Przejdź do treści

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

różne rodzaje sałaty
Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Jecie czasem sałatki? Jeśli nie, pora to zmienić. Najzdrowsze warzywa to te zielone. Które więc wybrać? Oto lista tych najlepszych.

Przeczytałam kiedyś, że rządowa agencja Centers for Disease Control wzięła się za poszukiwania najzdrowszych warzyw na świecie. Czym się kierowali? Chcieli znaleźć takie warzywa, które będą mogły hamować rozwój niektórych chorób oraz wspomagać ich leczenie. Chodziło o spowolnienie rozwoju nowotworów, zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz walkę z nadciśnieniem. Kluczowym elementem badań było to, czy dane warzywa zawierają takie witaminy jak: A, B6, B12, C, D, E, K, a także wapń, żelazo, cynk i kwas foliowy.

Dzikie rośliny są bardzo smaczne

Oto zwycięzcy:

Rukiew wodna – mało popularna, ale za to trudno nie docenić jej wpływu na urodę. Regularne spożywanie poprawia bowiem wygląd skóry, a także trawienie.

Szpinak – to było dość oczywiste. Chroni przed miażdżycą i obniża ciśnienie. Nie sięgajcie po mrożony, wybierzcie surowe liście, które możecie potem upiec lub umiejętnie ugotować.

Kapusta pekińska – bardzo bogata w witaminę A. W związku z tym doskonale poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Lepiej, by jej nie brakowało w organizmie (powoduje to m.in. trądzik).

Pietruszka – stara, poczciwa pietruszka – zarówno korzeń jak i natka są bardzo bogatym źródłem witaminy C (mają jej dwa razy więcej niż cytryna), a w dodatku pełno w niej żelaza.

Rukola – która zawiera dużo witaminy K, potrzebnej kościom. Ale nie brakuje jej także witaminy C i B oraz innych cennych minerałów. Po zakupie nie każ jej długo czekać w pojemniku. Przez to traci swoje cenne moce.

Jarmuż – ma działanie przeciwnowotworowe oraz antybakteryjne. Mało tego – chroni także przed promieniowaniem ultrafioletowym.

Prócz tych na liście nie zabrakło także: szczypiorku, sałaty rzymskiej, cykorii, buraków, liści mleczu, papryki meksykańskiej, brokuła, kapusty czy sałaty masłowej. Wszystkie możecie wykorzystywać nie tylko w sałatkach, ale także jako dodatek do dań głównych. Polecam także warzywne smoothies. Są nie tylko pyszne, ale mogą zastępować niektóre posiłki i są prawdziwą bombą witaminową.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?