Przejdź do treści

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Unsplash
Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Kalarepa wciąż walczy o swoje miejsce w warzywnym szeregu. Czasem złapiemy ją zamiast jabłka, czasem damy plasterek na kanapkę. A kalarepę – delikatną w smaku, lekko słodką i chrupiącą jak nieprzejrzała papierówka – można faszerować, zapiekać, dusić, grillować… Albo dodać do pysznej sałaty!

Nasze nawyki żywieniowe wynosimy z domu. Jeśli czegoś się w naszym domu rodzinnym nie jadło, rzadko sięgamy po to w dorosłym życiu. Chyba że jesteśmy kulinarnymi eksploratorami i chęć poznania tego, co nowe, jest silniejsza niż wrodzona niechęć.

U mnie tak właśnie było z kalarepą. Mama zawsze dbała o swój warzywny ogród, który dumnie z siostrami nazywałyśmy działką. Czego tam nie było! Ogórki, marchewka, buraczki, kukurydza, papryka, patisony, cukinia! Uwierzcie mi, to nie wszystko. Ale nigdy na maminej działce nie było miejsca na kalarepę. Nie znałam jej smaku, dopóki nie wyjechałam do Anglii. Tam schrupałam kalarepkę po raz pierwszy. Była to miłość od pierwszego wejrzenia!

Najbardziej lubię okazy małe, które mają pyszną jadalną skórkę. Im bulwa większa, tym bardziej zdrewniała jest jej zewnętrzna część. Wtedy należy warzywo obrać i delektować się jego chrupkim, soczystym wnętrzem. Kalarepa dostępna jest niemal przez cały rok, ponieważ mamy odmiany wczesnowiosenne, letnie oraz zimowe. Spotkać ją można w dwóch odmianach: zielonej i fioletowej, chociaż sam miąższ ma zawsze kolor biały. Odmiana fioletowa jest odrobinę bardziej wyrazista w smaku, a jej miąższ nie drewnieje podczas przechowywania.

Kalarepa wszystkomająca

Kalarepa to prawdziwa bomba witaminowa! Maleńka główka pokrywa nasze całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a dodatkowo to pyszne warzywo zawiera dużo betakarotenu oraz flawonoidów (przeciwutleniaczy zabezpieczających przed nowotworami). Kalarepa to również bogate źródło błonnika. Zarówno w bulwach, jak i w liściach znajdziemy dużą ilość mikroelementów. Tylko 100 g kalarepy zawiera aż 200 mg potasu. W warzywie nie brakuje również jodu, fosforu, miedzi, manganu, wapnia czy sodu. Młode liście zawierają bardzo dużo żelaza.

Kalarepa ma jeszcze jedną, ważną zaletę – jest niskokaloryczna i stanowi wspaniałą bazę zdrowych i lekkich sałatek. Odpowiedni sos jest jak wisienka na torcie. Kalarepa lubi zarówno delikatny sos winegret, jak i ten na bazie jogurtu z dodatkiem chrzanu.

Kupujmy i jedzmy kalarepę! O tej porze roku jest zdecydowanie najsmaczniejsza. Wybierajmy okazy małe, świeżo wyglądające, z intensywnie zielonymi liśćmi. Nie bójmy się kalarepy faszerować, zapiekać, dusić i grillować! Wedle fantazji. Choć oczywiście najlepsza będzie krzepka kalarepka na surowo – choćby w pysznej sałacie z malinami!

 

Sałatka z kalarepą i malinami – składniki

Zdjęcie: Ewelina Majdak

– 2 młode marchewki
– 4 rzodkiewki
– garść liści ulubionej sałaty
– kawałek korzenia młodego selera
– 1 młoda kalarepa
– biała część młodej dymki
– duża garść świeżych malin
– duża garść ziaren dyni i słonecznika
– ćwiartka cytryny

Sos:
– 1 łyżka soku z pomarańczy
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu)
– mały kubeczek jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1 łyżeczka tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
– 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
– sól
– pieprz

Składniki sosu wymieszać razem i włożyć do lodówki.

Warzywa obrać. Marchewkę i selera pokroić w cienkie słupki. Można je również zetrzeć na tarce do jarzyn (duże oczka). Kalarepę pokroić w cienkie półplasterki. Rzodkiewki i białe części dymki pokroić w ćwiartki.

Na talerzu ułożyć porcje warzyw, posypać je ziarnami, na wierzchu ułożyć maliny, a całość tuż przed podaniem polać sosem. Idealne danie na upalny dzień!

Smacznego!

Ewelina Majdak – kocia mama, miłośniczka fotografii cyfrowej i analogowej, celebrowania jedzenia i zapachu domowego pieczywa. Niezależna nonkonformistka i kulinarna hedonistka, całkowicie uzależniona od polskiej kuchni w nowoczesnym, zdrowym wydaniu. W kuchni ceni wyrafinowaną prostotę, dobre jakościowo produkty oraz wspólne przygotowywanie posiłków. Nigdy się nie nudzi, dlatego w jej kuchni jest lekko pikantnie, ze szczyptą humoru i z odpowiednią dawką rozsądku. Prowadzi bloga Around the table.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?