Przejdź do treści

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

różne rodzaje sałaty
Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Jecie czasem sałatki? Jeśli nie, pora to zmienić. Najzdrowsze warzywa to te zielone. Które więc wybrać? Oto lista tych najlepszych.

Przeczytałam kiedyś, że rządowa agencja Centers for Disease Control wzięła się za poszukiwania najzdrowszych warzyw na świecie. Czym się kierowali? Chcieli znaleźć takie warzywa, które będą mogły hamować rozwój niektórych chorób oraz wspomagać ich leczenie. Chodziło o spowolnienie rozwoju nowotworów, zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz walkę z nadciśnieniem. Kluczowym elementem badań było to, czy dane warzywa zawierają takie witaminy jak: A, B6, B12, C, D, E, K, a także wapń, żelazo, cynk i kwas foliowy.

Dzikie rośliny są bardzo smaczne

Oto zwycięzcy:

Rukiew wodna – mało popularna, ale za to trudno nie docenić jej wpływu na urodę. Regularne spożywanie poprawia bowiem wygląd skóry, a także trawienie.

Szpinak – to było dość oczywiste. Chroni przed miażdżycą i obniża ciśnienie. Nie sięgajcie po mrożony, wybierzcie surowe liście, które możecie potem upiec lub umiejętnie ugotować.

Kapusta pekińska – bardzo bogata w witaminę A. W związku z tym doskonale poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Lepiej, by jej nie brakowało w organizmie (powoduje to m.in. trądzik).

Pietruszka – stara, poczciwa pietruszka – zarówno korzeń jak i natka są bardzo bogatym źródłem witaminy C (mają jej dwa razy więcej niż cytryna), a w dodatku pełno w niej żelaza.

Rukola – która zawiera dużo witaminy K, potrzebnej kościom. Ale nie brakuje jej także witaminy C i B oraz innych cennych minerałów. Po zakupie nie każ jej długo czekać w pojemniku. Przez to traci swoje cenne moce.

Jarmuż – ma działanie przeciwnowotworowe oraz antybakteryjne. Mało tego – chroni także przed promieniowaniem ultrafioletowym.

Prócz tych na liście nie zabrakło także: szczypiorku, sałaty rzymskiej, cykorii, buraków, liści mleczu, papryki meksykańskiej, brokuła, kapusty czy sałaty masłowej. Wszystkie możecie wykorzystywać nie tylko w sałatkach, ale także jako dodatek do dań głównych. Polecam także warzywne smoothies. Są nie tylko pyszne, ale mogą zastępować niektóre posiłki i są prawdziwą bombą witaminową.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol