Przejdź do treści

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Gruszka polewana wodą
Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?/ Unsplash fot. Moritz Kindler
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Które owoce i warzywa kumulują najwięcej pestycydów? Amerykańska organizacja pozarządowa EWG co roku publikuje listę najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Warto zapamiętać tak zwaną „Parszywą 12-stkę”.

Coraz częściej zwracamy uwagę na skład danego produktu zanim znajdzie się w naszym koszyku a następnie na talerzu. Jak jednak kupować warzywa czy owoce? Nie wiemy, jaki oprysk czy nawóz został użyty przy hodowli. Warto więc zwrócić uwagę na listę warzyw i owoców, które najbardziej chłoną pestycydy i zanieczyszczenia. Co roku publikuje ją Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group), badając przed tym produkty dostępne na rynku amerykańskim.

Które owoce i warzywa potrzebują najwięcej chemii do wzrostu?

Na listę „Parszywej 12-stki” zwrócili uwagę w mediach społecznościowych Agata i Maciej, prowadzący bloga „Zielone koktajle„, na którym promują zdrowe odżywianie.

Niestety oprócz warzyw i owoców najmniej chłonących pestycydy są też takie, które je chłoną najmocniej. Jest to tak zwana brudna, czyli parszywa 12-nastka. Przyjęło się uważać, że warzywa i owoce znajdujące się na tej liście są wyjątkowo skłonne do kumulacji niezdrowych środków używanych powszechnie do ochrony roślin. Pestycydy i zanieczyszczenia w tych warzywach i owocach są na tyle niebezpieczne, że warto rozważyć zakup ich z ekologicznych i sprawdzonych źródeł. Badane warzywa i owoce wykazywały największe skażenie

–  piszą na swoim profilu na Instagramie autorzy „Zielonych koktajlów”.

Które owoce znalazły się na liście w 2019 roku?

Oto zaktualizowana na 2019 rok lista tzw. brudnej 12-nastki owoców i warzyw (pozycja według stopnia zanieczyszczenia)
?truskawki
??szpinak
??jarmuż
??nektarynki
?jabłka
?winogrona
?brzoskwinie
?wiśnie
?gruszki
?pomidory
??seler naciowy
?ziemniaki

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Zielone Koktajle®️ ?? (@zielone_koktajle)

Autorzy bloga zwrócili także uwagę na to, że badania przeprowadzone zostały w Stanach Zjednoczonych, więc można wziąć na tę listę małą poprawkę.

Zauważmy, że niektóre owoce czy warzywa uprawiane u nas sezonowo jak np. truskawki można pominąć w zestawieniu lub zastanowić się, czy naprawdę powinny się tu znaleźć? Truskawki w sezonie w Polsce są uprawiane zupełnie inaczej niż te całoroczne w Stanach Zjednoczonych.

Jeśli jednak weźmiemy pod lupę szpinak, jarmuż czy pomidory z pewnością badania nie będą mocno odbiegały od tych amerykańskich.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Sieć sklepów Żabka wycofała z obrotu rodzynki sułtańskie / istock

Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

×