Przejdź do treści

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

kiwi
Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę "Czystej 15-stki" fot. Ashish Vyas/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Czy w dzisiejszych czasach pełnych chemii i substancji trujących są produkty nimi nieskażone?” pytają prowadzący bloga „Zielone koktajle”. I publikują listę 15 owoców, które są wolne od zanieczyszczeń i pestycydów.

Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group) co roku publikuje listę owoców i warzyw, które pochłaniają w danym roku najmniej pestycydów i zanieczyszczeń. Zwrócili na nią uwagę Agata i Maciej, prowadzący bloga „Zielone koktajle”, na którym promują zdrowe odżywianie.

 Jest lista warzyw i owoców, opublikowana przez EWG, amerykańską organizację non profit (Environmental Working Group), która jest wolna od zanieczyszczeń, ze względu na to, że nie chłonie pestycydów i innych zanieczyszczeń związanych z ogólnie dostępną uprawą roślin – piszą na swoim profilu na Instagramie i dodają – Przyjęło się uważać, że warzywa i owoce z hipermarketu, zwłaszcza te, które nie są z tak zwanych ekologicznych i organicznych upraw nie są zdrowe. Badane warzywa i owoce, znajdujące się na ostatnich miejscach listy opublikowanej przez EWG wykazywały najmniejsze skażenie i można śmiało wyciągnąć wniosek, że wymienione warzywa i owoce są bardzo zdrowe, nawet gdy kupisz je po prostu w hipermarkecie.

Gruszka polewana wodą

Które owoce i warzywa są wolne od pestycydów?

Autorzy bloga zaznaczają, że choć badania przeprowadzane zostały na rynku amerykańskim, w Polsce ich rezultat byłby podobny.

Ranking taki tworzony jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie regulacje prawne dotyczące uprawy i stosowania środków ochronnych roślin są trochę mniej rygorystyczne niż w Europie, jednak możemy przez analogię założyć, że podobne badania w Europie dałyby podobne rezultaty. Kumulowanie środków ochrony roślin uzależnione jest bowiem od pewnych cech warzyw i owoców związanych z ich budową tkankową.

Warto więc zapamiętać listę „Czystej 15-stki” i kierować się nią, będąc na zakupach.

Które owoce i warzywa znalazły się na liście?

Oto zaktualizowana na 2019 rok lista tzw. czystej 15-nastki owoców i warzyw (kolejność według stopnia czystości)
?awokado
?kukurydza
?ananas
??groszek (cukrowy)
??cebula
??papaja
?bakłażan
??szparagi
?kiwi
?kapusta
?melon Kantalupa
?brokuły
??pieczarki
?melon miodowy

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Zielone Koktajle®️ ?? (@zielone_koktajle)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Częstym źródłem zarażenia bąblowicą są niedomyte, surowe jagody leśne, truskawki z pola - na zdjęciu rezonans magnetyczny mózgu

Jesz truskawki i jagody prosto z łubianki? Ratownik medyczny pokazał skutki podstępnej choroby niemytych owoców

Jak jeść figi i czy warto włączyć je do swojej diety?

Cytrusy na talerzu

„Ten owoc może cię zabić, jeżeli połączysz go z lekami” – ostrzega dietetyczka

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – zauważa Jagna Niedzielska. I odradza pewną popularną metodę ich odświeżania

Kobieta myje sałatę pod kranem

Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?