Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku
![jabłka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/02/przepis-na-maslo-jablkowe1.jpg)
się ten artykuł?
Pyszne masło bez grama tłuszczu? Tylko w wersji owocowej. Jabłka po kilku drobnych zabiegach doskonale nadają się do smarowania pieczywa albo jako dodatek do porannej owsianki. Masło jest banalne w przygotowaniu. Wystarczy pokroić jabłka (bez obierania), ugotować z przyprawami i zmiksować. Oto przepis na kanapkową rewolucję!
Twój dom zapachnie babciną szarlotką
Jabłka to najlepsze, co w Polsce mamy. Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Prócz tego mają świetny wpływ na organizm. Jedno jabłko dziennie to absolutne minimum. Są bogate w błonnik, który usprawnia pracę jelit, poprawia mikroflorę i przemianę materii. Regulują poziom cholesterolu w organizmie, mają działanie oczyszczające i moczopędne. Witaminy i minerały zawarte w jabłkach wzmacniają odporność, a także opóźniają oznaki starzenia się skóry.
Do naszego masła dodamy cynamon, gałkę muszkatołową i rozmaryn. Przyprawy rozgrzeją w zimowe poranki, a także sprawią, że twój dom zapachnie babciną szarlotką. Nasz przepis nie zawiera grama dodatkowego cukru ani tłuszczu. Będzie zdrowo i smacznie!
Przepis na masło jabłkowe
Składniki:
– 3 ulubione jabłka
– igiełki z jednej małej gałązki rozmarynu
– płaska łyżeczka cynamonu
– porządna szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– kilka łyżek wody
Przygotowanie:
Jabłka umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w nieregularne kawałki. Wrzuć je do garnka,
![przepis-na-maslo-jablkowe](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-maslo-jablkowe-gif3.gif)
Zdjęcie: masz.talerz
zalej wodą
![maslo-jablkowe](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-maslo-jablkowe2.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz
i dodaj przyprawy.
![przepis-na-maslo-jablkowe](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-maslo-jablkowegif4.gif)
Zdjęcie: masz.talerz
Drobno posiekaj rozmaryn i dodaj do jabłek. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kiedy owoce zmiękną i się rozpadną, przełóż je do miksera i krótko zmiksuj na purée.
![mus-jablkowy](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-maslo-jablkowe3.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz
Podawaj z pieczywem albo owsianką.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/adobestock_420334976-kopia-850x425.jpg)