Przejdź do treści

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

marchewki
Po co ci beta-karoten?/Freepik.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Sucha skóra wymaga nawilżenia i odpowiedniej pielęgnacji. Ale warto się zastanowić nad przyczyną. Jeśli jednocześnie masz łamliwe włosy i paznokcie i słabo widzisz po zmroku, to być może brakuje Ci beta-karotenu.

Beta-karoten należy do grupy karotenoidów – organicznych związków pochodzenia roślinnego wykazujących niezwykłe działanie antyoksydacyjne. To właśnie karotenoidy są odpowiedzialne za zabarwienie roślin na pomarańczowo, żółto czy czerwono. Pomimo że naukowcy sklasyfikowali ok. 600 karotenoidów, to jedynie 60 występuje w codziennej diecie, a tylko 6 jest w znaczący sposób wykorzystywanych przez nasz organizm. Są to beta-karoten, alfa-karoten, kryptoksantyna, zeaksantyna, luteina i likopen. Spośród nich największą aktywność wykazuje właśnie beta-karoten.

Beta-karoten – dobry dla serca

Beta-karoten zatrzymuje szkodliwe procesy oksydacyjne. Hamuje utlenianie cholesterolu, obniża jego poziom we krwi, zapobiegając tym samym odkładaniu się złogów na ścianach tętnic. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda udowodniły, że ilość beta-karotenu z jednej marchewki dziennie obniża poziom cholesterolu do takiego stopnia, że ryzyko zawału zmniejsza się o 30 proc., a udaru mózgu o 70 proc.!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Beta-karoten – dobry dla skóry

Beta-karoten wspomaga tworzenie i odnowę włókien kolagenowych, przez co ceniony jest jako składnik produktów kosmetycznych. Jednak jego regeneracyjne wobec skóry działanie jest korzystniejsze, jeśli trafia do organizmu w naturalnej postaci i jest wchłaniany z układu pokarmowego. Niedobory beta-karotenu objawiają się m.in. suchą skórą skłonną do zrogowaceń i łuszczenia. Paznokcie i włosy stają się kruche, łamliwe i wolno rosną. Uzupełnienie diety o produkty bogate w beta-karoten oraz suplementacja tego składnika to najlepsze kroki w kierunku poprawy stanu skóry, włosów i paznokci.

Beta-karoten – dobry na odporność

Beta-karoten chroni grasicę – główny gruczoł układu odpornościowego – przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Im większe spożycie karotenoidów i tym samym im wyższy ich poziom we krwi, tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń komórkowych. Jest ścisły związek między spożyciem beta-karotenu a zmniejszeniem ryzyka infekcji i ogólną poprawą funkcjonowania układu odpornościowego.

Gdzie szukać beta-karotenu?

Beta-karoten kojarzy nam się z marchewką. I słusznie, bo to warzywo zawiera go najwięcej. Jednak niewiele mniej beta-karotenu znajdziemy w jarmużu czy natce pietruszki. Spore ilości tej cennej substancji zawierają również szpinak, szczaw, szczypiorek, dynia czy mango. Co ciekawe, barwnik ten jest jednym z najtrwalszych w przyrodzie. W czasie obróbki termicznej jego straty są niewielkie i wynoszą maksymalnie 20 proc.

Nawet jeśli w naszej codziennej diecie znajdują się produkty bogate w beta-karoten, to i tak nie wiemy, ile dokładnie dostarczamy go do organizmu. Nie codziennie przecież podgryzamy marchewkę i mało kto zje kubek natki pietruszki czy z apetytem będzie skubał surowy jarmuż. Warto więc rozważyć suplementację. Wybierzmy wówczas produkt zawierający naturalny standaryzowany beta-karoten. Unikajmy syntetycznego beta-karotenu, gdyż wykazuje on mniejszą aktywność antyoksydacyjną, a dodatkowo duże jego dawki blokują przyswajanie innych karotenoidów z pokarmów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×