Przejdź do treści

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Gruszka polewana wodą
Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?/ Unsplash fot. Moritz Kindler
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Które owoce i warzywa kumulują najwięcej pestycydów? Amerykańska organizacja pozarządowa EWG co roku publikuje listę najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Warto zapamiętać tak zwaną „Parszywą 12-stkę”.

Coraz częściej zwracamy uwagę na skład danego produktu zanim znajdzie się w naszym koszyku a następnie na talerzu. Jak jednak kupować warzywa czy owoce? Nie wiemy, jaki oprysk czy nawóz został użyty przy hodowli. Warto więc zwrócić uwagę na listę warzyw i owoców, które najbardziej chłoną pestycydy i zanieczyszczenia. Co roku publikuje ją Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group), badając przed tym produkty dostępne na rynku amerykańskim.

Które owoce i warzywa potrzebują najwięcej chemii do wzrostu?

Na listę „Parszywej 12-stki” zwrócili uwagę w mediach społecznościowych Agata i Maciej, prowadzący bloga „Zielone koktajle”, na którym promują zdrowe odżywianie.

Niestety oprócz warzyw i owoców najmniej chłonących pestycydy są też takie, które je chłoną najmocniej. Jest to tak zwana brudna, czyli parszywa 12-nastka. Przyjęło się uważać, że warzywa i owoce znajdujące się na tej liście są wyjątkowo skłonne do kumulacji niezdrowych środków używanych powszechnie do ochrony roślin. Pestycydy i zanieczyszczenia w tych warzywach i owocach są na tyle niebezpieczne, że warto rozważyć zakup ich z ekologicznych i sprawdzonych źródeł. Badane warzywa i owoce wykazywały największe skażenie

–  piszą na swoim profilu na Instagramie autorzy „Zielonych koktajlów”.

Które owoce znalazły się na liście w 2019 roku?

Oto zaktualizowana na 2019 rok lista tzw. brudnej 12-nastki owoców i warzyw (pozycja według stopnia zanieczyszczenia)
?truskawki
??szpinak
??jarmuż
??nektarynki
?jabłka
?winogrona
?brzoskwinie
?wiśnie
?gruszki
?pomidory
??seler naciowy
?ziemniaki

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Autorzy bloga zwrócili także uwagę na to, że badania przeprowadzone zostały w Stanach Zjednoczonych, więc można wziąć na tę listę małą poprawkę.

Zauważmy, że niektóre owoce czy warzywa uprawiane u nas sezonowo jak np. truskawki można pominąć w zestawieniu lub zastanowić się, czy naprawdę powinny się tu znaleźć? Truskawki w sezonie w Polsce są uprawiane zupełnie inaczej niż te całoroczne w Stanach Zjednoczonych.

Jeśli jednak weźmiemy pod lupę szpinak, jarmuż czy pomidory z pewnością badania nie będą mocno odbiegały od tych amerykańskich.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: