Przejdź do treści

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

marchewki
Po co ci beta-karoten?/Freepik.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Sucha skóra wymaga nawilżenia i odpowiedniej pielęgnacji. Ale warto się zastanowić nad przyczyną. Jeśli jednocześnie masz łamliwe włosy i paznokcie i słabo widzisz po zmroku, to być może brakuje Ci beta-karotenu.

Beta-karoten należy do grupy karotenoidów – organicznych związków pochodzenia roślinnego wykazujących niezwykłe działanie antyoksydacyjne. To właśnie karotenoidy są odpowiedzialne za zabarwienie roślin na pomarańczowo, żółto czy czerwono. Pomimo że naukowcy sklasyfikowali ok. 600 karotenoidów, to jedynie 60 występuje w codziennej diecie, a tylko 6 jest w znaczący sposób wykorzystywanych przez nasz organizm. Są to beta-karoten, alfa-karoten, kryptoksantyna, zeaksantyna, luteina i likopen. Spośród nich największą aktywność wykazuje właśnie beta-karoten.

Beta-karoten – dobry dla serca

Beta-karoten zatrzymuje szkodliwe procesy oksydacyjne. Hamuje utlenianie cholesterolu, obniża jego poziom we krwi, zapobiegając tym samym odkładaniu się złogów na ścianach tętnic. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda udowodniły, że ilość beta-karotenu z jednej marchewki dziennie obniża poziom cholesterolu do takiego stopnia, że ryzyko zawału zmniejsza się o 30 proc., a udaru mózgu o 70 proc.!

Beta-karoten – dobry dla skóry

Beta-karoten wspomaga tworzenie i odnowę włókien kolagenowych, przez co ceniony jest jako składnik produktów kosmetycznych. Jednak jego regeneracyjne wobec skóry działanie jest korzystniejsze, jeśli trafia do organizmu w naturalnej postaci i jest wchłaniany z układu pokarmowego. Niedobory beta-karotenu objawiają się m.in. suchą skórą skłonną do zrogowaceń i łuszczenia. Paznokcie i włosy stają się kruche, łamliwe i wolno rosną. Uzupełnienie diety o produkty bogate w beta-karoten oraz suplementacja tego składnika to najlepsze kroki w kierunku poprawy stanu skóry, włosów i paznokci.

Beta-karoten – dobry na odporność

Beta-karoten chroni grasicę – główny gruczoł układu odpornościowego – przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Im większe spożycie karotenoidów i tym samym im wyższy ich poziom we krwi, tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń komórkowych. Jest ścisły związek między spożyciem beta-karotenu a zmniejszeniem ryzyka infekcji i ogólną poprawą funkcjonowania układu odpornościowego.

Gdzie szukać beta-karotenu?

Beta-karoten kojarzy nam się z marchewką. I słusznie, bo to warzywo zawiera go najwięcej. Jednak niewiele mniej beta-karotenu znajdziemy w jarmużu czy natce pietruszki. Spore ilości tej cennej substancji zawierają również szpinak, szczaw, szczypiorek, dynia czy mango. Co ciekawe, barwnik ten jest jednym z najtrwalszych w przyrodzie. W czasie obróbki termicznej jego straty są niewielkie i wynoszą maksymalnie 20 proc.

Nawet jeśli w naszej codziennej diecie znajdują się produkty bogate w beta-karoten, to i tak nie wiemy, ile dokładnie dostarczamy go do organizmu. Nie codziennie przecież podgryzamy marchewkę i mało kto zje kubek natki pietruszki czy z apetytem będzie skubał surowy jarmuż. Warto więc rozważyć suplementację. Wybierzmy wówczas produkt zawierający naturalny standaryzowany beta-karoten. Unikajmy syntetycznego beta-karotenu, gdyż wykazuje on mniejszą aktywność antyoksydacyjną, a dodatkowo duże jego dawki blokują przyswajanie innych karotenoidów z pokarmów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?