Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

się ten artykuł?
Które owoce i warzywa kumulują najwięcej pestycydów? Amerykańska organizacja pozarządowa EWG co roku publikuje listę najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Warto zapamiętać tak zwaną „Parszywą 12-stkę”.
Coraz częściej zwracamy uwagę na skład danego produktu zanim znajdzie się w naszym koszyku a następnie na talerzu. Jak jednak kupować warzywa czy owoce? Nie wiemy, jaki oprysk czy nawóz został użyty przy hodowli. Warto więc zwrócić uwagę na listę warzyw i owoców, które najbardziej chłoną pestycydy i zanieczyszczenia. Co roku publikuje ją Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group), badając przed tym produkty dostępne na rynku amerykańskim.
Które owoce i warzywa potrzebują najwięcej chemii do wzrostu?
Na listę „Parszywej 12-stki” zwrócili uwagę w mediach społecznościowych Agata i Maciej, prowadzący bloga „Zielone koktajle„, na którym promują zdrowe odżywianie.
Niestety oprócz warzyw i owoców najmniej chłonących pestycydy są też takie, które je chłoną najmocniej. Jest to tak zwana brudna, czyli parszywa 12-nastka. Przyjęło się uważać, że warzywa i owoce znajdujące się na tej liście są wyjątkowo skłonne do kumulacji niezdrowych środków używanych powszechnie do ochrony roślin. Pestycydy i zanieczyszczenia w tych warzywach i owocach są na tyle niebezpieczne, że warto rozważyć zakup ich z ekologicznych i sprawdzonych źródeł. Badane warzywa i owoce wykazywały największe skażenie
– piszą na swoim profilu na Instagramie autorzy „Zielonych koktajlów”.
Które owoce znalazły się na liście w 2019 roku?
Oto zaktualizowana na 2019 rok lista tzw. brudnej 12-nastki owoców i warzyw (pozycja według stopnia zanieczyszczenia)
?truskawki
??szpinak
??jarmuż
??nektarynki
?jabłka
?winogrona
?brzoskwinie
?wiśnie
?gruszki
?pomidory
??seler naciowy
?ziemniaki
Wyświetl ten post na Instagramie.
Autorzy bloga zwrócili także uwagę na to, że badania przeprowadzone zostały w Stanach Zjednoczonych, więc można wziąć na tę listę małą poprawkę.
Zauważmy, że niektóre owoce czy warzywa uprawiane u nas sezonowo jak np. truskawki można pominąć w zestawieniu lub zastanowić się, czy naprawdę powinny się tu znaleźć? Truskawki w sezonie w Polsce są uprawiane zupełnie inaczej niż te całoroczne w Stanach Zjednoczonych.
Jeśli jednak weźmiemy pod lupę szpinak, jarmuż czy pomidory z pewnością badania nie będą mocno odbiegały od tych amerykańskich.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy

Bób – pożywny dodatek do obiadu. Jakie właściwości w sobie skrywa?

Detoks sokowy – na czym polega i czemu służy wprowadzenie owocowo-warzywnych soków do diety?

Zdrowe odżywianie – 10 zasad prawidłowego odżywiania
