2 min.
Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Najnowsze
19.04.2021
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
19.04.2021
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
18.04.2021
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
17.04.2021
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?
Pyszne masło bez grama tłuszczu? Tylko w wersji owocowej. Jabłka po kilku drobnych zabiegach doskonale nadają się do smarowania pieczywa albo jako dodatek do porannej owsianki. Masło jest banalne w przygotowaniu. Wystarczy pokroić jabłka (bez obierania), ugotować z przyprawami i zmiksować. Oto przepis na kanapkową rewolucję!
Jabłka to najlepsze, co w Polsce mamy. Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Prócz tego mają świetny wpływ na organizm. Jedno jabłko dziennie to absolutne minimum. Są bogate w błonnik, który usprawnia pracę jelit, poprawia mikroflorę i przemianę materii. Regulują poziom cholesterolu w organizmie, mają działanie oczyszczające i moczopędne. Witaminy i minerały zawarte w jabłkach wzmacniają odporność, a także opóźniają oznaki starzenia się skóry.
Do naszego masła dodamy cynamon, gałkę muszkatołową i rozmaryn. Przyprawy rozgrzeją w zimowe poranki, a także sprawią, że twój dom zapachnie babciną szarlotką. Nasz przepis nie zawiera grama dodatkowego cukru ani tłuszczu. Będzie zdrowo i smacznie!
Masło jabłkowe

Przepis na masło jabłkowe / Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– 3 ulubione jabłka
– igiełki z jednej małej gałązki rozmarynu
– płaska łyżeczka cynamonu
– porządna szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– kilka łyżek wody
Przygotowanie:
Jabłka umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w nieregularne kawałki. Wrzuć je do garnka,
Zdjęcie: masz.talerz
zalej wodą
Zdjęcie: masz.talerz
i dodaj przyprawy.
Zdjęcie: masz.talerz
Drobno posiekaj rozmaryn i dodaj do jabłek. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kiedy owoce zmiękną i się rozpadną, przełóż je do miksera i krótko zmiksuj na purée.
Zdjęcie: masz.talerz
Podawaj z pieczywem albo owsianką.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021