2 min.
Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy/Istock
Najnowsze
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
21.02.2021
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods
Jecie czasem sałatki? Jeśli nie, pora to zmienić. Najzdrowsze warzywa to te zielone. Które więc wybrać? Oto lista tych najlepszych.
Przeczytałam kiedyś, że rządowa agencja Centers for Disease Control wzięła się za poszukiwania najzdrowszych warzyw na świecie. Czym się kierowali? Chcieli znaleźć takie warzywa, które będą mogły hamować rozwój niektórych chorób oraz wspomagać ich leczenie. Chodziło o spowolnienie rozwoju nowotworów, zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz walkę z nadciśnieniem. Kluczowym elementem badań było to, czy dane warzywa zawierają takie witaminy jak: A, B6, B12, C, D, E, K, a także wapń, żelazo, cynk i kwas foliowy.
Oto zwycięzcy:
Rukiew wodna – mało popularna, ale za to trudno nie docenić jej wpływu na urodę. Regularne spożywanie poprawia bowiem wygląd skóry, a także trawienie.
Szpinak – to było dość oczywiste. Chroni przed miażdżycą i obniża ciśnienie. Nie sięgajcie po mrożony, wybierzcie surowe liście, które możecie potem upiec lub umiejętnie ugotować.
Kapusta pekińska – bardzo bogata w witaminę A. W związku z tym doskonale poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Lepiej, by jej nie brakowało w organizmie (powoduje to m.in. trądzik).
Pietruszka – stara, poczciwa pietruszka – zarówno korzeń jak i natka są bardzo bogatym źródłem witaminy C (mają jej dwa razy więcej niż cytryna), a w dodatku pełno w niej żelaza.
Rukola – która zawiera dużo witaminy K, potrzebnej kościom. Ale nie brakuje jej także witaminy C i B oraz innych cennych minerałów. Po zakupie nie każ jej długo czekać w pojemniku. Przez to traci swoje cenne moce.
Jarmuż – ma działanie przeciwnowotworowe oraz antybakteryjne. Mało tego – chroni także przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Prócz tych na liście nie zabrakło także: szczypiorku, sałaty rzymskiej, cykorii, buraków, liści mleczu, papryki meksykańskiej, brokuła, kapusty czy sałaty masłowej. Wszystkie możecie wykorzystywać nie tylko w sałatkach, ale także jako dodatek do dań głównych. Polecam także warzywne smoothies. Są nie tylko pyszne, ale mogą zastępować niektóre posiłki i są prawdziwą bombą witaminową.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020