Przejdź do treści

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

marchewki
Po co ci beta-karoten?/Freepik.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól
Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Sucha skóra wymaga nawilżenia i odpowiedniej pielęgnacji. Ale warto się zastanowić nad przyczyną. Jeśli jednocześnie masz łamliwe włosy i paznokcie i słabo widzisz po zmroku, to być może brakuje Ci beta-karotenu.

Beta-karoten należy do grupy karotenoidów – organicznych związków pochodzenia roślinnego wykazujących niezwykłe działanie antyoksydacyjne. To właśnie karotenoidy są odpowiedzialne za zabarwienie roślin na pomarańczowo, żółto czy czerwono. Pomimo że naukowcy sklasyfikowali ok. 600 karotenoidów, to jedynie 60 występuje w codziennej diecie, a tylko 6 jest w znaczący sposób wykorzystywanych przez nasz organizm. Są to beta-karoten, alfa-karoten, kryptoksantyna, zeaksantyna, luteina i likopen. Spośród nich największą aktywność wykazuje właśnie beta-karoten.

Beta-karoten – dobry dla serca

Beta-karoten zatrzymuje szkodliwe procesy oksydacyjne. Hamuje utlenianie cholesterolu, obniża jego poziom we krwi, zapobiegając tym samym odkładaniu się złogów na ścianach tętnic. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda udowodniły, że ilość beta-karotenu z jednej marchewki dziennie obniża poziom cholesterolu do takiego stopnia, że ryzyko zawału zmniejsza się o 30 proc., a udaru mózgu o 70 proc.!

Beta-karoten – dobry dla skóry

Beta-karoten wspomaga tworzenie i odnowę włókien kolagenowych, przez co ceniony jest jako składnik produktów kosmetycznych. Jednak jego regeneracyjne wobec skóry działanie jest korzystniejsze, jeśli trafia do organizmu w naturalnej postaci i jest wchłaniany z układu pokarmowego. Niedobory beta-karotenu objawiają się m.in. suchą skórą skłonną do zrogowaceń i łuszczenia. Paznokcie i włosy stają się kruche, łamliwe i wolno rosną. Uzupełnienie diety o produkty bogate w beta-karoten oraz suplementacja tego składnika to najlepsze kroki w kierunku poprawy stanu skóry, włosów i paznokci.

Beta-karoten – dobry na odporność

Beta-karoten chroni grasicę – główny gruczoł układu odpornościowego – przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Im większe spożycie karotenoidów i tym samym im wyższy ich poziom we krwi, tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń komórkowych. Jest ścisły związek między spożyciem beta-karotenu a zmniejszeniem ryzyka infekcji i ogólną poprawą funkcjonowania układu odpornościowego.

Gdzie szukać beta-karotenu?

Beta-karoten kojarzy nam się z marchewką. I słusznie, bo to warzywo zawiera go najwięcej. Jednak niewiele mniej beta-karotenu znajdziemy w jarmużu czy natce pietruszki. Spore ilości tej cennej substancji zawierają również szpinak, szczaw, szczypiorek, dynia czy mango. Co ciekawe, barwnik ten jest jednym z najtrwalszych w przyrodzie. W czasie obróbki termicznej jego straty są niewielkie i wynoszą maksymalnie 20 proc.

Nawet jeśli w naszej codziennej diecie znajdują się produkty bogate w beta-karoten, to i tak nie wiemy, ile dokładnie dostarczamy go do organizmu. Nie codziennie przecież podgryzamy marchewkę i mało kto zje kubek natki pietruszki czy z apetytem będzie skubał surowy jarmuż. Warto więc rozważyć suplementację. Wybierzmy wówczas produkt zawierający naturalny standaryzowany beta-karoten. Unikajmy syntetycznego beta-karotenu, gdyż wykazuje on mniejszą aktywność antyoksydacyjną, a dodatkowo duże jego dawki blokują przyswajanie innych karotenoidów z pokarmów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: Nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami