Przejdź do treści

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Unsplash
Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
Wykorzystaj sezon na szparagi. 3 przepisy na dania z tym zdrowym i niskokalorycznym warzywem
10 produktów, na które alergicy muszą uważać

Kalarepa wciąż walczy o swoje miejsce w warzywnym szeregu. Czasem złapiemy ją zamiast jabłka, czasem damy plasterek na kanapkę. A kalarepę – delikatną w smaku, lekko słodką i chrupiącą jak nieprzejrzała papierówka – można faszerować, zapiekać, dusić, grillować… Albo dodać do pysznej sałaty!

Nasze nawyki żywieniowe wynosimy z domu. Jeśli czegoś się w naszym domu rodzinnym nie jadło, rzadko sięgamy po to w dorosłym życiu. Chyba że jesteśmy kulinarnymi eksploratorami i chęć poznania tego, co nowe, jest silniejsza niż wrodzona niechęć.

U mnie tak właśnie było z kalarepą. Mama zawsze dbała o swój warzywny ogród, który dumnie z siostrami nazywałyśmy działką. Czego tam nie było! Ogórki, marchewka, buraczki, kukurydza, papryka, patisony, cukinia! Uwierzcie mi, to nie wszystko. Ale nigdy na maminej działce nie było miejsca na kalarepę. Nie znałam jej smaku, dopóki nie wyjechałam do Anglii. Tam schrupałam kalarepkę po raz pierwszy. Była to miłość od pierwszego wejrzenia!

Najbardziej lubię okazy małe, które mają pyszną jadalną skórkę. Im bulwa większa, tym bardziej zdrewniała jest jej zewnętrzna część. Wtedy należy warzywo obrać i delektować się jego chrupkim, soczystym wnętrzem. Kalarepa dostępna jest niemal przez cały rok, ponieważ mamy odmiany wczesnowiosenne, letnie oraz zimowe. Spotkać ją można w dwóch odmianach: zielonej i fioletowej, chociaż sam miąższ ma zawsze kolor biały. Odmiana fioletowa jest odrobinę bardziej wyrazista w smaku, a jej miąższ nie drewnieje podczas przechowywania.

Kalarepa wszystkomająca

Kalarepa to prawdziwa bomba witaminowa! Maleńka główka pokrywa nasze całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a dodatkowo to pyszne warzywo zawiera dużo betakarotenu oraz flawonoidów (przeciwutleniaczy zabezpieczających przed nowotworami). Kalarepa to również bogate źródło błonnika. Zarówno w bulwach, jak i w liściach znajdziemy dużą ilość mikroelementów. Tylko 100 g kalarepy zawiera aż 200 mg potasu. W warzywie nie brakuje również jodu, fosforu, miedzi, manganu, wapnia czy sodu. Młode liście zawierają bardzo dużo żelaza.

Kalarepa ma jeszcze jedną, ważną zaletę – jest niskokaloryczna i stanowi wspaniałą bazę zdrowych i lekkich sałatek. Odpowiedni sos jest jak wisienka na torcie. Kalarepa lubi zarówno delikatny sos winegret, jak i ten na bazie jogurtu z dodatkiem chrzanu.

Kupujmy i jedzmy kalarepę! O tej porze roku jest zdecydowanie najsmaczniejsza. Wybierajmy okazy małe, świeżo wyglądające, z intensywnie zielonymi liśćmi. Nie bójmy się kalarepy faszerować, zapiekać, dusić i grillować! Wedle fantazji. Choć oczywiście najlepsza będzie krzepka kalarepka na surowo – choćby w pysznej sałacie z malinami!

 

Sałatka z kalarepą i malinami – składniki

Zdjęcie: Ewelina Majdak

– 2 młode marchewki
– 4 rzodkiewki
– garść liści ulubionej sałaty
– kawałek korzenia młodego selera
– 1 młoda kalarepa
– biała część młodej dymki
– duża garść świeżych malin
– duża garść ziaren dyni i słonecznika
– ćwiartka cytryny

Sos:
– 1 łyżka soku z pomarańczy
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu)
– mały kubeczek jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1 łyżeczka tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
– 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
– sól
– pieprz

Składniki sosu wymieszać razem i włożyć do lodówki.

Warzywa obrać. Marchewkę i selera pokroić w cienkie słupki. Można je również zetrzeć na tarce do jarzyn (duże oczka). Kalarepę pokroić w cienkie półplasterki. Rzodkiewki i białe części dymki pokroić w ćwiartki.

Na talerzu ułożyć porcje warzyw, posypać je ziarnami, na wierzchu ułożyć maliny, a całość tuż przed podaniem polać sosem. Idealne danie na upalny dzień!

Smacznego!

Ewelina Majdak – kocia mama, miłośniczka fotografii cyfrowej i analogowej, celebrowania jedzenia i zapachu domowego pieczywa. Niezależna nonkonformistka i kulinarna hedonistka, całkowicie uzależniona od polskiej kuchni w nowoczesnym, zdrowym wydaniu. W kuchni ceni wyrafinowaną prostotę, dobre jakościowo produkty oraz wspólne przygotowywanie posiłków. Nigdy się nie nudzi, dlatego w jej kuchni jest lekko pikantnie, ze szczyptą humoru i z odpowiednią dawką rozsądku. Prowadzi bloga Around the table.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×