Przejdź do treści

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Cukinia jest tak delikatna w smaku i tak uniwersalna, że nie da się jej nie lubić. Można wykorzystać ją na wiele sposobów, a naszą propozycją jest tarta z cukinią i kozim serem. Zdrowa, prosta w przygotowaniu i idealna dla osób dbających o linię, bo niskokaloryczna. Spróbuj sama! 

Wszystkie sezonowe warzywa są wyjątkowe, bo trzeba na nie czekać, by później móc nacieszyć oczy i kubki smakowe, gdy już wyrosną. Jednym z takich sezonowych skarbów jest delikatna w smaku cukinia. To prawdziwy oryginał wśród warzyw, bo nie przybiera jednego kształtu i jednego koloru – może być zielona, żółta, podłużna albo okrągła. 100 gram cukinii to tylko 16 kalorii, ma za to w sobie żelazo, potas, magnez i kilka liter witaminowego alfabetu – wit. A, C i K.

Cukinia jest źródłem nie tylko wartości odżywczych, ale i kuchennych inspiracji. Można przyrządzić ją na słodko, na słono i ostro, może być surowa, gotowana, pieczona. Latem zdarza mi się robić z niej dżem, a u Mamy jeść najlepsze na świecie leczo, uwielbiam ją w sałatkach (z młodej nie trzeba nawet obierać skórki), lubię czekoladowe ciasto, w którym jest tajemnym dodatkiem. Faszerowana cukinia to już niemal klasyk, a jaka pyszna jest z makaronem! Albo z kozim serem i cebulą w wytrawnym quiche! Dodaję też kwiaty cukinii, bo pięknie wyglądają, a poza tym są bardzo delikatne w smaku. Co powiecie na taką kolorową tartę?

Znacie kogoś, kto nie lubi cukinii? To warzywo jest tak delikatne w smaku i tak uniwersalne, że nie lubić się go chyba nie da. Może tarta z cukinią i kozim serem stanie się waszym popisowym daniem?

Tarta z cukinią i kozim serem

Kwiaty cukinii. Zdjęcie: Asia Karpowicz | www.ugotujmy.blogspot.com

Składniki:

– 2 szkl. pełnoziarnistej mąki
– 200 g masła
– 1/4 szkl. mleka
– szczypta soli
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka listków świeżej pietruszki
– 2 niewielkie cukinie
– pół czerwonej cebuli
– 70 g koziego sera
– 30 g fety
– 3 łyżki gęstego jogurtu
– 3 jajka
– opcjonalnie: kwiaty cukinii
– ulubione przyprawy i zioła: szczypta soli, suszonych pomidorów, pieprz, szczypta ostrej papryki, pietruszka, tymianek

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Przygotowanie

Zaczynam od przygotowania ciasta. Mąkę mieszam z proszkiem i szczyptą soli, dodaję posiekaną pietruszkę, zimne, pokrojone na kawałki masło i mleko. Zagniatam szybko na gładkie ciasto i chłodzę w lodówce pół godziny. W międzyczasie jedną cukinię kroję w półcentymetrowe plasterki, a cebulę siekam i podsmażam je, aż lekko zmiękną. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę, nakłuwam widelcem i podpiekam w 180 stopniach około 10 minut. Pozostałą cukinię tarkuję, mieszam z jajkami, przyprawami, kozim serem i gęstym jogurtem. Masę mieszam z połową podsmażonej cukinii i wylewam na podpieczony spód, na wierzchu posypuję fetą, układam plasterki i kwiaty cukinii. Piekę w 180 st. 35 minut, aż wierzch będzie rumiany. Przepyszna na ciepło!


Asia Karpowicz – wielbicielka dojrzałych w słońcu malin, kwaśnych jabłek, słodkich słów i zapachu pieczonego ciasta. Gotuje, bo lubi, choć najbardziej lubi jeść i choć wciąż zdarza jej się upiec zakalec. Od pięciu lat prowadzi bloga Ugotujmy, od roku tworzy kulinarną inicjatywę – Trójmiejską solniczkę. Minimalistka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?