatkiem ziół, warzyw i owoców.

Odczuwam niepohamowaną niechęć do sklepowych gotowców, cudów instant czy typowych śniadań pobielanych twarogiem pulchnym od chemii i zapijanych litrami soku z kartonu. Co zamiast? Odwrót w stronę slow, do własnoręcznie wykonanych świeżych past, idealnie pasujących choćby do pięknie opalonej grzanki. Myślę, że to opcja wręcz idealna, szczególnie na drugie śniadanie w pracy, po treningu czy w szkole.

Taki ciepły jeszcze hummus to czysta przyjemność zagryziona zieloną rukolą, świeżym majerankiem i wspomnianą chrupiącą grzanką. W dodatku ugotowane strączki w połączeniu z przyprawami, pestkami i dobrym olejem tłoczonym na zimno mogą wyczarować niezliczoną różnorodność past, z powodzeniem zastępując sklepowe serki czy margarynę. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, kreatywności, smaku czy po prostu od tego, co aktualnie mamy pod ręką. Warzywa zawierają cenny błonnik, białko, zestaw witamin i mikroelementów. Te zielone dodatkowo chlorofil i antyoksydanty – absolutny must have w każdym sezonie!

Takie domowe smarowidła, dobrze skomponowane i właściwie przygotowane, są lekkostrawne, sycące i najzwyczajniej pyszne. Osobiście uwielbiam hummus ze śliwką, majerankiem i czosnkiem. Taki lekko słodki, delikatnie ostry, kremowy szał dla zmysłów. Lubię też dodającą energii na cały dzień pastę z pestek słonecznika, koniecznie z czymś soczyście zielonym i czerwonym pieprzem. Fasola lubi też towarzystwo pomarańczy i liści mięty.

Zapraszam na spotkanie z pastami idealnymi. Wyczarujcie je sami, ale lojalnie uprzedzam – po ich wypróbowaniu gotowy serek z supermarketu już nigdy nie będzie wam smakował… Na szczęście!

Hummus ze śliwką i majerankiem

Składniki:

  • 1 szklanka cieciorki ugotowanej z wodorostem wakame,
  • kawałek utartej skórki z cytryny,
  • 2 suszone śliwki,
  • 5 łyżek łagodnej oliwy z oliwek
  • łyżka stołowa pasty tahini,
  • płaska łyżka majeranku,
  • szczypta kuminu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 ziarenka świeżego czarnego pieprzu,
  • spora szczypta różowej soli,
  • 1/4 szklanki wody z ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Cieciorkę najpierw moczyć w wodzie przez około 14 godz., odlać, wypłukać i gotować do miękkości w czystej wodzie z kawałkiem wodorostu i szczyptą kuminu. Nie wylewać wody pozostałej z gotowania – przyda się później.

Wszystkie pozostałe składniki wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać cieciorkę z pozostałą z gotowania wodą i blendować na jednolitą masę. Można dodatkowo doprawić według uznania lub dodać odrobinę wody, jeśli hummus jest za gęsty. Przepyszny z ciepłą chrupiącą grzanką!

Pasta słonecznikowa z rukolą

Składniki:

  • 200 g pestek słonecznika,
  • solidna garść rukoli,
  • 1 mała szalotka,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka tłoczonego soku z jabłek
  • szczypta różowej soli,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • utarta skórka z limonki i kilka kropli soku,
  • 3 łyżki białego wina.

Przygotowanie:

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pokrojoną cebulę, czosnek, świeżo zmielony pieprz, szczyptę soli i 3 łyżki białego wina udusić na patelni. Do wysokiego naczynia zetrzeć kawałek skórki z limonki, dodać odrobinę soku, wrzucić garść świeżej rukoli.

Odczekać chwilę i dodać łyżkę soku jabłkowego, uprażone pestki słonecznika, 3 łyżki oleju sezamowego, uduszoną cebulę i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę blenderem. Idealne smarowidło do razowego chleba!

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania

Pasta fasolowa z miętą i skórką pomarańczową

Składniki:

  • garść białej fasoli Jaś,
  • łyżka masła migdałowego,
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego (tłoczonego na zimno),
  • 2 ząbki czosnku,
    szczypta czerwonego pieprzu,
  • garść świeżej mięty,
  • łyżeczka sosu sojowego Tamari (bez glutenu),
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (ok. 1/4‒1/3 szklanki),
  • utarta skórka z pomarańczy (1/2 łyżeczki),
  • szczypta kurkumy.

Pasta fasolowa z miętą i skórką pomarańczową

Przygotowanie:

Namoczoną przez 12 godz. fasolę ugotować do miękkości ze szczyptą wodorostów. Do wysokiego naczynia wlać 5 łyżek oleju słonecznikowego, łyżkę masła migdałowego, szczyptę pieprzu, 2 duże ząbki czosnku, garść świeżej mięty. Następnie dodać łyżeczkę sosu sojowego i utartą skórkę z pomarańczy. Powoli miksować, dolewając z wyczuciem sok pomarańczowy, tak by pasta była kremowa i nadal gęsta.

Pysznie smakuje prosto z pojemnika, choć gdy się przegryzie, jest jeszcze lepsza. Grzankę z tą pastą można posypać podprażonym ziarnem sezamu i zjeść ze świeżym listkiem mięty.

Smacznego smarowania!

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: